IZBORI ZA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

PUNO VEĆI TROŠKOVI Ljubomir Grgec: ‘Zašto mi moramo plaćati troškove izbora umjesto države?’

Najveći interes, prema očekivanju, vlada za izbore unutar romske nacionalne manjine, a svoje predstavnike birat će i ruska te srpska nacionalna manjina. Trošak izbora moraju snositi županije, gradovi i općine na čijem se području održavaju

Ove nedjelje i na području Međimurske županije održavaju se izbori za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Najveći interes, prema očekivanju, vlada za izbore unutar romske nacionalne manjine, a svoje predstavnike birat će i ruska te srpska nacionalna manjina, dok nije bilo kandidata za izbore albanske i slovenske nacionalne manjine.

Ovi izbori, međutim, prilično su razljutili čelnike pojedinih jedinica lokalne samouprave. Razlog je taj što su naknade članovima povjerenstava i biračkih odbora povećane u odnosu na prethodne izbore, a trošak izbora moraju snositi županije, gradovi i općine na čijem se području održavaju.

Najglasniji protivnik takvog modela je načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec.

– Protivim se tome da država raspisuje izbore, a trošak njihovog održavanja prebacuje na naša pleća, prosvjeduje Grgec.

– Mi u Kotoribi potrošit ćemo oko 50 tisuća kuna za provedbu izbora, što je znatno više nego ranije, ponajprije radi višestruko podignutih naknada. Ako su državi ti izbori potrebni, neka ih sama i financira, a ne da plaćanje naknada članovima povjerenstava i biračkih odbora, dokumentacije, glasačkih listića i sve druge troškove svaljuje na nas – rekao je.

S Grgecom se slaže i načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.

– Udruzi općina proslijedili smo dopis i zatražili da pokrenu pitanje smanjenja troškova. Za našu je općinu iznos oko 50 tisuća za takvu namjenu značajan izdatak, a posebno sam ogorčena povećanjem naknada za povjerenstva, jer po članu iznose 4.500 kuna.  Ne vidim razloga da naknade za izbore Vijeća nacionalnih manjina budu veće od onih za EU izbore i tražim da se izjednače, odlučna je Ivačić.

Jednakog stava je i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.

– Prije 4 godine ukupni bruto troškovi za provođenje tih izbora iznosili su 14.700 kuna, a sada će biti oko 42 tisuće kuna. Podržavam prigovor koji je upućen Udruzi općina, jer mi nije mi jasno zbog čega ovo povećanje od gotovo tri puta. Smatram da su iznosi naknada ranije bili adekvatni, a ovo sada je nepotreban pritisak na općinske blagajne –  zaključuje Bukal.

Sličnog su stava i ostali čelnici jedinica lokalne samouprave na čijem se području provode izbori za Vijeća nacionalnih manjina. Neki od njih rezignirano zaključuju.

– Činjenica je da su nam troškovi izbora nepotrebno uvećani i nametnuti. Ne očekujemo, međutim, da će to što smo podigli glas i uputili prigovor nešto bitno promijeniti i u konačnici ćemo te troškove morati platiti. Da je državi stalo do našeg mišljenja konzultirali bi nas dok su donosili ovakvu odluku, ali su očito popustili pod pritiskom predstavnika nacionalnih manjina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije