Vijesti / Politika
Politika
Ministar Marić najavio značajno smanjenje PDV-a na lijekove i živežne namirnice
Robert Anić/PIXSELL

porezna reforma

Ministar Marić najavio značajno smanjenje PDV-a na lijekove i živežne namirnice

Povećava se neoporezivi dio za nagrade poput božićnica i bonusa, a najavio je i smanjenje PDV-a na lijekove i namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja...

Završio je otvoreni dio sjednice Vlade. Ministar financija Zdravko Marić predstavio je rebalans proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu. 

– Izračunali smo da je za 2019. efekt mjera na stopi rasta od 0,3 posto. Da nema porezne reforme, stopa rasta bi za toliko bila manja. Planiramo i projiciramo i dalje inflaciju ispod dva posto unatoč svim izazovima. Projiciramo i dalje padanje stope nezaposlenosti – kazao je Marić.

Osvrnuo se na prihode i rashode proračuna. 

– Prihodi su projicirani u iznosu od 136,1 milijardu kuna, odnosno 5 posto više u odnosu na prvotni plan 2018. godine. Glavni porezni prihodi su redom PDV – kod kojeg dolazi do rasta, potom porezi i trošarine kod kojih dolazi do rasta od 3 posto, nakon toga porez na dobit kod kojeg projiciramo 8,8 milijardi kuna. Od ostalih prihoda najznačajniji su oni od poreza na imovinu. Kad se radi o rashodima, oni su planirani u iznosu od 140,3 milijarde kuna te je i tu došlo do povećanja od 6,9 milijardi u odnosu originalni plan, rekao je.

Ministar Marić najavio je da se s 1. prosincem povećava neoporezivi dio za nagrade poput božićnica, bonusa i slično s 2500 na 7500 kuna. PDV od Nove godine bit će 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječjih pelena.

- Na sve lijekove primjenjivat će se snižena stopa PDV-a od 5 posto, bez obzira na to idu li na recept ili bez recepta, rekao je ministar Marić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!