AKTUALNI SAT OV-a SVETE MARIJE Pregršt korisnih informacija

Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija, za svaku sjednicu Općinskog vijeća temeljito se priprema kako bi u tzv. ‘aktualnom satu’ vijećnicima iznijela točne i pravovaljane informacije. Tako je bilo i u utorak, 29. svibnja, kada su se vijećnici OV sastali po osmi puta.

Između inog, načelnica je navela kako su napravljena dva prometna elaborata, jedan za pješački prijelaz kod Gospodarske zone Buzovica, a preko ŽUC-ove ceste na hladni kanal, i pješački prijelaz kod ribičkog doma u Svetoj Mariji te da je dani zahtjev prema ŽUC-u da ide u realizaciju.

Rekla je kako završen i drugi prometni elaborat koji se odnosi na pješačku stazu od ceste gdje je ribički dom u Donjem Mihaljevcu pa sve do mosta koji ide prema Svetoj Mariji. – Trebamo dobiti suglasnosti od Ureda državne uprave i MUP-a i u dogovoru sa ŽUC-om taj će se projekt ove godine i realizirati s omjerom financiranja 50:50 (ŽUC i Općina) – istaknula je načelnica.

Rekla je kako je su u Donjem Mihaljevcu završeni svi radovi na unutarnjoj sanaciji poslovnog prostora (dućana), a jedino je ostala fasada koja će se napraviti najesen jer se zidovi moraju dobro osušiti. Sa zadovoljstvom je obavijestila vijećnike kako je Općina od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobila smo 100.000 kuna za sanaciju krovišta Doma kulture u Svetoj Mariji jer kako je svima poznato problem je kad pada kiša ili snijeg pa krovište prokišnjava.

– Dobivena sredstva predstavljaju trećinu potrebnih sredstava za sanaciju krovišta. Od istog smo Ministarstva dobili 160.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izletište uz stari tok rijeke Drave – rekla je.

Načelnica napominje kako je o tome već govorila na prethodnoj sjednici i da je unatoč tome što su im oba projekta prošla u REDEA-i, završnu riječ imala ministrica i odabrano je 15 od 36 projekta, a između tih 15 su projekti MŽ, odnosno njenih općina i gradova.

Načelnica je navela da je ministrica rekla kako će dio projekata, koji su prošli ocjenjivanje REDEA-e, biti odabran krajem godine, a dio početkom 2019. pa se nadaju da će među njima biti i njihov projekt sanacije nerazvrstanih cesta s obzirom da je on prošao ocjenjivanje REDE-e.

– S projektom općinske zgrade (kulturno turistički centar) nismo prošli i to zbog bodovanja. Općinska zgrada predstavlja veliki problem, prvenstveno krovište, ali i nedostatak prostora jer su djelatnice su u istoj prostoriji, nema prostora za arhivu i svakako će trebati naći neka druga rješenja da se zadovolje barem osnovni uvjeti rada u Općini – rekla je nezadovoljna.

Načelnica je navela kako će se kandidirati s tim projektom na Ministarstvu turizma te se nada da će dobiti novac da se zgrada podigne, postavi vanjska stolarija postavi novo krovište (to je i najveća investicija, a sve drugo se može rješavati etapno uz kandidiranje na neka druga ministarstva-prvenstveno opremanje).

Kako je njezino izvješće bilo opširno, drugi dio ćemo prenijeti sutra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije