Vijesti / Politika
Politika
ŽIVI ZID MEĐIMURJA 'Djeci do godinu dana u potpunosti treba financirati boravak roditelja u bolnici'
Ilustracija/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PRIJEDLOG POSLAN NA ŽUPANIJU

ŽIVI ZID MEĐIMURJA 'Djeci do godinu dana u potpunosti treba financirati boravak roditelja u bolnici'

Klub vijećnika Živog zida Međimurja predlaže da se djeci do godinu dana u potpunosti financira boravak jednog roditelja u bolnici, a do tri godine sufinancira djelomično

Klub vijećnika Živog zida Međimurje uputio je prijedlog međimurskom županu Matiji Posavcu i predsjediku Skupštine Međimurske županije Mladenu Novaku da se djeci do godinu dana u potpunosti financira boravak jednog roditelja u bolnici, a do tri godine sufinancira djelomično. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Naime, roditelji djece starije od šest mjeseci koja se nalaze na bolničkom liječenju u Čakovcu nemaju pravo na uputnicu odnosno boravak u bolnici s njima. Županijska bolnica Čakovec djecu stariju od šest mjeseci ne smatra dojenčadi i takva djeca tj. njihovi roditelji moraju plaćati boravak da bi ostali uz svoje dijete. 

Prema javno dostupnim informacijama djecu treba dojiti do treće godine života i nije jasno po kojim kriterijima je odlučeno da djeca od sedam mjeseci nisu dojenčad. Takva praksa je u suprotnosti sa poticanjem što duljeg dojenja koja se istovremeno provodi na raznim razinama. Također smatramo da su djeca do godinu dana starosti premalena da bi mogla biti bez roditeljske skrbi u bolnici.

Ovaj problem je tim izraženiji jer je praksa u drugim županijskim bolnicama (npr. Varaždin, Koprivnica) bitno povoljnija za roditelje nego u Čakovcu. Prijedlog vijećnika Živog zida je da se djeci do godinu dana u potpunosti financira boravak jednog roditelja u bolnici, a do tri godine sufinancira djelomično. 

Želimo li da u potpunom smislu Županijska bolnica Čakovec bude bolnica prijatelj djece, a samim time i Međimurska županija, od velike važnosti je pristupiti ovome problemu sa humanim pristupom i što hitnije - ssmtra Živi zid Međimurja.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!