OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KOTORIBA

VERBALNI SUKOB Zaiskrilo između Grgeca i Vugrinčića glede navalnog vozila DVD-a Kotoriba

'Gorjelo' je na OV Kotoribe. Iskru je podmetnuo HDZ-ov vijećnik Zoran Radmanić kada je pitao gdje je navalno vozilo DVD Kotoriba? Zaiskrilo je između načelnika i predsjednika Općinskog vijeća

U utorak, 12. ožujka je održana 15. sjednica Općinskog vijeća Kotoribe. Nazočilo joj je 9 od 13 vijećnika. Na njoj smo čuli samo glasove Zorana Radmanića (HDZ), predsjedavajućeg Stanka Vugrinčića (nestranački vijećnik kvote SDP) i općinskog načelnika Ljubomira Grgeca (SDP).

Dnevni red sjednice sadržavao je 15 točaka i sjednica je trajala nešto manje od 54 minute. Bila bi i kraća da nije zaiskrilo na desetoj točki dnevnog reda definiranoj – Izvješće o radu i poslovanju DVD Kotoriba za 2018. godinu te program rada i financijski plan DVD-a Kotoriba za 2019. godinu. Prije glasovanja o točki, koja je jednoglasno prihvaćena, vijećnik Zoran Radmanić je pitao gdje se nalazi navalno vozilo spomenutog društva, a aludirajući na njegovu trenutnu neispravnost.

– Vozilo je u garaži DVD-a i trenutno je neispravno – kazao je predsjednik OV-a Kotoribe Stanko Vugrinčić koji je ujedno i predsjednik DVD Kotoriba. Rekao je kako je došlo do kvara na pumpi za dobavu vode, a uslijed starosti i dotrajalosti vatrogasnog vozila nabavljenog 1978. godine. Vugrinčić je iskoristio trenutak kako bi iznio genezu kupnje novog vozila posredstvom neuspjele javne nabave, a potom izravne pogodbe posredstvom ‘lizinga’ na pet godina, gdje su interes pokazale dvije specijalizirane auto-kuće.

Usput je spomenuo kako bi cijena samo po jednoj ponudi bila 1.875.000 kuna s mjesečnim obrokom od 25.776,16 kuna. Vugrinčić smatra kako je DVD, koje je lani obilježilo 130. rođendan, zaslužilo novo vozilo koje je ‘svoje dalo’, ako ne drukčije, onda kao vozilo na koje je u snježnim uvjetima montirana ralica za čišćenje snijega koja je godinama mjesne ulice činila prohodnima.

U svom daljnjem izlaganju Vugrinčić je naveo kako je ovim kvarom smanjena operativna moć DVD, a o čemu će posredstvom letaka izvijestiti sva kotoripska domaćinstva i poslovne subjekte. Naveo je kako će ih za sada ‘pokrivati’ JVP i DVD-a Donja Dubrava i Sveta Marija jer potonja društva posjeduju ispravna navalna vozila.

Može li se kvar na pumpi sanirati?

– Mi smo u DVD-u, glede navalnog vozila, učinili sve što je u našoj moći i sada je na redu Općina. Prošle godine je u općinskom proračunu bilo planirano 100.000 kuna inicijalnih sredstava za kupnju navalnog vozila, a ove godine nema niti kune – konstatirao je Vugrinčić i dodao kako se vatrogasci ograđuju od odgovornosti ukoliko dođe do požara, a što su u pisanom obliku obavijestili općinskog načelnika gdje su u pismu naveli kako je do kvara došlo 8. ožujka na protupožarnoj intervenciji u Donjem Vidovcu.

Vugrinčić je naveo kako u pismu stoji prijedlog radnog sastanka načelnika, predstavnika DVD Kotoriba i županijskog vatrogasnog zapovjednika kako bi dogovorili daljnje smjernice oko protupožarne zaštite na općinskom području. Zamolio je Vugrinčić vijećnike da se po tom pitanju uključe u raspravu, no u vijećnici je ostao muk.

Aludirao je na njih da predlože inicijalnu odluku za daljnje pregovore oko nabavke navalnog vozila. Bio je to ustvari Vugrinčićev monolog, a tada je riječ uzeo općinski načelnik Grgec navevši na koje sve način Općina pomaže DVD Kotoriba. Rekao je kako je sazrjelo vrijeme da i DVD-a sjeverozapadnog dijela Hrvatske počinju dobivati vatrogasna vozila od strane države kako to ona velikodušno čini za DVD na hrvatskome jugu.

– Bio si kraj mene na sastanku s ministrom Horvatom u Ministarstvu gospodarstva obrta i poduzetništva kada je ministar naznačio mogućnost da Kotoriba dogodine bude jedna od onih koja bi trebala dobiti nužno vozilo – podsjetio je Grgec Vugrinčića i ostale vijećnike, dodavši kako bi lokalna uprava morala manjim dijelom sufinancirati nabavku, a veći bi dio trebala pokriti država.

Načelnik je rekao da su dva navalna vozila dovoljna za 4 donjomeđimurske općine, a Kotoribi treba cisterna. Čulo se u dijalogu Grgec-Vugrinčić kako bi struka trebala odrediti vrstu vozila za ovo područje, a prema Programu procjene ugroženosti od požara, odnosno zakonskim okvirima. Načelnika je zasmetala najava obavijesti po mjestu gdje će, po njemu, ispasti kako on neda novac vatrogascima.

I on je zamolio vijećnike da se u svezi toga uključe u raspravu, no nazočni Vedran Golub, Slavica Maltar, Željko Šebeštjan, Zoran Radmanić, Damir Kadija, Kristina Knez, Manuela Bartolić i Antun Horvat nisu prozborili ni riječi kao niti Grgecov zamjenik Roberto Ujlaki pa ispada kako će ovo u početku biti problem na relaciji Grgec – Vugrinčić.

U kasnijem razgovoru s revoltiranim načelnikom Grgecom smo čuli kako je on protiv megalomanije, kako poziva na strpljenje s obzirom na Horvatovo obećanje. Smatra kako do konačnog rješenja eventualne požarne nedaće na ovom području mogu pokriti navalna vozila Donje Dubrave i Svete Marije i, konačno, JVP Čakovec koju Općina sufinancira.

Naveo je kako su u posljednje vrijeme, a srećom, vatrogasci imali intervencije na gašenju požara na otvorenom, a za što je u ovom trenutku dovoljna i auto-cisterna koju posjeduju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije