POSKUPLJENJE

MDS Željko Pavlic: ‘Cjenovni udar na standard Međimuraca koji imaju najniže plaće!’

'Ovim plaćama teško da se mogu servisirati sve potrebe međimurskih obitelji, od režija, prehrane do školovanja djece, što sve utječe na stvaran pad životnog standarda u Međimurju'

– Povećanje cijena plina i električne energije, za sada za poduzetnike, najnoviji su udar na standard međimurskih i hrvatskih građana i poduzetnika. Ova povećanja će posebno  veliki utjecaj imati na povećanje troškova života u Međimurskoj županiji – ističe u priopćenju za javnost kojeg je danas izdao Međimurski demokratski savez koji dalje ističe:

– Naime, s obzirom da su međimurske plaće i mirovine po svojoj visini pri samom dnu u Republici Hrvatskoj, u 2016. godini u Međimurskoj županiji dobivali smo najniže prosječne plaće u Hrvatskoj, jasno je da će ovaj udar na standard imati veći utjecaj na potrošače u Međimurskoj županiji nego, primjera radi, u Gradu Zagrebu u kojem je prosječna plaća 6.626 kn, dok je ona u Međimurju 4.652 kn. Prosječna hrvatska plaća isplaćena u lipnju 2017. g iznosila je 6.005 kuna.

Problem postaje tim veći kad pogledamo koliko Međimurki i Međimuraca prima  prosječnu plaću manju od hrvatske, ali manju i od one međimurske, a veliki broj radnica i radnika dobiva minimalnu plaću za rad u teškim uvjetima i smjenama. Podaci nam tako govore (iz edicije Međimurska županija u brojkama 2016.g.) da je u Međimurskoj županiji u 2016. g. bilo 31.747 zaposlenih u pravnim osobama. Najviše je bilo zaposlenih u  prerađivačkoj industriji, 14.169 sa prosječnom plaćom od 4.370 kn, trgovini sa 3.327 zaposlenih sa prosječnom plaćom od 4.014 kn i građevinarstvu sa 2.754 zaposlena i prosječnom plaćom od 3.780 kn.

Da su plaće radnika i radnica zapravo i niže, dokazuje podatak u razlici plaća između muškaraca i žena u prerađivačkoj industriji, gdje muškarci (većinski zaposleni u metalskoj) dobivaju prosječnu plaću od 5.012 kn, a žene (većinski zaposlene u tekstilu i obući) dobivaju 3.376 kn prosječne plaće. 

Ovim plaćama, stoji dalje u priopćenju, teško da se mogu servisirati sve potrebe međimurskih obitelji, od režija, prehrane do školovanja djece, što sve utječe na stvaran pad životnog standarda u Međimurju. Sve mjere koje je Vlada RH do sada poduzela, od smanjenja PDV-a, povećanja minimalne plaće i porezne reforme, očito je najmanje efekta imaju na poboljšanje uvjeta života onih sa najmanjim primanjima. To je posebno vidljivo u Međimurju gdje ne bilježimo bitan rast plaća, a bilježimo stalan rast troškova života-podvučeno je.

U MDS dalje navode: – S obzirom da se u skorije vrijeme predviđa održavanje sjednice Vlade RH u Međimurskoj županiji, pozivamo predstavnike županije da upoznaju članove Vlade sa stvarnim gospodarsko-socijalnim stanjem u Međimurskoj županiji i da na temelju toga pozovu Vladu da svoje politike provode u korist građana i gospodarstva, a ne interesnih skupina i lobija – stoji na kraju priopćenja kojeg potpisuje  predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije