na ivanje v gorčeni proščenje

FOTO Na Ivanje održana svečana sjednica. Ministar Horvat: ‘Općina Goričan za rubriku ‘vjerovali ili ne?”

- Ove godine imamo investicija u visini od 129 milijuna kuna, u odnosu na naš proračun od 6 milijuna kuna. O uspješnosti Općine Goričan ove godine dovoljno govore ove brojke - rekao je načelnik Mario Moharić

Općina Goričan je s proslavom Dana Općine započela u subotu, 22. lipnja polaganjem vijenca palim borcima povodom Dana antifašističke borbe. Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Goričan održana je danas točno u podne na sam blagdan sv. Ivana Krstitelja.

Na skupu se govorili o općinskim aktivnostima, projektima i planovima,  uručena su općinska priznanja i zahvalnice mještanima i udrugama zaslužnima za postignute rezultate i promicanje Općine. Nakon svečane sjednice, mjesni  župnik Josip Drvoderić blagoslovio je kip sv. Ivana Krstitelja koji se nalazi na Šuderici a za sve okupljene bio je pripremljen prigodni domjenak.

Blagoslovu su prethodile riječi Zvonimira Lepoglavca, predsjednika mjesne druge Prijatelji koji su najzaslužniji što se kip ovog sveca nalazi na prostorima kojima oni gospodare.

Svečanu sjednicu su uveličali vijećnici Općine Goričan, dobitnici nagrada te gosti i uzvanici. Posebno su pozdravljeni Darko Horvat, ministar u Vladi RH, međimurski  župan Matija Posavec, predstavnik HAC-a Stjepan Baranašić, dr.sc. Atila Kos, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj i dopredsjednik Skupštine MŽ Dragutin Glavina. Tu su bili načelnici nekih međimurskih općina i mnogi drugi iz javnih poduzeća i ustanova te mjesni župnik vlč. Josip Drvoderić.

Voditelj svečane sjednice Miljenko Ovčar nas je kratko upoznao s prošlošću ove sredine koja se spomine još davne 1478. godine. Spomenuo je i 1918. godinu kada je ova sredina imala svoju Republiku. Riječi dobrodošlice gostima je uputio predsjednik OV Goričan Stjepan Ribarić. U svom obraćanju okupljenima je rekao kako je OV do sada održalo 12 sjednica gdje su vijećnici mahom jednoglasno donosili odluke za bolje općinsko sutra. Obećao je kako će se i dalje zalagati da mjesto zadrži procvat od minulog perioda, a nije zaboravio njihovo najveće bogatstvo, to su ljudi, odnosno udruge.

S puno emocija i ponosa govorio je općinski načelnik Mario Moharić: – Ove godine imamo investicija u visini od 129 milijuna kuna, u odnosu na naš proračun od 6 milijuna kuna. O uspješnosti Općine Goričan ove godine dovoljno govore ove brojke. Velike državne investicije plod su dobre i uspješne prezentacije naše problematike, od strane Općine Goričan prema državnim institucijama u proteklih nekoliko godina. Velika zahvala svim državnim dužnosnicima iz Međimurja, a isto i županijskim, koji su imali sluha za naše zahtjeve i koji su pomogli u konačnoj realizaciji – rekao je s ponosom.

Nabrajajući investicije, o kojima je bilo riječi i u 16-minutnom filmu najprije je spomenuti Projekt ‘Buđenje/prebujanje’ koji se provodi u okviru Interreg V Slovenija-Hrvatska vrijednosti za općinu Goričan vrijedan 3.510.027,50 kn, a u kojem je Općina Goričan vodeći partner – završava 30.07.2019. Tu je bio  Projekt “Two rivers one goal” koji se provodi u okviru Interreg V Mađarska -Hrvatska vrijednosti 1.912.000,00 kuna u kojem uz Goričan u projektu sudjeluju općine Legrad, Donji Vidovec i EGTS. Isti je završen 1.5. 2019.

– Kupljen je prostor od Poljoprivredne zadruge Čakovec ukupne vrijednosti 323.000,00 kuna. Prostor se planira rekonstruirati te će se djelomično koristiti za potrebe DVD-a Goričan – kupljen i gruntovno uknjižen u svibnju 2019. godine – dodao je načelnik, a kao dugo sanjani san je spomenuo izgrađenu sportsku dvoranu OŠ Goričan ukupne vrijednosti 13.500.000,00 kuna koja je završena u travnju 2019. godine. Spomenuo je  rekonstrukciju spoja na graničnom prijelazu Goričan čija je vrijednost radova  29.298.206,31 kuna, a koji su radovi započeli radovi u svibnju 2019. godine. Započela je rekonstrukcija mosta na starom GP Goričan, radosi koštaju 4.600.000,00 kuna, a završavaju 30.07.2019. godine. U kolovozu ove godine počet će rekonstrukcija Črnog mosta, a vriejdnost radova je 1.000.000,00 kuna. Krenut će u jesen energetska obnova OŠ Goričan vrijednosti radova 3.394.011,00 kuna.

U kolovozu će započeti rekonstrukcija uspornih nasipa na rijeci Trnavi ukupne vrijednosti 40.000.000,00 kuna, a završena je  rekonstrukcija nasipa na Muri, vrijednosti 30.000.000,00 kuna. Moharić je spomenuo modernizaciju javne rasvjete u vrijednosti 150.000,00 kuna od čega 100.000,00 kuna sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s 50.000,00 kuna sudjeluje Općina Goričan, a  radovi će započeti ovog srpnja. 

Rekao je kako je za opremanje sportske dvorane – ugovorena vrijednost 165.000,00 kuna od kojeg iznosa Središnji državni ured za sport financira 123.000,00 kuna a ostatak općina Goričan obavljeno u lipnju. U jesen će započeti izgradnja parkirališta sa odvodnjom kod Doma zdravlja. Radovi će stajati oko 400.000,00 kuna.

Svemu pobrojanom dodao je i projekti odobreni za sufinanciranje u okviru LAG Mura –Drava, a to su:  Izgradnja betonskog platoa s binom i elektro priključkom ukupne vrijednosti 285.000,00 kuna – radovi započinju u srpnju 2019. godine, opremanje dječjeg igrališta ukupne vrijednosti 150.000,00 kuna – radovi započinju u srpnju 2019. godine, a Vlada će na svojoj sjednici 18. srpnja Općini dodijeliti zgradu i okolnog zemljišta bivše karaule na graničnom prijelazu, vrijednosti 445.000,00 kuna.

Na kraju izlaganja Moharić je rekao: – Na povijesnom bogatom nasljeđu želimo graditi turističke proizvode, a istovremeno sačuvati naša arheološka nalazišta i našu tradiciju.
U projektu sa Slovencima izgradili smo u Goričanu izvrstan prezentacijski park u kojem se mogu razgledati stari grobovi iz željeznog doba, tumuli i naučiti nešto o životu na našim prostorima iz toga doba.

Istovremeno otvorili smo regionalni turistički ured na samom graničnom prijelazu. Gorička republika poznati je fenomen na području Međimurja i Hrvatske pa i šire, temeljem čega smo prošle godine obilježili 100 godina Republike, uprizorenjem na otvorenom. Ovo će postati još jedan naš turistički proizvod kojeg želimo razvijati.
Šuderica je uređena u sklopu EU projekta sa Mađarima, od neugledne šuder grabe postala je okupljalište i šetnica za stare i mlade. Ove godine obogaćujemo ovaj prostor sa dodatnim sadržajima i to modernim dječjim igralištem i pozornicom sa binom na otvorenom sa svom infrastrukturom.

Izvrsnu suradnju sa Mađarima nadogradili smo i izvrsnom suradnjom sa Slovencima, tako da ovih dana završavamo dva EU projekta, jedan sa Općinom Šentilj vrijednosti od gotovo 1 milijun eura i isto tako sa Mađarskim pomurskim općinama isto vrijednost od gotovo milijun eura. S Mađarima smo već uspješno prijavili projekt proteklog mjeseca, a odnosi se na Šudericu i izgradnju objekta koji bi bio okupljalište i prostor za etno zbirku i još neki dodatni sadržaji a sa Slovencima na jesen prijavljujemo nastavak projekta Buđenje – rekao je Moharić. 

Posebnim prioritetom za bolje goričansko sutra je istaknuo početak izgradnje kanalizacije, jednini  infrastrukturni objekt koji im nedostaje. Sve pobrojano nije ravnodušnim ostavilo goste govornike koji su im na tome čestitali, a bili su to Donjokraljevčanin Miljenko Horvat, u ime prisutnih načelnika međimurskih općina, dr. Atila Kos je izrazio ponos što Općinu vodi njegov kolega po struci u veterini i što je čuo rezultate koji su ga zadivili. – Slika govori više od tisuću riječi! – rekao je Posavec osvrćući se na film Od Ivanja do Ivanja. Rekao je kako je ponosan na ovu sredinu i sve ono što je u njoj postignuto, pogotovo je istaknuo radost završetka izgradnje sportske dvorane.

Mještanima Goričana je poručio neka i dalje budu ustrajni u svojim naumima i energični u ostvarivanju ciljeva. Ministar Horvat je pak dodao kako postignuća Goričana spadaju u rubriku: Vjerovali ili ne?. Istaknuo je ponos na Međimurce koji se jednostavno natječu u gradnji te je izrazio nadu da će poslije sjednice Vlade  u Međimurju kod nas biti još veće gradilište i radilište, pogotovo kada ministri ponaosob čuju potrebe svake lokalne sredine.

– Prestanimo na ovom malom međimurskom prostoru kritizirati jedni druge, budimo složniji više nego ikada jer to je ono što nam nedostaje – poručio je ministar Horvat.
U kulturnom dijelu sjednice čuli smo Pjevačku skupinu KUD Goričan te učenica Monika Kos. U tom dijelu sjednice uslijedila je podjela priznanja i nagrada. 

Za životno djelo nagradu Općine za za dugogodišnji rad i promicanje kulturnog života. 
je primio Andrija Ribić, rodom iz Goričana, poznati je glazbenik i učitelj sviranja tamburaških instrumenata. Ljubitelj je međimurske tradicije, osobito glazbe te svoju ljubav prema izvornoj međimurskoj pjesmi godinama prenaša mlađim generacijama. Dugogodišnji je član i voditelj tamburaške sekcije u Kulturno-umjetničkom društvu Goričan. Organizira i planira nastupe tamburaša te znalački i odgovorno obnaša svoju dužnost.

Dodijeljene su Godišnje nagrade Općine Goričan za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja društveno korisnog i humanitarnog djelovanja Općine Goričan. Primili su ih Tomislav Markušić, rođen je 1994. godine. Dugogodišnji je član Nogometnog kluba “Trnava” Goričan gdje je prošao sve uzrasne kategorije. Punih 16 godina vodi svoju ekipu na nogometnom terenu, stavlja klub ispred svojih interesa a u najtežim trenucima kluba ostao je uz svoje igrače i bio im velika podrška.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Goričan koje osnovano je 31. prosinca 1888. godine na inicijativu mještana Goričan u cilju organizirane zaštite od požara te pomaganja mještanima u elementarnim nepogodama. Prošle godine DVD Goričan obilježilo je 130. godišnjicu neprekidnog rada društva te je uz pomoć Općine Goričan nabavljeno novo kombi vozilo za potrebe Društva ali i ostalih udruga u mjestu. Društvo je danas opremljeno s dva navalna vozila, kombi vozilom te čamcem za spašavanje na vodama. Članovi Društva, njih 45 aktivnih, sudjeluju na svim događanjima u Općini Goričan, crkvenim i društvenim događanjima te surađuju s udrugama na području Općine.

Nagrađen je i Stjepan Baranašić, diplomirani inženjer građevinarstva, nakon završetka školovanja zaposlio se u tvrtki “Cesta” u Varaždinu, radio je u tvrtkama “Teus-BB d.o.o” i “KEM-KO d.o.o.” a 2008. imenovan je za pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Međimurske županije. Od 2018. godine član je Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. te je tom funkcijom pridonio početku gradnje spoja na granični prijelaz Goričan. Zahvaljujući njemu funkcija starog graničnog prijelaza podignut će se na novu, višu razinu a izgradnja punog čvorišta poboljšat će lokalnu prometnu povezanost, omogućiti dodatne turističke, ugostiteljske i druge gospodarske aktivnosti te pridonijeti sveukupnom razvoju pograničnog područja uz rijeku Muru.

Dodijeljena je Zahvalnica Općine Goričan za predani rad u Ceškom društvu sv. Leonard Goričan Zvonku Granatiru. Ceško društvo sv. Leonarda jedan je od najvećih ponosa Goričana, simbol radišnosti i ustrajnosti naraštaja koji neumorno čuvaju tradiciju i otimaju je zaboravu. Gospodin Zvonko Granatir aktivan je član Ceškog društva sv. Leonarda Goričan od 1986. godine. Izvršava sve zadatke koji su mu povjereni na ponos ceha koji će, zahvaljujući njemu, i dalje prenositi ime Goričana i marljivih ljudi koji tu žive i rade. 

Zahvalnicu je primio i Josip Brodarić za doprinos u društvenom radu u Općini Goričan. On je rođen 1966. godine, član je udruge poljoprivrednih proizvođača od samog osnivanja i kroz to vrijeme obnašao je razne funkcije u radu udruge i to: bio je predsjednik u dva mandata, tajnik u dva mandata ali i aktivan član. Kroz to vrijeme ostvario je značajan doprinos razvitku rada Udruge a time i društvenog života Općine Goričan.    

Zahvalnicama su nagrađeni i osnovci:

– Marija Blažek koja se nakon ostvarenog 1. mjesta na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, plasirala na Državno natjecanje koje se održavalo u Tuhelju. U žestokoj konkurenciji osmaša, Marija Blažek osvojila je 2. mjesto u državi ostvarivši samo bod manje od prvoplasiranog učenika.

Dora Sisek, učenica 7. razreda OŠ Goričan, za osvojeno drugo mjesto na Županijskom i jedanaesto mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika 2019. godine.

Luka Čonkaš, učenkik 8. razreda za osvojeno prvo mjesto na Županijskom i sedamnaesto mjesto na Državnom natjecanju iz geografije 2019. godine.

Fran Dolenec za osvojeno prvo mjesto na Županijskom i petnaesto mjesto na Državnom natjecanju iz tehničke kulture “Sigurno u prometu” 2019. godine.

Nagrade su im uručili općinski čelnici te ministar Horvat i župan Posavec, a u ime nagrađenih riječi zahvale je uputio Stjepan Baranašić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije