Vijesti / Politika
Politika
Donesen proračun vrijedan skoro 8 milijuna kuna, povećane i cijene boravka u vrtiću
S. Mesarić

SVETI MARTIN NA MURI

Donesen proračun vrijedan skoro 8 milijuna kuna, povećane i cijene boravka u vrtiću

Načelnik prof. Dražen Crnčec proračun smatra zahtjevnim, ali ostvarivim. Veće cijene vrtića roditelji neće osjetiti jer Općina preuzima 60 posto plaćanja

Na jučer održanoj 13. sjednici, pod predsjedanjem svoje predsjednice profesorice Petre Novinščak, Općinsko vijeće Sveti Martin na Muri, jednoglasno je donijelo općinski proračun za 2019. godinu u iznosu od 7.713.210.000 kuna te projekciju proračuna za 2020. (7.326.000) i 2021. (7.461.000)  godinu, kao i sve programe navezane na financiranje iz proračuna.

Koncesiju usluge skupljanja, odvoza i zbrinjavanja mješanog komunalnog i bioizgradivog otpada na 5 godina, općina je dodijelila poduzeću Murs ekom iz Murskog Središća, kojega je sada i suvlasnik. Vijeće nije mijenjalo vrijednost boda komunalne naknade te on ostaje na 2,90 kuna po metru kvadratnome do 80 kvadratnih metara prvoršine stambenog prostora, te 2,40 kuna za nekretnine u prvoj zoni,  iznad 80 kvadratnih metara.

Donijete su nove ekonomske cijene smještaja djece u dječje vrtiće Ribica i Smješko, prema kojoj se cijena povisuje za 20 posto, ali to roditelje neće ništa više koštati, jer sada općina preuzima plaćanje 60 posto, a roditelji samo 40 posto ukupne cijene.

U naravi ili kunama to izgleda ovako. Za 10-satni boravak djeteta u vrtiću, starosti od 3 do 7 godina plaća se 1.240 kuna, za 10-satni boravak djeteta u starosti od 1 do 3 godine starosti plaća se 1.480 kuna, za 5-satni boravak djeteta starosti od 3 do 7 godina cijena je 800 kuna, a za 5-satni boravak djeteta u starosti od 1 do 3 godine plaća se 1.080 kuna. Kod donošenja ove odluke vijećnik Krunoslav Colar jedini je bio suzdržan, svo ostali bili su za.

Općina se odriče svojeg vlasništva nekretnine u vlasništvu Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakove te prihvaća Analizu stanja Civilne zaštite, Plan razvoja sustava Civilne zaštite te Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara na području svoje općine. Općinski načelnik Dražen Crnčec, rekao je kako su novosti u prorčunu kupnja vozila za potrebe općine, rekonstrukcija ograde oko mjesnog groblja, projekt skelarski puti i mnoge druge stvari te proračun smatra zahtjevnim, ali pravednim prema svim njegovim trošiteljima, i na kraju ostvarljivim.

Na sjednici je bilo govora o školsko-športskoj dvorani, o odvozu zemljišta s iskopa na Tru Svetog Martina, o Domu kulture, javnoj rasvjeti, obrambenom nasipu uz Muru, te je najavljena još jedna sjednica na samom kraju godine. Vijećnici su raspravljali o dvjema zamolbama te ih nisu prihvatili jer su ili nepotpune (Klemenčić) ili nemaju osnove, ovog trenutka (Weiser).

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!