DOŽUPAN U VOJVODINI

FOTO Josip Grivec posjetio vojvođanske Hrvate i državni konzulat u Subotici

Posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatsku bunjevačku kuću te Gradsku knjižnicu s hrvatskom čitaonicom gdje je predstavljen život Hrvata u Vojvodini te problemi s kojima se susreću

U okviru projekta ‘Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice’, dožupan Josip Grivec boravio je u Subotici u Vojvodini od 3. do 5. travnja. Projekt se ostvaruje između Gradske knjižnice Subotica te III. OŠ Čakovec u cilju podrške hrvatskoj nacionalnoj manjini.

U posjetu je sudjelovala i ravnateljica III. OŠ Nataša Hajdinjak, voditelj projekta i knjižničar III. OŠ Čakovec Dražen Ružić te učiteljice Katarina Pahek Čajić i Dijana Oreški Vidović. Četvero učenika 8.razreda III. OŠ Čakovec također je bilo uključeno u kratkoročnu razmjenu. Smješteni u hrvatskim obiteljima, učenici su imali priliku upoznati život i kulturu u Subotici.

Tijekom posjeta dožupan je zajedno s ostalim sudionicima posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatsku bunjevačku kuću te Gradsku knjižnicu s hrvatskom čitaonicom gdje je predstavljen život Hrvata u Vojvodini te problemi s kojima se susreću. Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, ugostio je dožupana i predstavnike III. OS Čakovec.

U uredu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održan je sastanak s Tomislavom Žigmanovom, čelnikom spomenute regionalne stranke koja zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Iako malobrojni, vojvođanski Hrvati vrlo su umreženi i aktivni te organiziraju preko 400 aktivnosti godišnje u cilju očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta te njegovanja hrvatskog jezika.

Tijekom svibnja očekuje se uzvratni posjet te sudjelovanje vojvođanskih učenika u natjecanju poticanja čitanja i kreativnosti ‘Čitanjem do zvijezda’ koje se održava 3.svibnja u suorganizaciji III. OŠ Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije