Vijesti / Politika
Politika
O PROBLEMATICI ROMA Ministrica Murganić: 'U tijeku je izrada specifične strategije za Međimurje'
HDZ Međimurske županije

MINISTRICA U MEĐIMURJU

O PROBLEMATICI ROMA Ministrica Murganić: 'U tijeku je izrada specifične strategije za Međimurje'

- Problematika Roma je izuzetno osjetljiva tema i u tijeku je izrada novog zakona o socijalnoj skrbi, kazala je Murganić i rekla da moraju sudjelovati svi resori - školstvo, zdravstvo, policija, pravosuđe i drugi

Želeći upoznati ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nadu Murganić s problematikom Roma u Međimurju te se aktivno uključiti u rješavanje gorućih pitanja, prilikom njezinog posjeta Međimurju, HDZ Međimurske županije također je organizirao radni sastanak na tu temu.

Problematika romske populacije česta je tema u ovom kraju, a situacija je dodatno eskalirala posljednjih dana kada je u romskom naselju fizički napadnuta i djelatnica čakovečkog Centra za socijalnu skrb.

Domaćini ministrice Murganić, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, upoznali su je sa specifičnostima i problemima s kojima se susreću po romskim naseljima u Međimurju, odnosno, ta dva grada. Naime, kako je i sama ministrica Murganić priznala, ona dobiva sve informacije s terena i upoznata je sa nenamjenskim trošenjem novca, neodgovornim roditeljstvom, netrpeljivošću prema domicilnom stanovništvu, kriminalnim radnjama i sl. od strane Roma, no, od strane načelnika i gradonačelnika dodatno je čula specifičnosti s kojima se susreću. 

Kolarek je, uz ostalo, ponovio kako u Prelogu već dulje postoji inicijativa za Centrom za socijalnu skrb kao samostalnom ustanovom, umjesto dosadašnje ispostave čakovečkog Centra.

Načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc govorio je o izrazitom porastu kriminala u toj Općini, a čiji su počinitelji u 90 posto slučajeva Romi u dobi od 15 do 25 godina. Josip Lepen iz Podturna naglasio je kako su Romi odbijali odazivati se na javne radove jer im  se više isplatilo dobivati samo socijalnu pomoć. On je ujedno predložio da se romsku djecu pokuša uvesti u cjelodnevni boravak vezan ili uz školu ili vrtić, odnosno, neku drugu 'zanimaciju', nakon nastave, kako bi ih se što više socijaliziralo i 'maknulo' od problema.

Ministrica Murganić istaknula je kako će učiniti sve kako je u njezinoj moći te u mjerodavnosti resornog ministarstva kako bi se riješio niz spomenutih problema.

- Radi se o izuzetno osjetljivoj temi i u tijeku je izrada novog zakona o socijalnoj skrbi, te strategije specifične za Međimursku županiju, kazala je Murganić te dodala kako u njoj moraju sudjelovati svi resori - školstvo, zdravstvo, policija, pravosuđe i ostali, javlja HDZ Međimurske županije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!