OPĆINSKO VIJEĆE Štrigove

GMO podijelio vijećnike, a komunalnom redaru ‘uletjeli’ zlatna žutica i širenje virusa Zapadnog Nila

Vijećnici ne vide načina kako se usprotiviti GMO-u kada je on u velikom obliku prisutan niz godina, a na to predlagatelj Mihael Kelnerić (Živi zid) nije imao odgovor

Pod predsjedanjem svog predsjednika Stjepana Pozderca, Općinsko vijeće Štrigove sinoć je održalo svoju 8. sjednicu na kojoj je najprije vođena rasprava, a potom i prihvaćeno Izvješće o izvršenju proračuna općine za prvo ovogodišnje polugodište. Prihodi su ostvareni u visini od 58 posto, a rashodi samo sa 28 posto, što znači kako je ovog trenutka na računu višak od 4.000.000 kuna. Načelnik Općine Stanislav Rebernik kazao je kako držati četiri milijuna kuna na računu nije u redu, ali i dodao kako će se stvari uskoro poravnati, jer na red dolaze isplate traktora, klizišta, društvenog doma i drugih investicija. 

Potom je Vijeće donijelo Izmjene i dopune Statuta Općine štrigova, a radi se o tehničkim usklađenostima sa zakonom, kako i kod donošenja Odluke o uvjetima držanja životinja te postupanja s napuštenim domaćim i divljim životinjama. Ovdje je utvrđena kazna-globa za prekršitelje u iznosu od 100 do 10.000 kuna.

Vođena je rasprava o mjerama o nepropisnom odlaganju otpada na javnim i drugim površinama. Rečeno je kako neodgovorni pojedinci i ustanove ili udruge smeće odlažu po svuda, pa čak i na groblju te je ustvrđeno kako je potrebno poraditi na povećanom broju radnih sati komunalnog redara. Jer Vid Marčec, jednostavno u jednom danu ne može sve napraviti, a sada su mu ‘uletjeli’ zlatna žutica i komarci koji šire virus Zapadnog Nila.

Vijeće je saslušalo Izvješće o polugodišnjem radu općinskog načelnika te ga podržalo. Primjedbu je imao vijećnik Ivan Frlin (HNS) rekavši kako sve nije najbolje štimalo na Štrigovskim noćima na Mađerkinom bregu, gdje nije bilo rezervirano mjesto za međimurskog i razkriškog župana te su gemišti bili pretopli.

Sve do sada obrađene točke dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene i donijete kao važeće, a potom je uslijedila 6. točka koja je podijelila vijećnike. Šesta točka dnevnog reda glasila je: Prijedlog odluke o zabrani uvođenja u okoliš genetski modificiranih biljaka i životinja za koje je izdano dopuštenje za stavljanje na tržište u svrhu uzgoja. Predlagatelj je bio vijećnik Mihael Kelnerić (Živi zid), koji očito nije bio spreman na širu raspravu te je kod glasovanja ruke ‘za’ diglo samo troje vijećnika, dok su ostali bili suzdržani.

Kelneriću je rečeno da se bolje pripremi za narednu sjednicu, kako bi vijećnici imali na raspolaganju više pojedinosti. Na kraju vijećnici su donijeli odluku o riziku velikih nesreća na području općine te su imenovane tri tvrtke: Mehanizacija Mauko iz Prekope, Mehanizacija Čavničar iz Stanetinca i Jakopić TEAM iz Grabrovnika, koje posjeduju građevinsku mehanizaciju da interveniraju u slučaju velikih nesreća.

Ova sjednica po prvi puta je održana u novim prostorijama te je na njenom kraju nazdravljeno sa žutim muškatom i sauvignonom uz želje da bude mjesto kvalitetnih rasprava i donošenja odluka koje će žiteljima omogućiti jednostavniji i kvalitetniji život. Onako, kako božanstvena Štrigova koja je ovih dana puna turista i prepuna berača grožđa te obasjana mladim mjesecom i bisernim zvijezdama koje otpočinu na vrhovima tornjeva crkava Svetog Jeronima i Marije Magdalene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije