SASTANAK U KLAGENFURTU

FOTO Snažnije povezivanje Međimurja i austrijske Koruške

- Naša želja je da povezivanjem osiguramo gospodarsku, kulturnu, obrazovnu suradnju dviju europskih regija. Na nama je da osiguramo uvjete našim poduzetnicima, a na njima je da se predstave na najbolji mogući način - naglasio je župan Posavec

U srijedu, 29. kolovoza 2018. godine održan je sastanak u sjedištu Vlade pokrajine Koruške u Klagenfurtu između župana Međimurske županije Matije Posavca i Dr. Petera Kaisera, predsjednika Vlade pokrajine Koruške.

Suradnja Međimurske županije i Koruške, traje od 2013. godine u okviru Saveza Alpe – Jadran, čiji je predsjednik upravo čelnik Koruške, a u kojem je Međimurje točka kompetentnosti iz područja energetike i zaštite okoliša, te međusobnoj suradnji koruških i hrvatskih poduzetnika čiji su predstavnici na sastanku bili austrijski poduzetnici ing. Peter Urbas i Dr. Burkhard Lüdke te Alojzije Sobočanec, poduzetnik iz Međimurja. Uz predsjednika Vlade Koruške, na samom sastanku, prisutni su i bili Bernhard Turni, referent za europske i međunarodne poslove, Martin Gruber, ministar u pokrajinskoj Vladi i Martina Rattinger, voditeljica Ureda u Bruxellesu.

Zajedničkom sinergijom poduzetništva, gospodarstva i EU projektima, definirani su planovi za obje regije koje imaju svoje komparativne prednosti u kojima se Međimurje ističe kao primjer dobre prakse, a dok vrlo značajnu ulogu pridonosi Savez Alpe-Jadran čime će se ojačati položaj Saveza na europskoj razini. 

Župan Matija Posavec, istaknuo je zadovoljstvo susretom te naglasio kako suradnja Koruške i Međimurske županije predstavlja nove mogućnosti za poduzetnike, turističke djelatnike, poljoprivredne proizvođače iz Međimurja, obzirom da je Austrija vodeći gospodarski partner Hrvatskoj.

– Naša želja je da povezivanjem osiguramo gospodarsku, kulturnu, obrazovnu suradnju dviju europskih regija. Na nama je da osiguramo uvjete našim poduzetnicima, a na njima je da se predstave na najbolji mogući način. Kroz Savez Alpe-Jadran, jačati ćemo veze sa regijama članicama te time otvarati nove mogućnosti i koristiti potencijale koje imamo – rekao je župan.

Predsjednik Vlade Koruške, Dr. Peter Kaiser, zahvalio je županu Posavcu na dolasku na sastanak te pozvao sva međimurska poduzeća, udruge i obrazovne institucije da se predstave na nekom od njihovih Sajmova, a ujedno uzvratni posjet Međimurju koji je planiran početkom 2019. godine. Dr. Kaiser i župan Posavec, nakon održanog sastanka i upisivanja u zlatnu knjigu prijatelja Koruške, nazočili su otvorenju 55. Sajma drva i drvoprerađivačke industrije na kojem je prisutno više od 500 izlagača iz 22 zemlje, a koji je treći po veličini Sajmova u Austriji. 

Nakon otvorenja i obilaska Sajma, župan Posavec primljen je i u gradskoj vijećnici grada Klagenfurta gdje je održan radni sastanak sa predstavnicima Grada, prvim i drugim zamjenikom gradonačelnice, Franzom Petritzom te Jürgenom Pfeilerom, ali i sa  direktorom 55. Sajma drva, Erichom Halleggerom na kojem je dogovoren nastup naših udruga na njihovim manifestacijama, te suradnja kroz predstavljanje međimurskog turizma, poduzetništva, i OPG-ova na predstojećem “Sajmu za obitelj” (Familienmesse), koji će se održati od 16. do 18. studenog.

– Turističke potencijale Međimurja izuzetno je važno predstaviti stanovnicima Austrije jer zemljopisni položaj, prirodne vrijednosti, biciklizam, vinske ceste i Toplice predstavljaju želju gostiju iz Austrije koje namjeravamo dovesti u organiziranim grupama. Stoga mnogo očekujemo od nastupa i predstavljanja Međimurja u tom dijelu Austrije – zaključio je Posavec. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije