VARAŽDINSKA ŽUPANIJA SLAVI

FOTO Svečana sjednica Županijske skupštine: U godinu dana pokrenuti projekti vrijedni više od 700 milijuna kuna

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Varaždinske županije za 2018. godinu. Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, proglašen je počasnim građaninom Varaždinske županije, a nagradu je preuzeo njegov sin.

U samo godinu dana u Varaždinskoj županiji pokrenuti su EU projekti vrijedni više od 700 milijuna kuna, po čemu je ova najstarija županija predvodnik Hrvatske. Istaknuto je to jučer, 7. rujna, na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Varaždinske županije, koji se obilježava na Malu Gospu, 8. rujna.

Na svečanoj sjednici u HNK u Varaždinu su uz domaćine – župana Radimira Čačića, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, zamjenike župana Tomislava Paljaka i Roberta Vugrina te posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević, bili izaslanik predsjednice RH, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Tuđan, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik ministra branitelja, brigadni general Željko Dvekar, bivši predsjednik Vlade RH dr. sc. Franjo Gregurić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, general Mladen Markač i brojni drugi gosti.

– Varaždinska županija ove godine slavi 25. obljetnicu postojanja u samostalnoj Hrvatskoj i svim građanima upućujem čestitke. Ujedno čestitam našim laureatima, dok zahvale na suradnji upućujem svim županijskim vijećnicima, kao i Vladi te svim ministarstvima. Nikada nije stiglo toliko sredstava u Varaždinsku županiju, nikada nije pokrenuto toliko projekata. Nesposobni se kriju iza ideologija, a sposobni stoje iza svojih programa i projekata – istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Runac.

Župan Čačić iznio je osvrt na impresivne rezultate ostvarene u zadnjih godinu dana.

– Temelji budućnosti su znanje i vještine stečeni obrazovanjem, a razinu razvoja društva vidimo kroz djelotvorne institucije. Otkad smo ušli u EU, koja prepoznaje regije, dobili smo mogućnost povlačenja europskog novca. Imamo dobre temelje iz mojeg prvog mandata župana, uveli smo jednosmjensku nastavu, centre izvrsnosti, besplatni prijevoz za srednjoškolce, besplatne udžbenike. U Hrvatskoj o tome nitko nije ni sanjao, a danas je standard. Kaže se da snovi stvaraju budućnost. Mi imamo snove i vizije, u godinu dana pokrenuli smo projekte vrijedne više od 700 milijuna kuna – rekao je župan Čačić.

Pojedine projekte posebno je izdvojio. – Centri izvrsnosti bili su točka izvrsnosti, a ove godine su postali Europski centar za darovite, jedan od 19 u Europi. Mi smo kao mala regija među stotinama u Europi jedini centar koji nije vezan uz sveučilište, nego uz instituciju Županije. Ove školske godine smo osigurali da 57 posto djece može biti u produženom boravku, što je važna socijalna poruka. Kad je u pitanju poljoprivreda, moram iznijeti podatak da je lani svega pet poljoprivrednika osiguralo svoje usjeve, nasade i stoku, a ove godine njih 353.

To se dogodilo zato što smo uveli mjeru kojom smo ih potaknuli da novac, koji izdvoje za police osiguranja, vrate putem EU fondova. Jedna od naših vizija jest izgradnja i modernizacija brze pruge preko Lepoglave do Zagreba. Ovaj projekt vrijedan je 400 milijuna eura i najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, veći i od Pelješkog mosta. Kasni se u pripremi, no projektiranje napokon počinje i vjerujem da će u HŽ-u sada ubrzati tempo. “Napravi što možeš, s onim što imaš, tamo gdje jesi”, izreka je koje ćemo se i dalje držati i siguran sam u dobru suradnju na razini Županije i države – istaknuo je župan Čačić, koji je svim građanima čestitao Dan Županije. 

Pozdrave i čestitke su uputili izaslanik Predsjednice RH Damir Bajs, izaslanik predsjednika Vlade Predrag Štromar, kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak. Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Varaždinske županije za 2018. godinu. Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, proglašen je počasnim građaninom Varaždinske županije, a nagradu je preuzeo njegov sin.  

Nagrada za životno djelo uručena je Jagodi Kralj Novak, kazališnoj, filmskoj i televizijskoj glumici koja je glumačku karijeru započela u upravo u varaždinskom kazalištu. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Glazbenoj školi Varaždin, koja ove godine slavi 190 godina postojanja. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobili su Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo koje u 2018. godini slavi 80. obljetnicu, DVD Visoko koje je obilježilo 125 godina postojanja, te Lidija Horvat-Dunjko, poznata sopranistica i operna diva. U ime laureata zahvalu je uputila Jagoda Kralj Novak.

Nagrade su dodijeljene i učenicima koji su na međunarodnim natjecanjima u znanju, sportu te na glazbenoj olimpijadi osvajali medalje. Ilija Srpak, koji je osvojilo četiri medalje na međunarodnim natjecanjima, izabran je za najboljeg učenika završnih razreda srednje škole Varaždinske županije u školskoj godini 2017./18., a novčana nagrada mu je dodijeljena prema odluci župana Čačića. Nije mogao doći na sjednicu, pa je nagradu preuzela njegova majka. 

Nagrade su dodijeljene i ostalim učenicima koji su briljirali na natjecanjima u znanju u inozemstvu: Alisa Pevec, Marko Srpak, Janko Vrček, Juraj Kolarić, Vanja Radovanović, Martin Peček, Jakob Terstenjak, Gašpar Haramija, Nikola Kušen i Nina Sokol. Medalje na međunarodnim sportskim natjecanjima osvojile su Karla Kožić i Iva Gerić, dok se na glazbenoj olimpijadi iskazao Matija Pongračić. U ime učenika zahvalu je uputio Marko Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije