dvije godine vlade

FOTO HDZ Međimurja: ‘Plaće su porasle za 710 kuna’

Vladin rad predstavili su gradonačelnici M. Središća i Preloga, Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek te saborska zastupnica Sunčana Glavak

U stranačkoj prostoriji HDZ-a u srijedu, 17. listopada održana je konferencija za novinare povodom obilježavanja dvogodišnjeg funkcioniranja Vlade. Konferenciji su nazočili potpredsjednici međimurskog HDZ-a i gradonačelnici Murskog Središća i Preloga, Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek te saborska zastupnica i savjetnica predsjednika HDZ-a Sunčana Glavak, dok je najavljen i ministar gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat, no bio je spriječen sudjelovati.

Vladin dvogodišnji rad predstavila je Sunčana Glavak, koja ističe kako je doneseno 266 zakona, a ono što predstoji je, između ostalog, jačanje neovisnosti i učinkovitost pravosudnih institucija, digitalizacija javnih usluga, intenziviranje mjere demografske revitalizacije, subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja, pružanje primjerene novčane i logističke potpore roditeljima, uvođenje obiteljske kartice i osmišljavanje dodatne mjere za privlačenje Hrvata, koji žive van Hrvatske, u domovinu.

Istaknula je da su u dvije godine Vladina rada prosječne plaće povećane za 710 kuna i time izazvala negativne povratne reakcije. Dodaje kako od ove godine prekovremeni rad te rad nedjeljom i blagdanom više ne ulazi u minimalnu plaću, nego se dodatno plaća te da od Nove godine nastupaju prepolovljene stope PDV-a za prehrambene proizvode.

– Što se tiče demografske politike, povećane su potpore za rođenje djeteta za drugih šest mjeseci te novčane naknade za nezaposlene, proširen je  krug korisnika dječjeg doplatka, gradi se ili obnavlja preko 300 dječjih vrtića, te se omogućuje dvosmjenski rad vrtića u sve boljim uvjetima, nabrojila je tek dio novih zakonskih propisa. Kada je zdravstvo u pitanju, posebno se dotaknula čakovečke Županijske bolnice gdje je uloženo više od 100 milijuna kuna.

O najznačajnijim projektima na lokalnoj razini, govorili su Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, koji suradnju s Vladom nazivaju iznimno kvalitetnom. Kolarek je ponovo upozorio da ne dozvoljava tzv. ‘kvazi’ poduzetnicima otvaranje biznisa na njihovu području te onima koji nisu u stanju radnicima dati plaću višu od 5.000 kuna.

– S druge strane, Grad je tu da maksimalno pomogne i bude ‘suport’ svakom ozbiljnom ulagaču, zaključio je Kolarek. Ulaganje u demografski razvoj, mlade i poduzetništvo ističe Srpak, a po prvi puta su otvoreni državni uredi koje nikad nisu imali. Dotaknuo se i problema tranzitnog prijevoza u Murskom Središću, koji je nužno riješiti u što kraćem roku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije