29. GODIŠNJICA MEĐIMURSKOG HDZ-a

HDZ PORUČIO IZ ČAKOVCA ‘Minimalnoj plaći nije mjesto u Međimurju, a svoje snove možemo ostvariti u Hrvatskoj’

Svojim dolaskom obilježavanje 29. obljetnice međimurskog HDZ-a uveličao je i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković

Međimurski HDZ večeras je u ispunjenoj dvorani čakovečkog Centra za kulturu svečano obilježio svoju 29. obljetnicu. Uz brojne članove, simpatizere i čelnike stranke proslavu je uveličao i hrvatski premijer i nacionalni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Među uzvanicima bili su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, pročelnik Savjetodavnog vijeća stranke Vladimir Šeks i potpredsjednik stranke Josip Bilaver. Stigao je i veliki broj gostiju i stranačkih kolega iz susjednih županija, dok je domaćine predvodio predsjednik međimurskog HDZ-a i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Uz njega bili su tu i saborska zastupnica i savjetnica premijera Sunčana Glavak, predsjednik Uprave Hamag-Bicro-a Vjeran Vrbanec, glavni tajnik Mladeži HDZ-a Matija Žugec, HDZ-ovi gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, kao i drugi istaknuti članovi stranke, a poseban je pljesak upućen predstavnicima utemeljitelja Marijanu Ramušćaku i Vjekoslavu Jazbecu.

Svečanost nije bila lišena oštrijih političkih tonova, pa je u svom istupu povjerenik čakovečke gradske organizacije Vjeran Vrbanec prozvao aktualnu vlast za stagnaciju grada, dok istovremeno Prelog i Mursko Središće ubrzano gospodarski rastu. S obzirom da gradovi koje vode HDZ-ovi gradonačelnici nemaju prirez, Vrbanec smatra da bi se i čakovečki gradski oci trebali odreći tog dijela prihoda u korist građana kojima bi tako automatski porasle plaće.

– Budući da je Vlada RH svojim iskoracima omogućila da gradske i općinske blagajne raspolažu s 20 do 25 posto više sredstava time bi se, zajedno sa sredstvima iz EU fondova, trebao financirati razvoj Čakovca, a ne novcem građana, zaključio je Vrbanec i izrazio bojazan da smjer aktualne gradske vlasti Čakovec vodi na razinu Nagykanizse osamdesetih ili Knjaževca.

>> Svečana proslava 29. obljetnice osnutka međimurskog HDZ-a

Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat nadovezao se na njegove riječi i govoreći o renesansi Preloga i Murskog Središća istaknuo da HDZ nije maćeha Gradu Čakovcu.

– Dječji vrtić, poduzetnička zona, sjeverna i južna zaobilaznica grada, sve su to projekti ove Vlade, rekao je Horvat. Potom je iznio viziju prometnog povezivanja svih dijelova Međimurja koje bi započelo s novim mostom preko Mure u Kotoribi, kompletnom rekonstrukcijom prometnice D 20, izgradnjom zaobilaznica Preloga, Čakovca i Murskog Središća, te u konačnici podizanja novih mostova preko Drave kod Varaždina, odnosno preko Mure kod Murskog Središća.

Horvat je rekao da se u samo godinu dana obistinila njegova najava s prošle obljetnice da će se Međimurje pretvoriti u veliko gradilište i da je aktualna vlada u Međimurje dosad uložila više od 530 milijuna kuna. Obratio se i nekadašnjem županu Marijanu Ramušćaku konstatiravši da je u njegovo vrijeme Međimurska županija bila sedma u Hrvatskoj po visini prosječne plaće.

– Danas imamo mogućnost birati dobre investitore, one koji će znati cijeniti međimurske radnike. Minimalnoj plaći nije mjesto u Međimurju, a svoje snove možemo ostvariti u Hrvatskoj, istaknuo je Horvat aludiravši na program Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojem je na čelu.

– U Prelogu i Murskom Središću ste ponovni pobjednici i to je velika stvar u sredini gdje ne ostvarujemo rezultate kao u nekim drugim krajevima Hrvatske, započeo je svoje izlaganje predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

– Dio ste stranke koja usmjerava političke procese u Hrvatskoj i budite ponosni na postignuća HDZ-a, dodao je Plenković rekavši kako smjer kojim stranke ide posljednje tri godine otvara vrata i za bolje rezultate na sjeverozapadu Hrvatske. Govoreći o okvirima programa Vlade RH hrvatski premijer je rekao kako su posljednjih godina napravljeni važni iskoraci, posebno u odnosu prema jedinicama lokalne samouprave.

– Fiskalnom decentralizacijom županijama, gradovima i općinama prepušteno je 2,1 milijarda kuna, dok nam redoviti sastanci te otvorena i kontinuirana komunikacija s njihovim čelnicima i udrugama pomaže razumjeti što je bitno za razvoj pojedinih dijelova Hrvatske. Ravnomjerni regionalni razvoj, smanjivanje nejednakosti i konvergencija okvir su naše politike, a ključna pitanja s kojima se trebamo suočiti su negativni prirodni priraštaj i depopulacija, istaknuo je Plenković rekavši kako su to bili trendovi u svim državama istočne i srednje Europe, pa, baš kao i tamo, možemo očekivati da će se ti procesi s vremenom izravnati i preokrenuti.

Hrvatski premijer govorio je i o iskoracima u demografskoj obnovi i strukturnim reformama, te podsjetio na podatak da je Vlada dosada povećala minimalnu plaću za 24 posto, dok je prosječna plaća rasla više nego u cijelom mandatu prethodne Vlade. Na kraju iznio je glavne odrednice stranačkog programa na predstojećim europskim izborima posebno naglasivši stvaranje pretpostavki za postepeno uvođenja eura u slijedećih 4-5 godina.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Komorna skupina pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski, kvartet u sastavu: Martina Sabljak, Marinko Marciuš te Krunoslav i Martin Lajtman, kao i Tamburaški sastav Žice.

>> Premijer Andrej Plenković stigao u Čakovec na 29. obljetnicu međimurskog HDZ-a

Uoči svečanosti stranačka delegacija predvođena premijerom Plenkovićem, ministrom Horvatom i saborskom zastupnicom Glavak položila je vijence i zapalila svijeće uz Spomenik i Spomen-zid poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u čakovečkom Perivoju Zrinskih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije