Vijesti / Politika
Politika
VELEPOSLANIK FRANCUSKE 'Reputacija Međimurja kao regije izvrsnosti odavno je prešla granice Hrvatske'
Međimurska županija

POSJET MEĐIMURJU

VELEPOSLANIK FRANCUSKE 'Reputacija Međimurja kao regije izvrsnosti odavno je prešla granice Hrvatske'

Veleposlanik Francuske Philippe Meunier u posjetu Međimurskoj županiji: 'Čast mi je biti u regiji koja daje prednost razvoju poljoprivrede koja brine o svom okolišu i koja je odavno shvatila da je kvaliteta okusa plod znanja i vještine, ali i skladnog odnosa s prirodom.'

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. godine u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Philippe Meunier u čijoj su pratnji bili gospodarski ataše Barbara Jadrijević Petrović, direktor Francusko-hrvatske gospodarske i  industrijske komore Marko Klenović, ataše za kulturu i zamjenik direktora Francuskog Instituta u Zagrebu Thomas Schnabel.

Posjet Međimurskoj županiji započeo je radnim sastankom sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode sredstvima europskih fondova. Uz župana, sastanku su nazočili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga.

Veleposlanik je posjetio i Tehnološko inovacijski centar gdje je direktorica Sandra Polanec Marinović predstavila REDEA-u s posebnim naglaskom na mogućnosti investiranja u Međimursku županiju te pre-care i post-care sustav skrbi za svakog investitora u čemu Međimurje prednjači.

Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je kako je Međimurje vrlo atraktivna sredina za ulaganja, kvalitetno prometno povezana sa zemljama Europske unije, razvijenom infrastrukturom, brzom i efikasnom javnom upravom i stručnim službama te dobro opremljenim gospodarskim zonama. - No, glavna odrednica u Međimurskoj županiji jest ulaganje u obrazovanje i znanost jer je to jedino jamstvo budućnosti Županije kao županije visokoobrazovanih ljudi i naprednih tehnologija - rekao je.

Marko Klenović, direktor Francusko-hrvatske gospodarske i industrijske komore, pohvalio je međimursku efikasnu javnu upravu koja prednjači u Republici Hrvatskoj prilikom pomoći gospodarstvenicima i investitorima, te je najavio intenzivniju suradnju s članovima Francusko-hrvatske industrijske i gospodarske komore.

Veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj obišao je i tvrtku „Šestan Busch“ u pratnji direktora Alojzija Šestana koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom poslovnom suradnjom jer je od 2015. do danas za francusku specijalnu policiju isporučio 8.676 kaciga posebno razvijenih s francuskim stručnjacima. Veleposlanik Meunier, izrazito zadovoljan viđenim kazao je da je za očekivati i novu poslovnu suradnju Francuske i Međimurja.

U Srednjoj školi Prelog održana je i konferencija za novinare te je predstavljen projekt „Good France“ koji će od 21. do 24. ožujka2019. godine biti održan diljem svijeta, a Međimurska županija jedina je regija iz Hrvatske koja je u projektu zastupljena s dva restorana „Mala hiža“ i „Mamica“.

Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek kazao je: „Iznimno mi je drago jer sam prije 20 godina bio jedan od osnivača Srednje škole Prelog, škole koja danas živi punim plućima. Razmjena učenika na tako visokoj razini i dolazak visokih delegacija u našu županiju, grad i školu velika je čast. Moram istaknuti da je Prelog grad razvijenog gospodarstva. Imamo i devet stranih investitora , a vjerujem da ćemo nakon ovoga posjeta imati i zainteresirane francuske investitore.“

Ravnatelj Tomislav Gregur pozdravio je nazočne i kazao kako sedam učenika i profesor partnerske škole iz francuskog Bergeraca borave mjesec dana u Međimurju na terenskoj nastavi u okviru programa Erasmus+ te će učiti o gastronomiji Međimurja i Hrvatske. Suradnja traje već 4 godine, te učimo jedni od drugih.

- Ujedno obilježavamo i „Dane frankofonije“ tijekom kojih naši učenici pripremaju francusku, a njihovi međimursku hranu. Najvažnije je da mladi uče, druže se i da u kuhinji nema prepreka već su kao jedno bez obzira što su iz različitih zemalja i govore različitim jezicima - rekao je Gregur.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je i ovaj posjet rezultat mikro diplomacije u kojoj je Međimurje izrazito aktivno te iznimno važnim ocijenio povezivanje na svim razinama, a poglavito regija što je jedna i od temeljnih politika Europske unije.

- Posebno nam je zadovoljstvo što možemo ugostiti veleposlanika jer s Francuskom imamo više dodirnih točaka nego što mislimo. Suradnja na području gospodarstva, kulture i međusobne razmjene učenika traje dugi niz godina. Kada govorimo o gospodarstvu iz Međimurja je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 267 milijuna, a 67 milijuna kuna je uvoz iz Francuske u Međimurje. Kada bi takav odnos uvoza i uvoza bio u cijeloj zemlji, tada bi naša Hrvatska bila mnogo bolje razvijenija i sretnija zemlja. Želimo se dalje povezivati, ponosni smo što je srednja škola Prelog uključena u ovo prijateljstvo – kazao je župan Posavec.

- Reputacija Međimurja kao županije izvrsne na području gospodarstva prelazi granice, prepoznata je na međunarodnoj razini što je nedavno u Cannesu potvrdio i Financial Times. Jako mi je drago što sam ovdje i što sam se susreo sa županom Posavcem. U Međimurje sam dolazio I privatno, kao turist no uvjeren sam da će moj prvi službeni posjet dodatno poboljšati naše veze s Međimurjem. Sve više francuskih turista dolazi u Hrvatsku, prošle godine oko 600.000, a nadam se da će s obzirom da iznimno cijene dobru hranu i vino sve više Francuza dolaziti i u Međimurje.

Veliko nam je zadovoljstvo što ste nam omogućili da danas najavimo novo izdanje Goût de France-a u obrazovnoj ustanovi u kojoj se prenosi kuharsko umijeće, u kojoj se obrazuju mladi kuhari koji će stvarati budućnost kulinarstva, u kojoj se povezuju mladi iz Hrvatske i Francuske, u regiji koja daje prednost razvoju poljoprivrede koja brine o svom okolišu i koja je odavno shvatila da je kvaliteta okusa plod znanja i vještine, ali i skladnog odnosa s prirodom. Zbog svih ovih razloga nismo mogli pronaći bolje i simbolički prikladnije mjesto i trenutak - poručio je veleposlanik Meunier.

Goût de France se 21. ožujka vraća na velika vrata: najveća svjetska manifestacija u više od 150 zemalja slavi francusku gastronomiju! Kao i svake godine na 5 kontinenata, više od 5 000 kuhara priprema svoju viziju "francuske večere" u četiri slijeda, no ove godine cilj je slaviti odgovorno i održivo kuhanje te sastaviti "jelovnik za zaštitu planeta". Goût de France počinje u četvrtak, 21. ožujka i trajat će do nedjelje, 24. ožujka. Popis restorana koji će sudjelovati bit će predstavljen novinarima sutra u podne u Francuskom institutu u Zagrebu. Na web stranici Veleposlanstva i Francuskog instituta poseban dio bit će posvećen Goût de France-u.

Međimurje kao jedina hrvatska regija s dva restorana sudjeluje u ovom događaju koji je 2015. godine upisan i na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Restoran Mala Hiža iz Mačkovca u projektu je od samog početka - posljednje 4 godine, te Pansion Mamica u Nedelišću koji se pridružio ove godine.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska vokalna skupina Srednje škole Prelog s međimurskom popevkom koja je od prošle godine također na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!