AKTUALNI SAT

OV Štrigova: Podrum na prodaju, rubnik ‘bezvezni’, a dom nema tko graditi

Odlučili su prodati Podrum Štrigova, ali i dio vinograda. Na natječaj za adaptaciju Društvenog doma javila se samo jedna tvrtka, a ona pak računa dvostruko više nego općina za to ima novaca

Nije trajao dugo, ali Aktualni sat Općinskog vijeća Štrigova koji je prethodio Sjednici Općinskog vijeća, obilovao je informacijama i novostima. Tako je općinski načelnik Stanislav Rebernik obznanio kako se na prodaju nudi vinski Podrum Štrigova, simbol Štrigove u ranija vremena, a danas emocija koju su privatizacija, pretvorba, prodaja i preprodaje, restruktuiranje i prestrukturiranje dovele u ponižavajući poziv, a to je da se prodaje i samo da se proda.

A prodaje se nešto povijesno i vrijedno, ono gdje je započelo i nastajalo današnje moderno vinogradarstvo. Rebernik, koji ne krije kako mu je žao što se Štrigova na ovakav način rastaje od Podruma Štrigova, kazao je kako mu je direktor Agromeđimurja Čakovec, Damir Cincar rekao, kako se Agromeđimurje polako želi rješiti vinogradarstva i vinarstva, te samim time i podruma, a preusmjeriti se na voćarstvo.

Nadalje Rebernik je rekao kako se na raspisani natječaj za adaptaciju i modernizaciju Društvenog doma prijavila samo jedna tvrtka koja za ovaj posao traži 14.000.000 kuna, a općina je za ovaj projekt dobila samo milijun eura, što znači da bi se moglo dogoditi da milijun eura ostane neiskorišteno, ili će se ići na novi natječaj. Rekao je i kako se Općina prijavila na ‘Projekt beciklin’ te će uskoro turistima u Štrigovi biti na raspolaganju 14 bicikala za vožnju kroz božanstven štrigovski kraj.

– Zlatna žutica uzela je maha i mi nemamo načina tome se suprostaviti osim što smo poslali 500 Naredbi o uređenju i košnju privatnih parcela. Pojedini vinogradari iskrčili su i po tisuću trsova, a pošast se samo širi. Problem našim Naredbama predstavlja činjenica kako za područje Varaždinske i Međimurske županije postoji samo troje fitoinspektora pa je pitanje do kada oni sve mogu obaviti, kazao je Rebernik.

Topovi plaše ptice, ali uznemiruju pučanstvo

– Osim zlatne žutice, sada ljudima problematični postaju topovi po goricama koji namjesto klopoteca plaše ptice. Ljudi dolaze u općinu žaliti se kako zbog topova nemaju dnevni mir, a noću ne mogu spavati. Ima i oboljelih na živčani sustav i trebati će napraviti red s tim napravama, treba ozakoniti uporabu topova i uvesti red. Nisam protiv toga da vinogradari na ovaj način se bore protiv ptica koje im rod odnose, ali to pucnjavu treba stupnjevati, kazao je Rebernik.

Njegov zamjenik Damir Kovačić je naglasio kako se vrlo dobro provodi postavljanje javne rasvjete, kako je kupljen traktor za obavljanje komunalnih poslova te da je zaživio projekt ‘Poželi’ pa su dvije žene posao dobile. 

Gordana Masnec pak smatra kako je netko ‘bezvezan’ u Železnoj Gori na državnoj cesti postavio rubnik uz ili na kolnik te vozila na njega naleću i oštećuju se.

Kazao je njoj predsjedavajući Stjepan Pozderec, kako vožnju treba prilagoditi stanju i uvjetima na vožnji, što Gordanu nije zadovoljilo, jer ona smatra kako je rubnik nepotreban i nečija je sramota. Vijećnik Ivan Frlin kazao je kako bi se Mjesni odbori trebali više brinuti za stanje na cestama, poglavito za i nakon nevremena. Načelnik Rebernik je rekao kako nakon kiša i bujica na cestama ima više zemlje nego na njivama, a za to je kriv novi način obrađivanje poljoprivrednog zemljišta.

Frlin je kazao kako zlatna žutica traži razumijevanje viših instanci vlasti, onih koji u štrigovski kraj navraćaju prigodničarski, a sada ih baš se ne vidi, kada se radi o biti ili ne biti za vinograde. Općinska tajnica i pročelnica i voditeljica Mirjana Gregur Sever, izvijestila je kako za koji dan idu prve kazne, njih 5-6 za vlasnike koji ne održavaju svoje poljoprivredne površine. I ovo u cilju odstranjivanja američkog cvrčka iz štrigovskog kraja, kako vinogradima ne bi jednog dana došao stvarni kraj.

Zatim je Stjepan Pozderec, predsjednik Općinskog vijeća Štrigove, označio istek Aktualnog sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije