Konferencija Živog zida

‘Je li grad Čakovec neprijatelj domaćih proizvođača hrane?’

Članovi Živoga zida Međimurske županije danas su posjetili čakovečku tržnicu, a tom prilikom održali su i novinarsku konferenciju. Saborski zastupnik Branimir Bunjac upozorio je na propast domaće proizvodnje hrane, ali i prehrambenih tvrtki općenito. Zahvaljujući uvoznim lobijima i nerealnom tečaju kune Hrvatska je prošle godine uvezla rekordnu količinu hrane, što je za posljedicu imalo gubitak radnih mjesta, daljnje osiromašenje sela i iseljavanje.

‘Sve grane poljoprivrede stagniraju, osobito je teško stanje u voćarstvu, povrćarstvu i mljekarstvu, dok je proizvodnja vina prepolovljena. Lokalna politika forsira gradnju trgovačkih centara umjesto da pronađe način otkupa odnosno plasmana domaćih proizvoda. Primjerice, grad Čakovec već dvanaest godina ubire prirez koji je  namjenski trebao biti potrošen za razvoj gradske tržnice, ali vidimo da od toga nema ništa, štoviše, sve se radi da tržnica nestane.’, rekao je Bunjac.

Županijski vijećnik Nino Vrhar upozorio je na potrebu očuvanja domaćeg sjemena i borbe protiv GMOa. Vijećnica Snježana Sabolek, i sama poljoprivrednica, navela je da su poljoprivrednici uglavnom prepušteni sami sebi bez jasne perspektive kako održati proizvodnju u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije