REAKCIJE NAKON SJEDNICE

PREKINUTA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE Puca li ljubav međimurskog SDP-a i HNS-a?

Za komentar današnje sjednice zamolili smo predsjednika skupštine Mladena Novaka (SDP) i župana Matiju Posavca (HNS)

Nije trebalo dugo da se nedavna analiza izbornih rezultata za Europski parlament, u kojoj smo najavili mogućnost zaoštravanja odnosa međimurskog SDP-a prema HNS-u i posebno prema županu Posavcu, obistini u praksi. Danas je, naime, predsjednik Skupštine Međimurske županije, ujedno i predsjednik međimurskog SDP-a, Mladen Novak prekinuo sjednicu Županijske skupštine nakon što vijećnici nisu izglasali dnevni red s kojeg je Novak povukao jednu točku i jednu podtočku.

>> “ZAPELO” NA DNEVNOM REDU Mladen Novak prekinuo sjednicu Skupštine Međimurske županije

Prema njegovom mišljenju materijali vezani uz prijedlog Odluke o donošenju II. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije i Prijedlog odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava na području Međimurske županije nisu bili pripremljeni na taj način da bi vijećnici raspolagali sa svim potrebnim informacijama kako bi o njima mogli kvalitetno odlučivati i zato ih je povukao s dnevnog reda.

Takav prijedlog poduprlo je 11 vijećnika, jedan je bio suzdržan, a 19 protiv, pa je Novak, nakon što dnevni red nije izglasan, prekinuo sjednicu.

Ne sporeći značaj spomenutih odluka za daljnji razvoj našeg kraja, treba ipak reći kako se čini da njihova važnost nije primarni razlog prekinute sjednice, već se ponajviše radi o odmjeravanju političkih snaga i pokazivanju mišića. Na valu odličnog rezultata s proteklih EU izbora, međimurski SDP, koji ne sudjeluje u izvršnoj vlasti na razini županije, očito želi osnažiti svoj položaj u programskoj koaliciji i pojačati pritisak na HNS i župana Posavca.

Jedan od razloga njihovog nezadovoljstva je i nedavni izbor ravnatelja čakovečke bolnice, na kojem nije prošla Andreja Marić kao kandidat kojeg su podržavali, pa je bilo samo pitanje vremena kad će “imperija uzvratiti udarac”. Pitanje je, međutim, jesu li tajming i način na koji je situacija zaoštrena dobro izabrani? Takvo pitanje očito si postavlja i dio članova stranke, zbog toga što insajderske informacije govore da na vodećim tijelima međimurskog SDP-a nisu donijeti bilo kakvi zaključci koji podupiru današnji rasplet događaja. Vidjelo se to i za vrijeme današnjeg glasovanja, kada predsjednica njihovog Kluba vijećnika Boška Ban Vlahek nije poduprla prijedlog svog predsjednika Mladena Novaka, a tajnik Županijske organizacije stranke Slađan Mihoci bio je suzdržan.

Osim toga, zajedničko nezadovoljstvo raspletom događaja oko Županijske bolnice, ovog puta ujedinilo je SDP i HDZ čiji su vijećnici podigli ruke za Novakov prijedlog, pa će biti zanimljivo vidjeti radi li se o jednokratnoj interesnoj koaliciji ili će ovakva suradnja biti češća na budućim sjednicama.

O današnjem raspletu ovog prijepora, očitovali su se i njegovi glavni akteri.

– Ne možemo raditi bez dnevnog reda i to je normalna odluka, kratki je odgovor Mladena Novaka zbog čega se odlučio na potez koji je presedan u dosadašnjem radu Županijske skupštine.

– Kad se dnevni red sastavljao nisam raspolagao sa svim informacijama koje su važne za donošenje prostornog plana i probao sam vidjeti zbog čega su podaci prezentirani na jedan način, a potom je ispalo drugačije, ali nisam dobio zadovoljavajuće odgovore. Zato sam tražio dodatno vrijeme da se sve to raščisti i da prostorni plan donesemo bez ikakvih repova ili sumnji da se nekom pogoduje ili nešto radi ispod žita. Kod podtočke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenog sustava, nije bilo drugih materijala osim same odluke u kojoj se nekom tijelu, za koje ne znamo ni koje je, daju ingerencije da sa zdravstvenim sustavom Međimurske županije napravi ono što će odlučiti da je najbolje. Budući da se to treba potkrijepiti odlukom Županijske skupštine, smatrao sam da bez detaljnijeg obrazloženja to ne možemo učiniti, jer bi tako preuzeli odgovornost za ono što će se dogoditi, pojašnjavao je razloge svoje odluke Novak.

– Kao klubovi vijećnika SDP-a, HSU-a i MDS-a u programskoj smo suradnji sa županovom koalicijom i od početka govorimo da ćemo podržavati sve odluke koje su u interesu Međimurja i Međimurske županije, a da ćemo o onim projektima i programima s kojima se ne slažemo probati postići konsenzus prije donošenja na Županijskoj skupštini. U ovom slučaju malo je izostala komunikacija, djelomično zbog kampanje koja je trajala donedavno, i htio sam dati prostora da se te nejasnoće otklone i da na slijedećoj Županijskoj skupštini ove dokumente usvojimo s čim većim brojem glasova. Prethodnih godina županijski proračun glatko je prolazio, zahvaljujući pravovremenim dogovorima, pa ne vidim nikakvog razloga da tako ne bude i ubuduće, rekao je Novak upitan kako će ova odluka utjecati na daljnju suradnju i usvajanje županijskog proračuna.

– Budući da je za gradonačelnika i Grad Čakovec bilo važno da se izmjene županijskog prostornog plana usvoje, prihvatio sam stav Boške Ban Vlahek, kao članice čakovečkog SDP-a, da se na ovaj način izuzme iz glasovanja, objasnio je Novak kad smo ga zamolili da komentira činjenicu kako ni svi članovi njegove stranke nisu glasali za dnevni red koji je predložio.

U takvom objašnjenju ostaje pomalo nejasno kako će prolongiranje ove odluke pomoći Gradu Čakovcu za čiji je amandman resorno ministarstvo dalo dopusnicu, jer svoje dokumente ne može uskladiti s predviđenim zahvatima u prostoru prije donošenja županijske odluke.

– Mi smo poštivali dnevni red Županijske skupštine. Poštivali smo odluke donijete na prethodnoj Skupštini. Rekli smo da ću, po pitanju prostornog plana, prihvatiti amandmane svih općina i gradova, ali tu naša uloga završava, jer o njima odlučuje Ministarstvo graditeljstva. Oni su dali svoje mišljenje i sukladno tome ugradili smo te amandmane u prostorni plan o kojem smo danas trebali odlučivati. Materijali su poslani vijećnicima prije osam dana i u njima se ništa nije mijenjalo, pa ne vidim razloga za povlačenje te točke. Po meni, mislim da tu više ulogu igra politika nego nešto drugo, rekao je međimurski župan Matija Posavec komentirajući odluku da se današnja sjednica prekine.

– Ne možemo zbog nekakvih političkih ili drugih interesa miješati kruške i jabuke u smislu da nešto što nema veze s prostornim planom iskorištavamo za potencijalno neizglasavanje prostornog plana radi toga. Ako je do ovoga došlo zbog nezadovoljstva Općine Kotoriba, jer njima razvoj gospodarske zone onemogućuju granice zaštićenog krajolika to s prostornim planom nema veze, zato što je tu odluka donijela Županijska skupština još u mandatu župana Levačića. Budu li inicirane potrebne promjene ja ću ih apsolutno podržati. Kad govorimo o problemima na području Općine Nedelišće i Grada Preloga, tamo je potrebna prethodna suglasnost HEP-a i to je ministarstvo napisalo u svom mišljenju. Oni s tim nemaju nikakav problem, ali ta je suglasnost nužna da se ne bi kršio zakon. Nakon toga sve to može se ucrtati u prostorni plan, detaljnije je pojasnio svoj stav Posavec.

– Mislim da se radi o političkom pokazivanju mišića, što mi je razumljivo u kontekstu aktualnih političkih okolnosti i nedavnih izbora, ali sve ja to mogu shvatiti tako dugo dok mi to ne otežava posao i rad izvršne vlasti. U ovom slučaju to će se odraziti na pripremu slijedeće sjednice, koja bi, uz 27 današnjih, trebala obuhvatiti i 20 novih točaka dnevnog reda, pa je pitanje kako će se to odraziti na kvalitetu rasprave. Mi ćemo do kraja mandata raditi proaktivno, a ukoliko netko neće podržavati određene točke ili rušiti proračun to nije pitanje izvršne, nego predstavničke vlasti. Nefunkcioniranje Županijske skupštine u krajnoj mjeri može izazvati izbore za Županijsku skupštinu, ali ne i za župana ili zamjenike, zaključio je Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije