GORIČAN

Zašto su vijećnici HNS-a napustili sjednicu Općinskog vijeća?

8. lipnja održana je 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Goričan koji su napustili vijećnici HNS-a. U nastavku prenosimo njihovo priopćenje o razlozima takvog poteza

– Nakon godinu dana borbe s vjetrenjačama smatramo da nam je obaveza i dužnost pojasniti funkcioniranje Općinskog vijeća Goričan. Od lipnja 2017. godine, sa 2 vijećnika HDZ-a, opozicija smo u Općinskom vijeću. U tih godinu dana održano je svega 6 sjednica Općinskog vijeća. Za svaku sjednicu materijale od dvjestotinjak stranica primali smo “5 do 12” kako ih zbog vlastitih obaveza ne bismo proučili
i postavljali “neugodna pitanja”.

Na svakoj smo sjednici, za razliku od vladajućih, bili aktivni i na sve moguće načine probali doći do informacija vezanih uz poslovanje i napredak naše općine. Svi dosadašnji zapisnici su nepotpuni, na svakoj sjednici gubimo pola sata ukazujući na
propuste kao i na namjerno izostavljene dijelove. Posljednje dvije sjednice su snimane, ali ih mogu gledati samo korisnici Magićnet Trio paketa u kojem se nalazi i GoričanTV, nema prijenosa uživo, kao ni videosnimki na internetu.

Ako isključimo posljednje dvije sjednice (koje su se snimale), od načelnika nismo dobivali nikakve informacije na aktualnom satu. Svaka tri mjeseca na sjednici OV rekao bi nam da nema ništa novog te ako nas nešto zanima, neka pitamo. Zapisnici koje je tek od nedavno moguće pronaći na internet stranici općine to i potvrđuju. Na neka pitanja nikada nismo dobili odgovor iako nam je obećano da odgovor dolazi u pisanom obliku na kućnu adresu prije sljedeće sjednice.

Kod izglasavanja proračuna predali smo 4 amandmana i naravno, sva 4 bila su nam odbijena. Smatramo da su amandmani bili kvalitetno napisani i obrazloženi i da bi se svatko složio da se mjesečna volonterska naknada načelniku od 5.700,00 kn, mjesečna volonterska naknada zamjenici načelnika od 2.000,00 kn i mjesečna naknada predsjedniku Općinskog vijeća od 1.000,00 kn znatno smanji i da se taj novac preusmjeri na studentske stipendije, školsku kuhinju i dječji vrtić.

Nakon što je naš amandman vezan uz dodjelu stipendija odbijen i prozvan promašajem, načelnik je dva dana kasnije organizirao i proveo podjelu božićnica
goričanskim studentima. Također je načelnik Moharić u svojem nedavnom govoru na
svečanoj sjednici povodom Dana općine spomenuo kako će se smanjiti cijene vrtića te
povećati kvaliteta i količina školske prehrane, a sve navedeno dio je našeg predizbornog programa na kojem smo mjesecima predano radili.

Isto tako, u jednom amandmanu zatražili smo da se novac od naknada za prisustvo na
sjednicama (160 kuna po sjednici) preusmjeri na zadržavanje mladih obitelji u Goričanu, tvrdeći da se dužnost općinskog vijećnika treba obavljati časno, moralno i BEZ naknade. Naravno i taj je amandman odbijen dok u isto vrijeme načelnik volonter općinskim novcem kupuje mobitel vrijedan 4.800 kuna.

Kap koja je prelila čašu bila je posljednja sjednica Općinskog vijeća održana 8. lipnja. Na spomenutoj sjednici predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ribarić dao je na glasanje novi poslovnik općine. U novom poslovniku obrisane su točke 42., 43. i 44., a predsjednik Ribarić kao predlagatelj nije znao objasniti zašto. Također, “dežurni dizači ruku” izglasali su da aktualni SAT može trajati samo 30 minuta i da svaki vijećnik ima pravo postaviti samo 2 pitanja u ukupnom trajanju NE dužem od 3 minute.

Revoltirani izglasavanjem Poslovnika koji nam direktno ograničava slobodu govora, zajedno sa dvoje vijećnika HDZ-a napustili smo, usuđujemo se reći, sramotnu 6. sjednicu Općinskog vijeća – stoji u priopćenju koje potpisuju vijećnici HNS-a Emanuel VarošanecMarta MarkačPetar BaksaMarko Farkaš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije