UZ DANE OPĆINE

Čestitar Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH, donio u Donju Dubravu 387.000 kuna

Poseban dio sjednice bio je rezerviran za akademika Dragutina Feletara koji je proglašen u 25 godina postojanja Općine prvim počasnim građaninom Donje Dubrave

Općina Donja Dubrava svoje dane obilježava u katoličku svetkovinu sv. Margarete pa je upravo na taj blagdan 13. srpnja sve započelo dolaskom Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja u slavljeničku sredinu, odnosno mjesnu OŠ gdje je prije svečane sjednice Općinskog vijeća Donje Dubrave uručio  načelnicima i gradonačelnicima iz Međimurske županije novčane ugovore, a  vezane  uz dodjelu odluka o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini, ukupne vrijednosti  3 milijuna kuna.

Tom činu je nazočilo desetero čelnika međimurskih općina i gradova te međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec. Bila je tu saborska zastupnica Bernarda Topolko i Jelena Zrinski Berger, glavna tajnica Ministarstva i graditeljstva RH. Riječi dobrodošlice uputio im je domaćin ovdašnje Općine, načelnik Marijan Varga. Prijedloge o dodjeli sredstava su donosili gradonačelnici i načelnici prema potrebama svojih sredina, a mi smo na osnovu njih donosili odluke.

– Više se ministarstvo ne bavi time što će se u kojoj općini ili gradu graditi, a mi, uz izrazitu dobru suradnju te prijedloge prihvaćamo. Zahvaljujući stabilnosti Vlade svi se projekti odrađuju, a do pred godinu dana do ulaska HNS u Vladu nije bilo tako i ne bi bila tako dobra atmosfera – istaknuo je Štromar i dodao kako je HNS inzistirao da lokalne samouprave dobivaju puno više novaca u proračun izravno od poreza pa  su prihodi lokalnih sredina veći i za nekoliko milijuna kuna.

Upravo to tim sredinama omogućuje da same odluče u što će ulagati, a ne, kao što je bilo do sada, da svaki čas odlaze u pojedina ministarstva tražiti novac. Kako je rekao Štromar, novac će se uglavnom potrošiti na asfaltiranje cesta, javnu rasvjetu, uređenja groblja, kupnje kosilica, traktora… Dodao je pritom kako se s ovim ispravlja djelomična nepravda prema Međimurju koje je prije bilo sustavno zakidano kada se je usmjeravao državni novac na nižu razinu.

– Drago mi je za svaku kunu koja dođe u Međimurje, a pogotovo za svaku kunu koja se pravilno usmjerava. Riječ  o gotovo polovici naših općina i preko tri milijuna kuna koje će općine pravilno usmjeriti –  kazao je pritom vidno zadovoljan međimurski župan najavivši skoro potpisivanje novog ugovora za dodjelu financijskih sredstava koja će doći u Međimurje za daljnji napredak turističkih potencijala. Zadovoljstvo nije krio ni domaćin, općinski načelnik Marijan Varga kazavši kako će taj novac biti kanaliziran u uređenje groblja, konkretno parkirališta uz groblje. Investicija je to vrijedna preko 700.000 kuna, a dobivena nepovratna sredstva od 387.000 kuna će im itekako puno značiti.

Pozdravne riječi okupljenima u holu  OŠ na svečanoj sjednici OV izrekao je Mario Mikulan, predsjednik OV-a, koji je kazao kako minulih 25 općinskih godina traži od sadašnjih generacija da se okrenu budućnosti da je zajedništvom grade kako bi mladi imali uvjeta u toj sredini zauvijek ostati. Uz općinski blagdan iz tiska je izašao 50. broj Hrvatskog informativnog glasila općine Donja Dubrava- Dobravske novine.

Prezentaciju svih brojeva, iznoseći tako kronološka zbivanja u Općini kroz minulih 25 godina, napravio je njihov sadašnji urednik Marko Ljubek. – Nakon odlične prezentacije o aktivnostima u 25 godina, želim zahvaliti svim sudionicima u vlasti Donje Dubrave, kao vijećnicima, poglavarima, predsjednicima OV, načelnicima i njihovim zamjenicima, jer su svi na svoj način radili da naša Donja Dubrava, Dobrava, bude respektabilno mjesto za život čovjeka. No uz njih tu su i predsjednici odbora, predsjednici udruga, bez čijih iznimnih angažmana Dobrava ne bi bila to što jest. Zato im svima veliko hvala – istaknuo u svom nastupnom govoru općinski načelnik Marijan Varga te nastavio:

– Svaka sredina je jaka onoliko koliko ima zajedništva u njoj, očiti primjer je naša nogometna reprezentacija. Zamolio je potom nazočne da minutom šutnje odaju počast preminulim općinskim načelnicima Ladislavu Kranjcu i Nikoli Grošaniću te Teti Lizi.
Posebno je apostrofirao općinsko zajedništvo u realizaciji budućnosti. U osvrtu na minuli jednogodišnji rad, načelnik je istaknuo, nakon 5 godina, početak investicija u gospodarski razvoj, točnije gospodarsku zonu gdje su niknule dvije proizvodne hale. Vezano uz to, ispričavši izostanak sa sjednice njihovog sumještanina i ministra gospodarstva u Vladi RH Darka Horvata, uputio mu je riječi zahvale za sve ono što je učinio kako bi njihova sredina dobila zemljište za gradnju onoga što čini gospodarski razvoj.

– Duže izrađivani Urbanistički plan uređenja Gospodarske zone ‘Sjever’ zbog neophodnosti izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš i Prethodne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu UPU “Gospodarske zone Sjever”, ne treba se izrađivati i ide UPU – istaknuo je načelnik i dodao: – Današnjim potpisivanjem Ugovora o sufinanciranju uređenja parkirališta uz groblje, kojim se Općini dodjeljuje 387.000 kuna,  ide se u izgradnju parkirališta za što je otkupljena je i susjedna čestica – rekao je dalje.

Govorio je o početku izgradnje mjesne kanalizacije i svemu što ta izgradnja nosi, a po njemu to će biti do kraja godine. Stenografski nabrajajući što je urađeno i što je u tijeku i što predstoji, spomenuo je obnovu Doma kulture Zalan, izradu deklaracija o zaštiti Dobravskog ljuka, rekonstrukciju ceste prema Pažutu, uređenje prostora za mlade uz Dravu,izgradnju višenamjenske građevine u centru mjesta te turističko središte na Dravi jer, po njemu, potonjim uređenjem Donja Dubrava zaslužuje prioritetno mjesto na turističkoj karti RH.

U ime susjednih općina i Grada Preloga okupljenima se je uz čestitke obratila Đurđica Slamek, općinska načelnica Svete Marije. Govorio je i međimurski župan koji je rekao kako je ovo veliki dan za Donju Dubravu i kako je Donja Dubrava velika i prepoznatljiva po obljetnicama koje obilježava u različitim segmentima djelovanja, sporta, školstva, vatrogastva, a to je sve,po njegovim riječima, općini daje sjaj. Najavio je kako će Međimurska županija, u sklopu investiranja u mlade, osigurati novac za obnovu školske zgrade i sportske dvorane te čestito OŠ što je ušla među 72 u RH da krene u Školu za život.

I on je pozvao na zajedništvo i dodao kako se time i čvrstom vjerom može i mora dalje, a ne zaboravivši sve to usporediti s dosadašnjim uspjesima naše nogometne reprezentacije. U istom tonu je govorio i Predrag Štromar istaknuvši kako je sada općinskim čelnicima lakše raditi jer lokalne sredine izravno od države dobivaju više novaca što im daje prostora za rad i nove aktivnosti. I on je čestitao na hrabrosti kolektivu OŠ da krenu u Školu za život.

U sklopu sjednice prikazan je film o cimbulama pa je voditeljica programa Janja Kovač, vezano uz to, rekla kako nas je u svečanu sjednicu, sviranjem himne na njima, uveo Andrija Maronić, vrsni svirač i učitelj. U tom kontekstu su spomenuti njegovi nasljednici Dražen Balog i Vilim Čituš te mala Mia Perenc. U dijelu sjednice, kada su se dijelile nagrade, na red su prvo došli učenici OŠ koji su svih osam razreda završili s odličnim uspjehom i najvišim prosjekom.

To su: Domagoj Haramija, Iva Strbad, Dora Čmrlec i Lorena Dokleja. Nagrade su im uručili načelnik Varga, njegov zamjenik Vladimur Čituš, i predsjednik OV Mario Mikulan. Učinili su to i dobitnicima općinskih zahvalnica, a to su bili : Nataša Srdić Jahn, Nicole Mikulan, Tihomir Nestić, Stanislav Žinić i KLA Osmijeh Donja Dubrava. Dobitni općinskih plaketa su bili: DVD Donja Dubrava, tvrtka Mont- Mural d.o.o. OŠ Donja Dubrava i Damir Vidović

U njihovo ime se je zahvalila ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić: – Zahvaljujem onima koji su nas prepoznali, koji su nas podržali, a to što smo radili nismo radili što smo morali i trebali već smo to radili za razvoj Donje Dubrave – rekla je ponosno.

Poseban dio sjednice bio je rezerviran za akademika Dragutina Feletara koji je proglašen u 25 godina postojanja Općine prvim počasnim građaninom Donje Dubrave. – Hvala vam za sve što ste napravili za Donju Dubravu! – rekao je između inog načelnik Varga pri dodjeli statue akademiku. U riječima hvale i zahvale, akademik je izrazio ponos što  ga je sredina u kojoj je rastao i stvarao prepoznala. Dodao je kako je Dobrava više dala njemu nego on njoj. U željama za novo donjedubravsko  sutra, rekao je kako želi da Dubravčan uđe u prvu ligu (op. a. nije naveo koju), a za rezultat finalne utakmice SP u nogometu je rekao kako će naša reprezentacija biti prvak svijeta i to će postati i zbog toga što je v Dobravi proščenje.

U kulturnom dijelu programa svojim je vlastitim literarnim uratkom nastupila Marija Duhović te tamburaši KUD Seljačka sloga. Poslije sjednice, program je nastavljen druženjem pod velim šatorom u Sprtskom parku Krbulja. Svirali su glazbenici sastava Taubeki, a u kasnijim večernjim satima svoj je koncert održao Miroslav Škoro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije