MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

POSJET VELEPOSLANIKA Međimurje je uzor i Albaniji kako se županija mora razvijati

Albanska nacionalna manjina je u relativno velikom broju zastupljena u Međimurskoj županiji

U srijedu, 15. svibnja u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su veleposlanik Republike Albanije u Hrvatskoj, Nj.E. Riza Poda i počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran sa suradnicima.

Uz jačanje gospodarske suradnje, teme i rezultati sastanka su dogovor oko povezivanja Međimurja s albanskim regijama kao i iskustva Međimurske županije u povlačenju sredstava iz pred pristupnih fondova:

– Albaniji možemo ponuditi savjetodavne, odnosno konzultantske usluge na njihovom putu europskih integracija. Visoka iskorištenost europskih fondova, dobro postavljena i efikasna javna uprava, kvalitetna razvojna i energetska agencija, inovacijski centri, gradnja javne infrastrukture samo su neki od primjera dobre prakse koje možemo ponuditi kako bi ono najbolje što imamo mogli i drugi naučiti od nas, kao što i mi učimo od drugih – istaknuo je na početku konferencije za medije župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Pružamo ruku suradnje i prijateljstva Republici Albaniji kroz mogućnosti povezivanja regija i jačanje potencijala dviju država, s obzirom na dosadašnje dobre odnose između naših dviju zemalja i gospodarske mogućnosti koje imamo – dodao je župan Posavec.

Izvoz roba i usluga u Albaniju iz Međimurske županije prošle godine kretao se na razini oko 4 milijuna kuna, dok se uvoz i formalna suradnja moraju ojačati, što je jedan od glavnih razloga radnog sastanka održanog u prostorijama Međimurske županije na kojem su uz župana Matiju Posavca, njegove zamjenike Sandru Herman i Josipa Grivca, pročelnicu Upravnog odjela za poslove župana Vesnu Halugu te veleposlanika Rizu Podu i počasnog konzula Stjepana Šafrana, nazočili i opunomoćena ministrica i zamjenica veleposlanika Elvira Isufi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Habib Tahiri i ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

Albanska nacionalna manjina je u relativno velikom broju zastupljena u Međimurskoj županiji te se zahvaljujući toj zajednici i njihovom djelovanju stvara prostor daljnjoj suradnji koja se može realizirati i kroz počasni konzulat u Varaždinu i djelovanje počasnog konzula Stjepana Šafrana koji je naglasio da sjeverozapadna Hrvatska predstavlja ogroman potencijal suradnje s Albanijom. Veleposlanik Poda zahvalio je čelnicima Međimurske županije na gostoprimstvu:

– Ovo je novi korak dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu dviju država, no odnosi između Hrvatske i Albanije moraju biti još čvršći, posebice u vidu gospodarske suradnje. Međimurje je uzor kako se županija mora razvijati te kako iskoristiti prednosti Europske unije – poručio je uz ostalo veleposlanik Poda, pozvavši međimursko izaslanstvo u posjet njegovoj domovini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije