MDS – MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ

MDS obilježio godišnjicu donošenja Deklaracije o Međimurju

Skup MDS podržali su predstavnici političkih stranka i institucija koji imaju sličnu politiku, koji razmišljaju na način kao i ova regionalna stranka

U nedjelju, 25. Studenog, održana je  pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Andreasa Lisjaka, svečana sjednica Vijeća Međimurskog demokratskog saveza kojom je obilježena 5. godišnjica donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurske županije. 

Sjednici su, kao gosti, prisustvovali Mario Medved, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca i predsjednik gradskog odbora SDP-a, Valentin Kočila, predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, Radovan Preložnjak i Darko Sopić, ispred Udruge Ovršni ustanak.

Prije pet godina, u listopadu 2013. godine, Međimurski demokratski savez je pripremio, predstavio međimurskoj javnosti i uputio na prihvaćanje Skupštini Međimurske županije Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije.

Skupština Međimurske županije je na svojoj 4. sjednici, održanoj 28.11.2013. Je jednoglasno usvojila Deklaraciju koja je proslijeđena svim nadležnim državnim institucijama. Jednoglasno prihvaćanje Deklaracije dalo joj je dodatnu snagu i značenje.



U toku sjednice Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, obrazložio je okolnosti zbog kojih je sama Deklaracija pripremljena i njezini rezultati, u nastojanjima da Međimurska županija zadrži najviši regionalni status i ravnopravnost s ostalim županijama:  
-Sama inicijativa za prijedlog Deklaracije bila je ponukana najavama o izmjeni politike upravljanja regionalnim razvojem na način da se u pravni sustav Republike Hrvatske uvedu novi modeli regionalnog i upravnog ustroja i regionalnog razvoja i najavama preseljenja nekih regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin.

Tokom studenog 2013. godine u Hrvatskom saboru pokrenuta je inicijativa za promjenom Ustava. Između ostalog bile su predložene promjene regionalnog ustroja RH. IDS je predložio na se Ustavom Hrvatska podijeli na 6 regija, bez Međimurja, koje bi spadalo u Sjeverozapadnu regiju, a HDSSB je predlagao podjelu Hrvatske na 5 regija, također bez Međimurja.

Zbog toga se  u Deklaraciji  pozivaju nadležne institucije ” da u postupku izmjene Ustava jasno i precizno definiraju regije, kako bi sve buduće zakonske izmjene, koje bi se odnosile na administrativni ustroj Republike Hrvatske, jasno i precizno definirale i Međimurje kao regiju”.

Srećom, krajnji dogovor o promjeni Ustava nije postignut. No, u razdoblju od donošenja Deklaracije mnoge inicijative koje su išle u pravcu da se sjedišta državnih institucija presele iz Čakovca u Varaždin, dobile su ozbiljnije okvire u koje se interveniralo, aktivnošću županijskih i drugih instanci; Skupštine Međimurske županije, župana  i drugih, na različite načine što je i rezultiralo ostankom sjedišta državnih ustanova u Međimurju,a koje su u duhu Deklaracije.

Općinski i Prekršajni sud u Čakovcu, Ured državne uprave, Policijska uprava Međimurska, Županijska bolnica. MDS je u svim tim situacijama imao inicijativu i predlagao Zaključke za Skupštinu Međimurske županije kojima su odbijane sve te inicijative – rekao je Pavlic istaknuvši: – Sve ovo nam pokazuje da je bilo i te kako korisno i značajno donošenje ove Deklaracije, a MDS će i dalje pratiti provođenje Deklaracije, a sve u cilju očuvanja autonomnosti i ravnopravnosti Međimurske županije, kao regionalnog subjekta najviše razine u Republici Hrvatskoj. – naglasio je na kraju  Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije