Vijesti / Politika
Politika
FOTO Vojska u Varaždinu: Pume 'zauzele' vojarnu te se vratile u svoj grad iz 'kojeg nikad nisu ni trebale otići'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

UVIJEK PRVI

FOTO Vojska u Varaždinu: Pume 'zauzele' vojarnu te se vratile u svoj grad iz 'kojeg nikad nisu ni trebale otići'

'Varaždin je dom svih pripadnika te garde. Neraskidivu vezu ovog grada i Puma nije mogla slomiti ni nepromišljena odluka o izmještanju vojske iz Varaždina. Danas odluku ispravljamo, a Pume se konačno zauvijek vraćaju u svoj dom.'

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume krenule su 12. prosinca iz Našica put Varaždina. Hodnja u dužini od 184 kilometra simbolizirala je povratak Puma u Varaždin nakon deset godina, a odvijala se u sedam etapa. Put su započeli u srijedu, 12. prosinca, iz vojarne 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama, a u Varaždin su stigli u utorak, 18. prosinca.

Prostor vojarne u Optujskoj ulici tim je povodom danas, 20. prosinca, preimenovan u vojarnu 7. gardijska brigada Puma, a na svečanom događaju bili su brojni dužnosnici iz političkog života i građani koji su tom prilikom pozdravili vojsku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Ivan Čehok u svom je govoru rekao da je Varaždin kolijevka Puma - pobjedničke vojske.

- Mi Varaždinci otvarali smo vrata svojega grada mnogim, pa i najvrlijim hrvatskim ljudima. U ovom gradu stvarala se moderna hrvatska građanska povijest, ali nitko i nikada neće osporiti da je ovdje rođena jedna od najboljih, najjačih i najhrabrijih postrojbi koje je Hrvatska ikada imala. Tada i danas bili ste uvijek prvi - prvi ste odlazili u rat i baš tamo gdje vas je Hrvatska najviše trebala.

7. grb Puma Fotogalerija

Ovaj je grad u ljetu 1995. godine dočekao svoje heroje, a učinio je to i danas, 'otvorena srca, prijateljski i srdačno', dodao je Čehok.

- Vi ste najbolje što je u modernoj hrvatskoj povijesti zajedno sa svima nama stvaralo našu domovinu. Mi Varaždinci se trudimo da iz našeg grada odlazi najmanje stanovnika, no s vama smo dobili petstotinjak novih sugrađana i obitelji. Božić je, svako se vraća kući, a meni je drago da su se Pume vratile kući. Kao da nikad niste ni otišli, smatrajte se dobrodošlima! - kazao je.

Župan Radimir Čačić istaknuo je da će Pume u Varaždinu trajno ostati.

- Pume su naš ponos, dio Varaždina i ove regije te su se vratile doma, a simbolički je to trenutak koji dobro koincidira s Božićem. 'Uvijek prvi' nije moto koji bilo tko može uzeti, teško je to, no vi ste to ispunili. Svi ranjeni i poginuli su veliki zalog koje su Pume i njihove obitelji dale, a od toga je najveći broj s ovog prostora. Svi koji su dali svoje živote zaslužuju najdublje poštovanje, tako da bi bilo amoralno da se nije desilo da postoji prostor vojarne koja se zove vašim imenom. Pume to zavređuju! - istaknuo je župan.

Načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i general zbora, Mirko Šundov, čestitao je 26. obljetnicu ustrojavanja 7. gardijske brigade Pume te istaknuo kako Varaždin bez njih 'nije isti grad, jednako kao i Pume bez Varaždina nisu ista postrojba'.

- Simbioza Puma i ovog grada stvorena je u Domovinskom ratu i ušla je u povijest. Ovaj grad i kraj zadužili su Hrvatsku i vojsku da trajno poštuju rezultate i napore koji su uložili ljudi ovoga kraja.

Bile su naše Pume na gotovo svim bojištima, akcijama i operacijama, a osobno, kao zapovjednik 4. gardijske brigade, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika bojnog područja Split, mogu svjedočiti njihovoh hrabrosti i odvažnosti u operacijama oslobađanja Dubrovnika i Maslenice. Od osnutka do kraja rata pripadnici Puma neustrašivo i odlučno su agresoru rekli ne! - kazao je.

Bili su spremni, dodao je zapovjednik, dati sve, čak i vlastiti život da bi naša domovina bila slobodna.

- Danas, nakon deset godina boravka u Našicama, Pume su se vratile u matični grad. Najveća vrijednost naših gardijskih brigada u ratu, a i danas, njihovi su pripadnici koji su oličenje viteštva i herojstva. Vašim povratkom u Varaždin pripala vam je odgovornost i čast čuvanja dostojanstva i ugleda koji su stekli vaši prethodnici, a siguran sam da je rado prihvaćate - kazao je, dodavši da se zahvaljuju Našicama na svemu što su učinili za njih.

Anđelko Stričak, saborski zastupnik, obratio se u ime predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića.

- Ističem radost povratkom Puma u Varaždin jer po meni nikad nisu ni trebale otići. Svima je poznato da je Varaždin bio prvi glavni grad svih Hrvata i dom legendarne 7. gardijske brigade. Za povratak statusa glavnog grada se i nismo baš potrudili, ali za povratak Puma jesmo. Od srca se zahvaljujem državnom vrhu i svima na njihovom povratku.

Uvijek će ostati zapamćen njihov slavni ulazak u Knin 1995. godine, a njihov doprinos 'plaćen' je ljudskim žrtvama, 92 pripadnika izgubilo je svoje živote za vrijeme rata. Hrabrost, odlučno, požrtvovnost prate naše vojnike i danas - istaknuo je.

Ministar obrane RH, Damir Krstičević, rekao je da su Pume od danas čuvari Varaždina.

- Jamac ste sigurnosti sjevernog dijela Republike Hrvatske, a tu ste da služite svome narodu i da mu pomažete u nevolji. Sinergija s lokalnom zajednicom i otvorenost prema ljudima su ključni. Zalog je to za budućnost i prosperitet ovog kraja i države.

Provedenom hodnjom od Našica do Varaždina, kazao je ministar, pokazali su da imaju karakter i poštuju vrijednosti Domovinskog rata.

- Kao ministar obrane iznimno sam ponosan što današnja Hrvatska vojska ima takav pobjednički duh. Dostojni ste nasljednici hrvatskih branitelja. Hvala vam na časnom služenju i dobrodošli natrag u grad. Osim u Varaždin, vratili smo vojsku u herojski Vukovar, Sinj i Ploče, a sljedeće godine čeka nas povratak u Pulu.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar Kitarović, istaknula je da je 'ispunjena ponosom'.

- Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina su krenuli u sve bitke Domovinskog rata, a vjerujem da nikad nećemo zaboraviti kad su sedma i četvrta brigada oslobodile kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na tvrđavu. Taj će prizor ostati zauvijek zapamćen u hrvatskom narodu.

Varaždin je dom svih pripadnika te garde. Neraskidivu vezu ovog grada i Puma nije mogla slomiti ni nepromišljena odluka o izmještanju vojske iz Varaždina. Danas odluku ispravljamo, a Pume se konačno zauvijek vraćaju u svoj dom. Od vas očekujem samo jedno - da služite hrvatskom narodu - kazala je zaljučivši rečenicom: 'Ostanite domovini uvijek vjerni!'

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!