POGRANIČNO PODRUČJE

Nedavno održani lokalni izbori u Sloveniji itekako utječu na Međimurje

Novi ljudi mogu dosadašnje dobre odnose podignuti na višu razinu. Selnica vapi za prijateljstvom s moćnom sredinom kao što su Radenci, a Grad Mursko Središće s novim lendavskim županom Janezom Magyarom, sigurno može kvalitetnije rješavati prometne probleme u gradu i graničnom prijelazu.

Minulog vikenda u susjednoj Sloveniji u 36 općina i gradova održan je drugi krug izbora za lokalnu samoupravu, a mnogi rezultati tih izbora, odnosno izabrani župani imat će određeni utjecaj i na hrvatske pogranične općine i građane. Ovog trenutka najzanimljiviji izbori za nas u Međimurju održani su u Radencima gdje je na izbore za župana izašao Roman Leljak, publicist i istražitelj masovih grobnica žrtava stradalih u Sloveniji po okončanju II. svjetskog rata.

Leljak je veliki prijatelj Općine Selnica i njezinog načelnika Ervina Vičevića, ali i prijatelj sveg hrvatskog naroda. Leljak je u drugom krugu pobjedio s dobivenih 53,01 posto glasova, a jednako tako pobjedila je nejgova lista za mjesnu i općinsku vlast. Leljaku je već u nedjelju navečer čestitati u Radence pohitao selnički načelnik Ervin Vičević, a postane li župan Općine Radenci, Leljak je obećao Vičeviću uspostavu međusobne suradnje poglavito za dobro Općine Selnica.

– Da, bio sam na Leljakovoj proslavi pobjede na izborima i dogovorilo smo se da kada bude službeno ustoličen za župana, odnosno načelnika, započne suradnja naših dviju općina. Nas poglavito zanima turizam, a zna se koliko su Radenci u turizmu moćni ne samo u Sloveniji, nego i u ovom dijelu Europe, kaže Vičević, dodavši, kako je moguće i pobratimljenje Radenaca i Selnice.

Za Mursko Središće je zanimljivo što je za novog lendavskog župana izabran Janez Mayar, a za Štrigovu što je u Razkrižju župan i nadalje Stanko Ivanušić, te za Sveti Martin na Muri, što je apsolutni pobjednik u Općini Velika Polana Damijan Jaklin. Naime, naše pogranične općine i Grad Mursko Središće, raznim međunarodnim projektima međusobno su povezani.

Novi župan il i načelnik Općine Lendava Janez Magyar, mogao bi u mnogome pomoći svom kolegi središćanskom gradonačelniku Draženu Srpaku u svezi prometa, te izgradnje prometne infrastrukture. Jer, bez obzira na iskazanu dobru volju dosadašnji župan Anton Balažek, nikada nije iskazao svoju odlučnost da se ovo pitanje konačno i kvalitetno riješi.

Štrigova i Razkrižje su gotovo kao jedno, Ivanušić je desetljećima razkriški župan i sa svim štrigovskim načelnicima dobro surađuje, premda je nedavno odustajanje od zajedničke kanalizacije malo zasjenilo tu dobročinstvo s obje strane Banfija. I svetomartinski načelnik Dražen Crnčec, vjerojatno će bolje surađivati s novim ljudima, premda i do sada nije bilo problema, no narod s obje strane Mure očekuje pokretanje novih ideja i zamisli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije