SJEDNICA VLADE U ČAKOVCU

VIDEO I FOTO Matija Posavec: ‘Uspjeli smo iako nas je Zagreb godinama ignorirao’

- Ovaj kraj nije u 28 godina imao naročitu pozornost središnje vlasti, međutim, ostvareni su respektabilni rezultati - rekao je Posavec

Premijer Andrej Plenković zamolio je na početku sjednice Vlade u Čakovcu za minutu šutnje za poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu, te zamolio ministra Damira Krstičevića da iznese posljednje informacije o tom tragičnom događaju. Ministar obrane rekao je da su teže ozlijeđeni vojnici izvan životne opasnosti, a Vlada se pobrinula da dobiju najbolju moguću medicinsku skrb. U Hrvatskoj se očekuju za tjedan do 10 dana. Jednako tako, Vlada će se pobrinuti da obitelj poginulog vojnika dobije svu potrebnu podršku i pomoć, najavio je ministar, piše tportal.

Premijer je izrazio sućut obitelji i izrazio nadu da će se ranjeni vojnici oporaviti od ozljeda dobivenih u terorističkom napadu. Potom je nastavio sa redovitim sadržajem sjednice Vlade, izražavajući zadovoljstvo da se ona nakon 14 godina održava u Međimurju. Čakovec je grad bogate prošlosti, ustvrdio je premijer, dodajući da je međimurska popevka upisana u popis nematerijalne baštine UNESCO-a u mandatu njegove Vlade.

– Međimurje je jedna od razvijenijih hrvatskih regija, nije slučajno da upravo vi u 2019. želite stvoriti što bolju poduzetničku klimu i dodatno iskoristiti blagodati hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Činjenica da se nalazimo u ovom prostoru Tehnološko-inovacijskog centra, bivše vojarne, dokaz je da su u dobru funkciju stavljene državne nekretnine – rekao je Plenković, najavljujući da će ova sjednica Vlade biti referentna za daljnji razvoj županije.

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je srdačnu dobrodošlicu i obratio se članovima Vlade, čestitajući prvo novoimenovanima i zaželjevši im puno uspjeha i sreće u budućem radu.

– Često puta su se naši ljudi u Međimurju odricali mnogo toga kako bi u skromnim uvjetima školovali djecu i stvarali život dostojan čovjeka. Osjećaj za pravdu i pravednost duboko je ukorijenjen u mentalitetu naših stanovnika. Nažalost, te pravde rijetko je kada bilo, jer ovaj kraj nije u 28 godina imao naročitu pozornost središnje vlasti, međutim, ostvareni su respektabilni rezultati – kazao je Posavec, dodajući da Međimurje ima najučinkovitiji javni sektor i najbolje prinose po nizu kriterija, što je prepoznao i Financial Times koji je već dvaput nagradio županiju. Plaće, međutim, zaostaju, jer dosadašnje porezne reforme ‘nisu vodile računa o dominatnim industrijama ovog kraja’, rekao je Posavec, piše tportal.

Nabrojio je sve uspjehe županije i povlastice omogućene svim učenicima, uključujući besplatne udžbenike i prijevoz svima.

Pri završetku svog izlaganja, župan Posavec se založio za poduzimanje mjera potrebnih da plaće u Međimurju ne zaostaju 16 do 18 % za državnim prosjekom, kao što je sada, rekavši da je to jedina prava demografska mjera koja će zaustaviti daljnje iseljavanje. Također je istaknuo potrebu većeg angažmana resornih ministarstava i Vlade u cjelini u rješavanju problema u odnosima s romskom nacionalnom manjinom. 

– Županija i jedinice lokalne samouprave u tom pogledu čine ono što je moguće, ali mnogo toga u tim odnosima izlazi iz okvira naše nadležnosti i zbog toga je nužan jači angažman države – zaključio je Posavec.

Na kraju, Posavec je pozvao Vladu da u puno većoj mjeri prihvaća i podržava inicijative koje dolaze iz županije ocijenivši da je to najbolji i najučinkovitiji put za brži razvoj Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije