Vijesti / Politika
Politika
Međimurski demokratski savez: 'Tražimo zaštitu međimurskih zdravstvenih djelatnika'
G.G.

PRIOPĆENJE

Međimurski demokratski savez: 'Tražimo zaštitu međimurskih zdravstvenih djelatnika'

- Nedopustiv je selektivan pristup zaštiti zdravstvenih djelatnika. Po vladajućima, važni su oni u središtu države - ističe Željko Pavlic, predsjednik MDS

Posljednjih dana aktualna je tema nasilja u zdravstvenim ustanovama koje doživljavaju liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj. Tim povodom, priopćenje je poslao Međimurski demokratski savez, a potpisuje ga predsjednik Željko Pavlic.

- Verbalno, a često i fizičko nasilje svakodnevnica je zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj. Podaci nam tako govore da se 95 % liječnika i gotovo isti postotak medicinskih sestara susrelo s nasiljem. To posebno vrijedi za Međimurje, gdje su međimurski zdravstveni djelatnici prečesto izloženi različitim oblicima nasilja.

To se posebno odnosi na hitnu službu, koja često svoju humanu zadaću može obavljati jedino uz pomoć policije. Kao što to obično i biva, na nasilje prema zdravstvenim djelatnicima, nacionalni mediji, a poslije i Ministarstvo zdravstva, reagirali su tek kad se to nasilje dogodilo u Zagrebu, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i Kliničkoj bolnici Dubrava, iako je takvih ekscesnih slučajeva nasilja, pa čak i gorih, i prije bilo i u Međimurskoj županiji i u drugim dijelovima Hrvatske.

Za MDS je nedopustiv takav selektivan pristup ovom problemu jer se stječe dojam da je važno samo ono što se dešava u centru države. Ministarstvo zdravstva, po običaju reagira tek po eskalaciji problema, znači  sa zakašnjenjem i tek razmatra uvođenje nekih mjera protiv nasilja; uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice, promjenu kaznenog zakona kojim bi se uvele strože kazne za nasilje protiv onih koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnom stanju.

Iako će ove mjere samo ublažiti postojeće stanje, za MDS je bitno za se one uvedu što hitnije i da se uvedu u svim medicinskim ustanovama u Hrvatskoj, a ne, možda, samo u Zagrebu, dapače, mislimo da bi ih, zbog zatečenog stanja, trebali primjenjivati prvo u Međimurskoj županiji - stoji u priopćenju MDS-a koje potpisuje Željko Pavlic.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!