Vijesti / Politika
Politika
HDZ MEĐIMURJA Ministar Darko Horvat dobio aplauz svih vijećnika na tematskoj sjednici Skupštine MŽ
HDZ Međimurja

TEMATSKA SJEDNICA BEZ ZAKLJUČAKA

HDZ MEĐIMURJA Ministar Darko Horvat dobio aplauz svih vijećnika na tematskoj sjednici Skupštine MŽ

- Godinu dana trebalo je županijskom vodstvu da pripremi jedan dokument od četiri stranice - kažu u HDZ-u

Vijećnici Kluba HDZ-HDS u Skupštini Međimurske županije (Zlatko Horvat, Antun Marodi, Igor Ivković, Ivančica Somođi, Jasna Ciboci, Matija Žugec, Goran Kozjak i Franjo Cimerman) poslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u nastavku.

'Nakon tri i pol satne rasprave o samo jednoj točki dnevnog reda tematske sjednice na Skupštini Međimurske županije, održanoj u četvrtak, nije se donio ni jedan zaključak, a kamoli da se nešto konkretno izglasalo – revoltirani su vijećnici HDZ-HDS Skupštine Međimurske županije. 

Naime, jedini dokument o kojem je trebalo raspravljati i koji je zamisao bila izglasati – „Stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja za rad i poslovanja u Međimurju“, niti je bio izglasan niti se znalo što s njim, pa su ga vladajući skinuli s dnevnog reda i poslali na doradu za iduću sjednicu, uvidjevši da neće moći obraniti loše izveden manevar!

Prije više od godinu dana vijećnik HDZ-a Antun Marodi zatražio je sazivanje tematske sjednice o gospodarstvu i sprječavanju iseljavanja mladih iz Međimurja. Prije 11 mjeseci Klub vijećnika HDZ-HDS zatražio je to i pismenim putem. Svo to vrijeme – godinu dana! slušali smo kako se pripremaju materijali za tu sjednicu „kako bi ona bila što kvalitetnija“. 

- Trebalo bi se zapitati, ukoliko je nekome trebalo godinu dana za pripremu dokumenta koji je u pojedinim točkama sam sebi kontradiktoran, ima li taj netko kapaciteta uopće kreirati ekonomsku politiku županije, a kamoli države – pitaju  vijećnici HDZ-a i HDS-a, međimurskog župana Matiju Posavca

Ministar Darko Horvat, umjesto na sjednici Vlade RH, prisustvovao je ovoj tematskoj sjednici, te za svoje izlaganje dobio pljesak od svih vijećnika Skupštine međimurske županije! 

Nakon godine dana pred nas je stavljen Zaključak na ČETIRI STRANICE?! U njemu se pokušava reći da smo mi najbolja županija (od čega nam raste kosa na glavi kad slušamo razne TV priloge), da ne možemo napraviti skoro više ništa jer smo gotovo savršeni i poduzeli smo sa županijske strane sve što se može, a s druge strane samo upiremo prstom u državu koja je kriva za sve i sve mjere koje treba poduzeti isključivo su na državi – može se iščitati iz zaključka na 4 stranice papira.

Da odgovornost države postoji to svi znamo, no, priznajmo i odgovornost Županije! – ističu vijećnici HDZ-HDS, potkrjepljujući to slijedećim podacima: 

- 1994. Međimurska županija bila je na 7.mjestu u Hrvatskoj po visini prosječne plaće. Danas smo predzadnji. Trinaest županija uspjelo nas je prestići, 13 ostalih županija koje se nalaze u istoj državi i plaćaju iste poreze kao i mi, plaćaju istu administraciju kao i mi, te za sebe ne smatraju da su savršene i da su drugi krivi, već su zasukale rukave i nešto poduzele za razvoj gospodarstva u svojoj sredini. 

- Od te 1994. prošlo je 25 godina, a današnji je župan u županiji već 14 godina, od toga 10 na izvršnim funkcijama. Dakle, više od polovice navedenog vremena. Zar stvarno onda županijska adiministracija može reći da je netko drugi odgovoran i upirati prstom u državu?

- Prije godinu dana kad je HDZ tražio hitnu tematsku sjednicu na temu gospodarstva i sprječavanju iseljavanja znalo se da je uveden novi zakon kojim je porez na dohodak prepušten županijama, gradovima i općinama. Znalo se također da će doći do povećanja prihoda županije te smo htjeli predložiti da se taj novac utroši u najveći problem ove županije – povećanje niskih plaća.

Vode županiju, a nisu u stanju donijeti običan dokument, htjeli bi u „Brisel“ a godinu dana im treba da pripreme sjednicu koja to zapravo i nije! Ne bi nas čudilo da župan prozove HDZ koji „samo kritizira, sabotira ili nešto treće, umjesto da hvali župana!“ – Kažu vijećnici HDZ-a. Jer, HDZ je i ovaj puta zaista samo htio pomoći – poručuju njihovi vijećnici.'

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!