Vijesti / Politika
Politika
MDS protiv novog Ovršnog zakona
G.G.

nezadovoljni prijedlogom zakona

MDS protiv novog Ovršnog zakona

U MDS-u ističu nezadovoljstvo što zakonodavac nije uvažio inicijativu Udruge Ovršni

Međimurski demokratski savez protivi se donošenju novog Ovršnog zakona, o čemu su poslali priopćenje koje prenosimo u nastavku.

- Iz prijedloga zakona evidentno je da će zakon generirati nove probleme i dodatno zatrpati sudove, a većinu starih problema neće riješiti. Umjesto da se zakonom pojeftine troškovi ovrha i blokada, ukidanjem brojnih posrednika u postupku vraćanja duga, što se zakonom ne predviđa, zakon će ojačati ulogu javnih bilježnika, FINA-e, odvjetnika, sudova čije brojne naknade, koje nemaju uporište u stvarnim troškovima, dodatno povećavaju dug blokiranih.

Zakon se ne bavi ni reguliranjem otkupa dugova  agencijama koje to rade, pa se neće riješiti niti problem paralelnih ovršnih postupaka koji nisu rijetkost. Ni na razmatranje nisu uzeti prijedlozi promjene redoslijeda naplate kojima bi se prvo otplaćivala glavnica duga, a tek potom kamata, a da se ne govori o ideji ograničavanja kamata na visinu glavnice, što je postojalo još u rimskom pravu.

Iz navedenog vidljivo je da novi Ovršni zakon neće bitno poboljšati položaj ovršenih i blokiranih građana, kao ni smanjiti mogućnost da građani budu ovršeni, blokirani, a neki, na žalost i deložirani Zakonodavac, na žalost, nije prihvatio  inicijativu. Udruge 'Ovršn', koja je pripremila svoj prijedlog Ovršnog zakona, koji bi cjelovito regulirao ovu problematiku, ali na korist građana.

To bi imalo posebnu važnost za Međimursku županiju gdje je prema podacima FINA-e  31. ožujka 2018. godine u Međimurskoj županiji bilo blokirano 8.285 građana, koji ukupno duguju čak 1 milijardu i 448 milijuna kuna, čime Međimurje spada u sam vrh hrvatskih županija po broju blokiranih - stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Pavlic.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!