SVEČANI PRIJEM U ČAKOVCU

VIDEO I FOTO Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Međimurje je jedan od najrazvijenijih krajeva Hrvatske’

Kolinda Grabar-Kitarović je upriličila prijem za strane diplomante u Hrvatskoj. U podužem obraćanju vrlo je pohvalno govorila o Međimurju

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu, 9. siječnja stigla je u Čakovec povodom obilježavanja povijesno važne 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države. Dočekali su je čelnici Međimurske županije s kojima je održala i radni sastanak.

Nakon toga, u 15 sati u čakovečkoj zgradi Scheier održao se svečani prijem koji je u prigodi obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 100. obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj.

Himnu Republike Hrvatske otpjevao je naš Međimurec Mirko Švenda Žiga, a Predsjednica se potom u podužem govoru obratila nazočnima, istaknuvši da joj je drago što ih može primiti u Čakovcu, središtu Međimurske županije, gradu koji posebice čuva uspomenu na znamenitu hrvatsku velikašku obitelj Zrinskih.

– Zahvalni smo svim domoljubima koji su tih odlučnih dana pridonijeli da se ostvari autentična volja hrvatskoga naroda u Međimurju, ali i svim domoljubima koji su se i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu borili da Međimurje ostane sastavnim dijelom Hrvatske – rekla je Predsjednica i naglasila da je to povijest kojom se možemo ponositi.

Dodala je da je Međimurje danas jedan od najrazvijenijih krajeva Hrvatske.

– Međimurci, marljivi i umni ljudi, navikli su oslanjati se na svoj rad i zajedništvo. Zato je Međimurska županija po mnogim kriterijima među prvima u Hrvatskoj po razvijenosti. Ujedno, Međimurje nas najuže povezuje sa susjednim prijateljskim državama Mađarskom i Slovenijom – kazala je Predsjednica.

U ime nazočnih diplomata, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zahvalio je apostolski nuncij monsinjor Giuseppe Pinto. Nakon svečanog prijema održan je domjenak za sve prisutne, a Predsjednica se potom obratila novinarima.

– Čestitam županu i svima u županiji što su nadišli političke i ideološke razlike i što rade na dobrobit županije. Međimurje je primjer u Hrvatskoj kako se radi zajedno, što dokazuju brojna ulaganja – rekla je Predsjednica između ostalog.

U 18 sati Predsjednica će sudjelovati na svečanoj akademiji u prigodi 100. obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj – Dana donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Svečana akademija održat će se u Centru za kulturu Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije