TRI UGOVORA O ENERGETSKOJ OBNOVI

Kreće energetska obnova općinske zgrade u Nedelišću i sportskih domova u Macincu i Slakovcu

Radi se o projektima vrijednima više od tri milijuna kuna. Ugovore su potpisali načelnik Darko Dania i ministar Predrag Štromar

Potpredsjednik Vlade RH, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania potpisali su 25. rujna ugovore o energetskoj obnovi triju zgrada javne namjene. Riječ je o projektima energetske obnove zgrade uprave Općine u Nedelišću i sportskih domova u Macincu i Slakovcu, ukupne vrijednosti 3.236.994,85 kuna, a svečanost potpisivanja ugovora održana je u Sportsko-gimnastičkom centru “Aton” u Nedelišću.

Podršku prilikom pripreme projekata pružila je Međimurska županija i župan Matija Posavec koji se također odazvao svečanosti potpisivanja ugovora, kao i saborske zastupnice Sunčana Glavak i Bernarda Topolko, zamjenici načelnika Željko Kacun i Nikola Novak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće Ljudevit Bošćak, predsjednici mjesnih odbora  Macinec i Slakovec – Ivan Krištofić i Darko Đuran i predstavnici javnih tvrtki.

U prigodnim obraćanjima istaknuta je važnost ulaganja u održavanje zgrada javne namjene općenito, a osobito u njihovu energetsku obnovu koja donosi značajne uštede energenata. Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania istaknuo je da će procijenjena ušteda energije na tri spomenuta objekta dosezati prosječno 70 posto te dodao:

– Nama je današnji dan poput malog praznika jer malokad imamo priliku ugostiti potpredsjednika Vlade u našoj sredini. Iza Općine Nedelišće je provedba projekta energetske obnove dječjeg vrtića “Zvončić” u Nedelišću, a sada idemo u realizaciju ova tri projekta čime ćemo ukupno doći do iznosa od 5 milijuna kuna uloženih u energetske obnove objekata javne namjene.

Drago nam je što se natječaji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša otvaraju otvaraju i da se sredstva iz EU fondova troše na javna dobra. S ovog mjesta mogu najaviti da imamo još spremnih projekata za kandidaturu pa će naš sljedeći cilj biti energetska obnova Lovačkog doma i Doma kulture Macinec. Zahvalio bih Županiji i REDEA-i na svoj pomoći koju nam pružaju u pripremi projekata, pogotovo na iskustvu koje s nama dijele, i saborskoj zastupnici Sunčani Glavak koja nam pomaže da na pravom mjestu akcentiramo nama gorući problem preopterećenja prometa kroz Nedelišće i da smo kod Hrvatskih cesta konačno došli do faze pripreme projektne dokumentacije za izgradnju obilaznice Nedelišća prema Varaždinu – rekao je načelnik Darko Dania.

Međimurska županija već ima podosta iskustva u kandidaturi i provedbi projekata energetske obnove pa je tako župan Matija Posavec iskoristio priliku da podsjeti na takove projekte u osnovnom školstvu, zdravstvu, Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec, novim projektima posebno u školstvu.

– Tu je i jedan zajednički projekt usmjeren na čakovečki Centar za odgoj i obrazovanje, koji nam je svima vrlo važan i nastojimo ga rješavati u suradnji s Ministarstvom demografije. Naravno da je važno da se rješavaju i pitanja prometa, zamolit ću potpredsjednika Vlade da stavimo u prioritete izgradnju cestovne obilaznice Nedelišće – Varaždin, jer po zadnjim mjerenjima dnevno kroz Nedelišće prođe preko 20 tisuća vozila. Zbog inertnosti Hrvatskih cesta dosta je projekata propalo – rekao je među ostalim župan Matija Posavec.

Sredstava za energetsku učinkovitost će biti još

Kako je pitanje prometnog opterećenja uistinu goruće za Nedelišće i njegove mještane, njega se dotaknula i saborska zastupnica Sunčana Glavak. – Projekti važni za razvoj lokalnih sredina dolaze s lokalne razine i ako su dobro pripremljeni mislim da jesu i biti će na ispravan način valorizirani s razine središnje države. O tome svjedoči intencija Vlade, a potvrdit će je i potpredsjednik Vlade Štromar, da održava kontinuirani dijalog sa županima, gradonačelnicima i načelnicima, što predsjednik Vlade i čini.

Ne treba Zagreb znati što treba Međimurju, nego Međimurje najbolje zna što treba ljudima ovdje. Načelnik Dania je bio u Hrvatskim cestama i zna da do početka 2020. godine sva projektna dokumentacija za obilaznicu prema Varaždinu treba biti dovršena, a mi ćemo nastojati pomoći da taj projekt zaživi i ranije – istaknula je Sunčana Glavak.

Saborska zastupnica Bernarda Topolko je akcentirala još neke projekte koji su u provedbi ili će to tek biti. – Vjerujemo da ćemo ove godine potpisati još ovakovih ugovora, a ponajviše su nam potrebna sredstva za škole. Znamo da je u programu škola Nedelišće, gradimo dvorane u Strahonincu i Goričanu, počela je izgradnja školske sportske dvorane u Domašincu i nadamo se da će se ministarstva u to uključiti. Pored toga, potrebna je energetska obnova zgrada Policijske uprave međimurske i Općinskog suda. Puno je toga što bismo željeli i trebamo napraviti. Smatram potrebnim istaknuti da Ministarstvo graditeljstva i Vlada prepoznaju naše potrebe, da sredstava usmjeravaju dobro pa na lokalnoj i područnoj razini to i koristimo – zaključila je Bernarda Topolko. 

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja je najavio moguće dobre vijesti već u veljači 2019. kada će znati koliko je dodatnih sredstava osigurano za projekte energetske učinkovitosti. Također je rekao:

– Drago mi je biti danas u Nedelišću, posebno kad se donose novci. Drago mi je da se vidi da se ovdje puno radi. U zadnjih godinu dana se na sjever Hrvatske, posebno u Međimursku županiju, donosi osobito puno. U Vladi smo odlučili povećati sredstva županijama, gradovima i općinama te smo omogućili da imaju veće izvorne proračune, a upravo zato jer ljudi koji vode županije, gradove i općine najbolje znaju što im treba. Dakako, preko EU fondova se spušta puno sredstava, no opet se sve svodi na sposobnost na lokalne i regionalne razine.

U našem ministarstvu smo već rezervirali 80 posto sredstava koje smo dobili za energetsku učinkovitost, ostalo nam je još malo, ali ćemo se izboriti za više. U razgovoru s predsjednikom Vlade i ministricom regionalnog razvoja Gabrijelom Žalac radimo na tome da od  veljače iduće godine dobijemo dodatna sredstva jer ovaj je projekt vrlo dobro prihvaćen od svih u javnom sektoru. U Međimursku županiju će u ove dvije, tri godine, preko energetske učinkovitosti, biti uloženo više od 160 milijuna kuna.

Preko 80 milijuna kuna iz EU fondova će ići preko našeg ministarstva, a još će se veliki dio subvencionirati preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, gdje se očekuje da će subvencije dosezati 70 do 80 posto u svakoj investiciji. Ako znamo da će se posljedično smanjiti potrošnja energenata i da će troškovi za energiju padati, ostati će novca za neke druge stvari koje su na lokalnim i regionalnim razinama potrebne – zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. 

Uštede nakon obnove

Svoje potpise na ugovore stavili su Predrag Štromar i Darko Dania pa će tako nakon energetske obnove na općinskoj zgradi, izgrađenoj 1981. godine, ušteda energije doseći 70 posto i iz energetskog razreda D će prijeći u B. Vrijednost projekta je 1.175.052,31 kuna. 

Sportski dom u Macincu izgrađen je 1982. i sada je u energetskom razredu E, a kroz mjere predviđene projektom postigle bi se uštede za grijanje od 58,07 posto i zgrada, koja je sada u dosta lošem stanju, bi ušla u razred C. Vrijednost radova je 1.271.537,26 kuna. 

Sportski dom Slakovec je izgrađen 1979. godine, također je u prilično lošem stanju i u energetskom je razredu F, a po završetku obnove predviđamo da uđe u energetski B razred s procijenjenom uštedom od 75,55 posto energije. Vrijednost projekta je 790.405,28 kuna. Oba sportska doma su objekti društvene namjene i koriste ih mještani koji se bave sportom i rekreacijom. Redoviti korisnici su NK Centrometal Macinec, Škola nogometa Petica, NK Sloboda Slakovec i škola nogometa Međimurec-Sloboda, s ukupno preko dvjesto članova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije