POZITIVNE REAKCIJE NA POSJET MINISTRA

ŽUPAN POSAVEC ‘U konkretno rješavanje problema trebaju se uključiti i druga ministarstva’

Župan Matija Posavec, načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić i njezin zamjenik Željko Balog zadovoljni su dogovorom, a župan je ponovo predložio uvođenje vaučera, naglasivši da njih već dobivaju 24 od ukupno 4 tisuće korisnika socijalne pomoći

Kao što smo već prenijeli, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je za svog boravka u našem kraju najavio da će u Policijsku upravu Međimursku do kraja srpnja stići 27 novih policajaca, kao i da će sva romska naselja u Međimurju dobiti kontakt-policajce.

Također je istaknuo da se radi o slojevitom problemu koji se ne može riješiti preko noći, budući da ga se zanemarivalo duže od 30 godina, a naglasio je da se trebaju uključiti i ostala ministarstva nadležna za ovu problematiku.

>> PITANJE SIGURNOSTI Ministar Božinović u Međimurje šalje više policajaca: “Ovo je slojevit problem”

Međimurski župan Matija Posavec nakon sastanka u Pribislavcu izrazio je zadovoljstvo tijekom razgovora.

– Ministar Božinović prvi je konkretno reagirao i odazvao se našem apelu za povećanjem broja policajaca i uvođenjem kontakt-policajaca u sva romska naselja. Očekujem da će se na sličan način uključiti i druga nadležna ministarstva. Od ministarstva pravosuđa tražimo promjene zakonske regulative na način da se neovlašteni ulazak u dvorište iz sfere građanske odgovornosti prebaci u prekršajnu ili kaznenu, kao i da se počinitelji strože sankcioniraju. Kao županija već smo pokrenuli projekt predškole za romske mališane godinu dana prije nego što krenu u prvi razred, ali smatramo da bi, u suradnji s ministarstvom obrazovanja, taj projekt trebali proširiti na djecu već od treće godine života.

Ministarstvo za socijalnu skrb svoj doprinos može dati kadrovskim kapacitiranjem našeg centra, te praćenjem načina na koji se troši socijalna pomoć. Predlažemo da se u slučaju nenamjenskog trošenja sredstava to sankcionira uvođenjem vaučera, što se sada primjenjuje za 24 od ukupno 4 tisuće korisnika socijalne pomoći. Od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očekujem poticajne programe zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine, rekao je Posavec.

Upitan ne bi li se uvođenje vaučera moglo smatrati diskriminacijom, župan je rezolutno odbacio takvu mogućnost.

– Ja se zalažem za ravnopravnost, za poštivanje reda i rada, za to da se zakoni moraju poštovati. Ako govorimo o socijalnoj pomoći ili bilo kojoj drugoj pomoći iz javnih proračuna tada govorimo o javnom novcu koji izdvajaju svi građani ove države. Oni koji takav novac dobivaju namjenski, trebaju ga i trošiti u svrhu za koju je namijenjen. Ukoliko se troši drugačije, onda je to nenamjensko trošenje novca koje je, u svakoj uređenoj državi, nezakonito. Ako se nešto radi protuzakonito onda postoje institucije koje to trebaju sankcionirati.

U cijelom tom procesu ne vidim gdje je tu diskriminacija ili bilo kakva rasistička izjava. Ja ne govorim da treba uvesti vaučere za sve korisnike socijalne pomoći, ima onih koji troše namjenski. Međutim, ako trošite javni novac na alkohol, kocku ili drogu, a djeca su vam gola i bosa jer im tim novcem ne kupujete pelene ili hranu, onda apeliram, upravo radi te djece, da se zakon poštuje, a oni koji ga krše sankcioniraju, zaključio je Posavec.

Županovo zadovoljstvo postignutim dogovorom dijeli i načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.

– Optimistična sam i zadovoljna dogovorom prema kojem ćemo imati kontakt-policajca za potrebe naše lokalne jedinice. Nije to represija, nego korak prema suradnji i daljnjem detektiranju problema, kao i njihovom rješavanju uz uključivanje ostalih nadležnih službi i institucija. Mi ćemo na Općini već sutra formirati svoj tim u koji ću uključiti predstavnike naše osnovne škole, socijalnog radnika, liječnicu, a pomagat će nam i Alen Pancer koji je bio pokretač cijele inicijative, rekla je Ivačić.

Novinari su pitali kakve reakcije stižu iz romskog naselja.

– Mogu reći da je većina itekako zadovoljna ovakvim razvojem događaja. Postoji manja grupica nezadovoljnika, koja ostale nastoji potaknuti na revolt izmišljajući probleme koji u stvarnosti ne postoje. Smatram da to ide na dušu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji potpiruje takve negativne strasti, što ne vodi rješavanju problema do čega se može doći samo tako da sjednemo za zajednički stol, trezeveno razmotrimo situaciju i pronađemo najbolja rješenja, poručila je Ivačić.

Negativne konotacije o subotnjem prosvjedu odlučno je odbacio i zamjenik načelnice iz redova romske nacionalne manjine Željko Balog.

– Odbacujem sve insinuacije, za koje se opet netko zalaže, da u Međimurju vladaju ustaše, fašisti ili nacionalisti. Mi imamo ozbiljan problem koji se ne rješava već 30 godina. Činjenica je da su sva resorna ministarstva godinama ovaj problem stavljala pod tepih. Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zajedno sa Savjetom, kao i Europski pravni centar iz Budimpešte koji sad isto potpiruje vatru, nisu bili tu kad su trebali biti.

Od početaka hrvatske samostalnosti kroz te institucije okrenule su se milijarde. Unatoč tome, nitko se nije udostojio osmisliti projekt koji će se direktno bazirati na romskoj zajednici i potaknuti procese razgovora i pomoći unutar romskih naselja. Dugo sam upozoravao da će problem eskalirati i izaći na vidjelo, što se sada i dogodilo, naglasio je Balog.

– Većina Roma u romskim naseljima su vrijedni i marljivi, brinu o svojoj djeci. Ali sam osobno ogorčen na pojedince i manje grupice, bandice,  koji rade probleme i nama, nemaju poštovanja ni prema svojim sumještanima. Potvrđuje to i događaj otprije 2 tjedna kad je u romskom naselju organiziran koncert, a jedna od takvih grupica, potaknuta od svojih nalogodavaca, na jednom je šatoru napravila štetu veću od 25 tisuća kuna.

To su Romi učinili Romima. I zbog toga mi je jako žao. I zbog toga razumijem Hrvate kojima netko od tih pojedinaca Roma načini štetu, a on je ne može nadoknaditi, jer počinitelju nemaju što oduzeti da bi se šteta naplatila. Podržavam održani prosvjed, jer se bazirao na pozivu institucijama koje se trebaju odazvati da bi se utvrdili i riješili problemi koji postoje, rekao je Balog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije