Vijesti / Politika
Politika
REFORMISTI U ČAKOVCU Radimir Čačić: 'Na izbore za Europski parlament izlazimo samostalno'
NS Reformisti

SREDIŠNJI ODBOR REFORMISTA

REFORMISTI U ČAKOVCU Radimir Čačić: 'Na izbore za Europski parlament izlazimo samostalno'

Radimir Čačić bit će nositelj liste, a uz predstavnike Reformista na njoj će se naći i nekoliko uglednih nestranačkih pojedinaca

Danas se u zgradi Scheier u Čakovcu održava 10. sjednica Središnjeg odbora Narodne stranke - Reformisti, koja je okupila oko 150 delegata i članova stranke iz cijele Hrvatske.

Uoči sjednice, predsjednik Reformista Radimir Čačić potvrdio je da će stranka na predstojeće izbore za Europski parlament izaći sa samostalnom listom.

- Predsjedništvo je Središnjem odboru predložilo da ja budem nositelj liste, rekao je Čačić, a uz predstavnike Reformista na njoj će se naći i nekoliko uglednih nestranačkih pojedinaca. Želimo se obratiti biračima jasnim porukama koje neće biti na tragu političkog populizma, porukama koje nisu usmjerene jedino prikupljanju glasova, pa ni njihovom čuvanju, već porukama koje će jasno detektirati stvarne probleme naših građana i ponuditi konkretna prijedloge i projekte za njihovo rješavanje. Baš kao što smo jasno rekli da Hrvatska neće moći vratiti Inu, iako je građanima bilo lijepo čuti kad je Vlada tvrdila suprotno, baš kao što smo ustvrdili da je Agrokor odlično odrađen posao Vlade, iako je bilo popularno na tome skupljati poene, tako i sada jasno kažemo da je stečaj jedino rješenje za Uljanik, makar ni to nije popularno govoriti, jer radi se o tisućama zaposlenih, tisućama obitelji.

Ali dosta je rasipanja novca građana, jer je najlakše trošiti tuđe i vrijeme je da se završi ta priča, a država počne poticati uspješne kakvih je ovdje na sjeveru uistinu mnogo. Siguran sam da će ovakvi stavovi naići na podršku, posebno u ovom dijelu Hrvatske, jer sjever je snaga Reformista, a Reformisti snaga sjevera, međutim ovakve su poruke dugoročno korisne i u interesu cijele zemlje i očekujem da budu prepoznate, završio je Čačić.

Nakon završetka sjednice, primili smo priopćenje NS Reformisti, koje prenosimo u cijelosti.

- Središnji odbor Narodne stranke – Reformisti na svojoj 10. sjednici danas je u Čakovcu odlučio da će stranka na predstojeće izbore za Europski parlament izaći samostalno, a nositelj liste biti će predsjednik Reformista Radimir Čačić. Također je ovlašteno Predsjedništvo stranke da odluči o kandidatima i poretku na listi, na kojoj će se, uz predstavnike Reformista, naći i nekoliko uglednih nestranačkih pojedinaca iz cijele Hrvatske.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji predsjednik stranke Radimir Čačić naglasio je da Reformisti, kada je u pitanju sudbina Uljanika, podržavaju stečaj s preustrojem. -Mi smo oduvijek bili stranka jasnih stavova, istaknuo je Čačić.

- Kad je Vlada najavila da će Hrvatska ponovno preuzeti Inu, što je mnogima sigurno bilo lijepo čuti, mi smo jasno poručili da to neće biti moguće i pokazalo se da smo u pravu. Dok su svima bila puna usta kritika u slučaju Agrokora, mi smo ustvrdili da je to odlično odrađen posao Vlade i to se danas jasno vidi. Tako i sada kad je u pitanju Uljanik, ne podržavamo HNS, Vrdoljaka, Posavca, ministra Horvata i sve one kojima je lako trošiti tuđe, nego jasno kažemo da je vrijeme za stečaj, što će i samoj tvrtki, zaposlenima i njihovim obiteljima, dugoročno donijeti najviše koristi. Ne možemo podržati odluku da onaj dio Hrvatske koji stvara i proizvodi i dalje sanira gubitke koji se, kad je brodogradnja u pitanju, na ukupnoj razini mjere s oko 35 milijardi kuna - rekao je.

Komentirajući povećanje hrvatskog kreditnog rejtinga Čačić je ustvrdio da je i to, djelomično, vezano uz odluku o Uljaniku.

- Kreditni rejting je uvijek kolateralna posljedica razine ozbiljnosti i odgovornosti rada Vlade. Ukoliko sada olako potrošimo još nekoliko milijardi kuna na sanaciju gubitaka Uljanika to će se dugoročno odraziti i na naš kreditni rejting čije povećanje, s druge strane, s obzirom na ukupni hrvatski dug znači nekoliko milijardi kuna manje za kamate - rekao je.

Uoči sjednice, Čačića su novinari pitali i o stavovima koje će stranka prezentirati tijekom kampanje za EU izbore te u kojoj je mjeri uključen u regionalnu i međunarodnu suradnju.

- Nedavno je jedan ugledni profesor s Harvarda izjavio da je opća apatija moralni rizik kojem se svi trebamo suprotstaviti, kazao je Čačić. - Mi se tome suprotstavljamo jasnoćom naših stavova. Kroz kampanju želimo pokazati snagu sjevera i ukazati svima da su stavovi i konkretna rješenja koji imaju podršku ovdje od koristi za cijelu Hrvatsku i siguran sam da će to mnogi prepoznati. Želimo pokazati da postoje ljudi i stranka koja može zaštiti radnike i njihova prava na čist i pošten način. Hrvatskoj nisu potrebni sitni kalkulanti kakvih je u našoj politici mnogo, nego jasni i konkretni stavovi s kojima će i jedna mala Hrvatska imati što reći u Europskom parlamentu.

Kad govorimo o međunarodnoj suradnji treba istaknuti da sam jedini hrvatski političar koji u 40-godišnjoj povijesti Saveza Alpe-Adria obnaša dužnost predsjednika, potpredsjednik sam Skupštine europskih regija i predsjednik jednog od tri komiteta. Nedugo sam se vratio iz Francuske, već sutra odlazim u Švedsku, nedavno sam bio u Vojvodini i Sarajevu, a sve to doprinijelo je činjenici da je Varaždinska županija već drugu godinu zaredom uvjerljivo najuspješnija po povlačenju EU sredstava. Takav konkretan pristup usmjeren rezultatima, angažmanom u Europskom parlamentu može bitno popraviti današnje vrlo skromne rezultate Hrvatske, s obzirom da smo prema službenim podacima drugi najneuspješniji u Europskoj uniji po povlačenju novca iz EU fondova - stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!