TROSTRUKA NEPRAVDA

Aleksandar Makovec (HDZ): ‘Grad Čakovec financira ‘svoje’ ustanove, a ne djecu’

'Grad boravak djece u dječjim vrtićima, koji su u vlasništvu grada, sufinancira vrtićki program 68,20 posto te jaslički program 64,97 posto, dok su ostali dječji vrtići financirani 31,80 posto za vrtićki program i 35,03 posto za jaslički program'

U četvrtak, 8. studenog u stranačkoj prostoriji HDZ-a održana je konferencija na temu financiranja boravka djece u dječjim vrtićima i jaslicama na području grada Čakovca, a o tome je govorio vijećnik gradskog vijeća Grada Čakovca Aleksandar Makovec.

Konferencija je sazvana kako bi se istaknuo diskriminantan odnos Grada prema djeci, nepravda u iznosu financiranja boravka djece u ustanovama u vlasništvu grada, koji je duplo veći od iznosa za financiranje djece koja pohađaju dječje vrtiće drugih osnivača ili vlasnika. Pritom se, ističe Makovec, također i djeca dijele na “naše” i “one u privatnom vrtiću”.

Makovec je predočio brojke, kojima je potkrijepio svoje tvrdnje, čime je zaključno da se nanosi trostruka nepravda, a to je ona prema ustanovama kojima grad nije osnivač, prema djeci te prema roditeljima koji moraju izdvojiti više novaca za vrtić kojima osnivač nije Grad. 

Istaknuo je i podatke u gradskim materijalima, gdje stoji da se za gradske vrtiće godišnje izdvaja 6.429.480 kuna. Pridoda li se tome 7.021.845 kuna iz materijalnih troškova koje dodatno grad daje tzv. ‘svojim’ ustanovama, radi se zapravo o brojci od 13 i pol milijuna kuna!

– Grad boravak djece u dječjim vrtićima, koji su u vlasništvu grada, sufinancira vrtićki program 68,20 posto te jaslički program 64,97 posto, dok su ostali dječji vrtići financirani 31,80 posto za vrtićki program i 35,03 posto za jaslički program.

Ovakvim financiranjem stvara se trostruka nepravda, a financiranje boravka djece u vrtićima kojima je osnivač Grad, neodoljivo podsjeća na našu aktualnu temu brodogradnje, gdje se jedan brod napravi po trošku dva broda. Onaj jedan doista napravljen brod se fakturira naručiocu, a za onaj drugi, ‘virtualni’ trošak plaća država – rekao je Makovec, koji ističe da nije otkrio ‘toplu vodu’, već je naveo sve što je Gradu dobro poznato. 

Primaran cilj bio bi da sufinancira što više djece u svim vrtićima te da sredstva nisu usmjerena ustanovama Grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije