program za eu izbore

MATIJA POSAVEC ‘Najbolja demografska politika je prosječna plaća od 1.000 eura’

Matija Posavec, nositelj HNS-ove liste, predstavio je gospodarski dio programa za europarlamentarne izbore, a jedna od glavnih točaka programa je prosječna plaća od 1000 eura

Nositelj HNS-ove liste za Europski parlament Matija Posavec predstavio je u nedjelju prvi od ukupno pet dijelova svojega izbornoga programa, “Gospodarstvo i zapošljavanje u europskom okruženju” istaknuvši važnost ukidanja parafiskalnih nameta i administrativnih barijera za brži gospodarski rast i veće plaće, od prosječno tisuću eura neto, što bi motiviralo ljude na ostanak u Hrvatskoj. 

Glavni dijelovi njegova ekonomskog programa, koje je predstavio na konferenciji za novinare u Zagrebu su –  industrijska politika i inovacije, digitalna agenda za Europu, kohezija, razvoj i EU fondovi, mala i srednja poduzeća, poljoprivreda te tržište rada i zapošljavanja.  

S obzirom da je Hrvatska na 68. mjestu od 140 zemalja prema indeksu globalne konkurentnosti, ispravni put su poticaji inovacijama, novim tehnologijama i digitalizacija, a najbolja demografska politika je da prosječna plaća bude 1000 eura neto, rekao je Posavec. To znači ukidanje brojnih nameta poduzetnicima koji su nepotrebni i porezno rasterećenje plaće, istaknuo je. 

Ocijenio je da je dosadašnja pogrešna politika neulaganja u moderne tehnologije i grane gospodarstva koje bi donijele visoku dodanu vrijednost, dovela do neravnomjernog razvoja Hrvatske, zbog čega odlaze iz Hrvatske. 

Hrvatska s obzirom na svoj gospodarski potencijal ima šansu da prosječna plaća bude tisuću eura i za to se zalažemo kao jednu od mjera u izbornoj kampanji, poručio je Posavec, izrazivši nadu da će ta činjenica, uz korištenje EU fondova, vratiti velik broj mladih u Hrvatsku. 

– Hrvatska je po regulatornom opterećenju po administraciji i birokratizaciji na 138. mjestu od 140 zemalja, i potrebno je razviti širokopojasni internet i reformirati Ured državne uprave i regionalne samouprave, kako bi se brzo rješavali dokumenti i steklo povjerenje investitora, rekao je. 

Posavec, koji je i međimurski župan, podsjetio je da Međimurska županija najbrže izdaje građevinske dozvole i najbrže rješava predmete legalizacije objekata.

– Što se tiče EU fondova, trebamo biti učinkovitiji, jer je Hrvatska danas na 62 posto ugovorenih raspoloživih EU sredstva, a tek je 26 posto isplaćeno u financijskom razdoblju 2014 – 2020., dodao je.

U ovom sedmogodišnjem razdoblju je Hrvatskoj bilo na raspolaganju 10,7  milijardi eura i do sada je isplaćeno tek 2 milijarde, naveo je Posavec. Prema tome, dodao je, želimo kreirati operative projekte financirane iz europskih fondova, koji itekako mogu biti kreatori rasta BDP-a. Naglasio je pritom važnost malih i srednjih poduzeća te jačanje poljoprivredne proizvodnje.

– Godišnje se u Hrvatsku uveze hrane u vrijednosti 2 milijarde eura, a imamo mogućnost da 50 posto uvezen hrane namirimo iz vlastite proizvodnje i stoga ju trebamo jačati, naglasio je Posavec. 

Rekao je da će naglasak u njegovom programu biti i obrazovanje. Potvrdio je kako na HNS-ovoj listi za EU parlament postoje još tri mjesta koja će uskoro biti popunjena, ne nužno stranačkim kandidatima već stručnim ljudima. Upitan za komentar izjave predsjednice Republike da je pogriješila u vezi s pozdravom ‘Za dom spremni’, Posavec je rekao kako svatko treba odgovarati za izrečenu riječ.

Kandidatkinja HNS-a na izborima za EU parlament je Ivana Nikolić Popović, predsjednica Klastera kreativnih industrija. Rekla je da one zapošljavaju više od 120.000 osoba i imaju udio od 2,4 posto BDP-a Hrvatske, te je druga po udjelu u hrvatskom BDP-u. Ocijenila je da kreativna kulturna industrija ima velik gospodarski potencijal. 

Kandidat na HNS-ovoj listi je i zamjenik gradonačelnika Svete Nedjelje, Davor Nađi. Naglasio je kako je najbolji put za gospodarski razvoj upravo porezno rasterećenje, koje Vlada provodi, iako je broj parafiskalnih nameta  još uvijek značajno prevelik. Najavio da će se tome posvetiti bude li izabran u EU parlament. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije