PLAVI TIM U MEĐIMURJU

EU IZBORI Dubravka Šuica: ‘Sunčana Glavak sigurno ulazi u EU parlament, a Dražen Srpak u Sabor’

U sklopu boravka u ovome dijelu putujuća karavana je obišla Spomen-dom rudarstva u Murskom Središću i Spomen-park naftaštva u Peklenici. Potpisnik ovih redaka upitao je Dražena Srpaka da li se vidi u Hrvatskome saboru, no umjesto njega je odgovorila Dubravka Šuica decidirano kazavši: 'Dražen Srpak je sigurno u Hrvatskom saboru, što znači da Sunčana Glavak ulazi sasvim sigurno u EU parlament. Zamjerila mi je što sam pitanje postavio kada su mikrofoni ostalih medija bili isključeni...

U subotu, 11. svibnja Međimurje je posjetio dio Plavog tima, kandidata Hrvatske demokratske zajednice za EU izbore: Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Domagoj Maroević i Sunčana Glavak.

Već u 9 sati bili su u Čakovcu gdje su ih vodili prvi čovjek međimurskog HDZ-a Darko Horvat, a u ulozi domaćina je bio i Ljubomir Kolarek, gradonačelnik  Preloga. Zasjeli su na terasi čakovečke Gradske kavane, obišli središte Čakovca poprativši neka događanja u gradu.

Put ih je potom nanio u najsjeverniji hrvatski grad – Mursko Središće gdje su obišli tradicionalna manifestaciju ‘Što smo, kaj smo i kak kuhamo? i Sajam cvijeća. Sve se je to odvijalo na prostorima do gradske šetnice.

Točno u 12,30 sati došli su do gradilišta novog Dječjeg vrtiću Maslačak, u Ulici Slatine, gdje su na konferenciji za novinare govorili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, saborska zastupnica i kandidatkinja za EU parlament Sunčana Glavak i Dubravka Šuica aktualna europarlamentarka.

Srpak je u svom obraćanju istaknuo kako su na ovom gradilištu namjerno jer se vrtić radi i gradi sredstvima EU vrijednost 9,2 milijuna kuna, a malo niže je Gospodarska zona Brezje gdje se također iz sredstava EU fondova gradi cesta i oborinska odvodnja što će vrijediti milijun eura. Srpak je dodao kako Grad ima još nekoliko projekata čija će realizacija ovisi o sredstvima EU fondova.

To su novci za starije i nemoćne u visini 1,5 milijuna kuna čime će u naredne 2 godine biti zbrinute 32 obitelji. Dodao je kako će se sredstvima EU financirani produljeni boravak djece u dječjim vrtićima što će vrijediti 13,5 milijuna kuna. Srpak je rekao kako su prije nekoliko dana u okviru projekta INTEREG prijavili 4 projekta s Mađarima.

– Javljamo se pišemo i samo s novcima koje dobivamo sa strane možemo ubrzati razvoj naše zajednice – istaknuo je tom prigodom uz pomoć Vlade RH i njenih ministara te ljudi u EU parlamentu. Dodao je kako je želja Grad učiniti ga sredinom u kojoj će željeti svatko živjeti sretan i zadovoljan.

– Grad Mursko Središće jedan je od sjajnih primjera na koji se način mogu iskoristi sredstva iz europskih fondova – istaknula je Sunčana Glavak te izrazila nadu kako će njihov primjer zaživjeti u svim krajevima Hrvatske, a to se prije svega odnosi na produljeni boravak djece u dječjim vrtićima, kazavši kako se u ovom trenutku u RH, zahvaljujući lokalnim zajednicama i šire, gradi ili dograđuje preko 500 vrtića, a neki od njih su već u jednosmjenskom radu ili radu popodne što roditeljima omogućava novi ritam života.

Dodala je specifičnost Međimurske županije, a to su ulaganja u strukovna zanimanja, posebno su tu važne stipendije za deficitarna zanimanja, a one su uvedene u cijeloj RH. Najavila je kako će stipendije od rujna biti 1.500 kuna mjesečno, umjesto 750 kuna i da je to dobar odgovor onome što tržište zanima, a to su deficitarna zanimanja.

– Sve to i još mnogo više su benifiti EU, a željela bi posebno apostrofirati, za one koji dvoje ili u javnom prostoru odašilju poruke da ne treba biti dio EU, RH nitko nije ništa dao, od Domovinskog rata na ovamo, sami smo obnavljali gradili i obnavljali zemlju, a jedini benefit koji imamo je članstvo u EU – istaknula je, dodavši kako je RH više od EU dobila nego je uplatila.

– Dobili smo 14,4 milijarde eura, a jasnije poruke svima ni ne treba, a pogotovo onima koji od EU zaziru i zato im poručujem da izaberu EU za nove generacije – rekla je Glavak.

Dubravka Šuica je rekla kako je prolazeći Hrvatsku nema sredine gdje se projekti ne financiraju novcima EU, u cijelosti ili djelomično, tako je i u Međimurju i Murskom Središću gdje je posebno istaknula važnost gradnje i obnove prometnica na čemu se intenzivno radi, pogotovo zaobilaznice za kojom ovaj kraj teži.

Današnji program ih vodi u Štrigovu na Mađerkin breg, lokaciju budućeg vidikovca. Tamo će biti upriličeno druženje s međimurskim vinogradarima u restoranu Terbotz u Železnoj gori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije