DANI OPĆINE DONJI VIDOVEC

Četvrt stoljeća u službi svojih sumještana

Sjednica je završila kulturnim programom kojem su obol dali ranije spomenuti zborski pjevači i nezaobilazni, akademski glazbenik Martin Srpak

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Donji Vidovec, održanoj jučer 15. lipnja, u mjesnom hotelu Golf, započelo je obilježavanje Dana općine Donji Vidovec, a vezane uz katoličku svetkovinu sv. Vida.

Svečanu sjednicu su uveličali predstavnici mjesnih udruga i ustanova, načelnici susjednih općina i Grada Preloga kako i čelnici općina u mađarskom Pomurju. Bili su tu predstavnici, odnosno direktori ustanova i institucija na županijskoj razini, dok je Međimursku županiju na svečanosti predstavljao njen dožupan Josip Grivec, čovjek koji je donedavno bio čelni čovjek slavljeničke Općine.

Svi su se oni minutom šutnje prisjetili onih kojih više nema na takvim skupovima, a i poginulih hrvatskih branitelja. U svečanost sjednice himnom su nas uveli pjevači Podružnice umirovljenika Donji Vidovec.

Pozdravne riječi dobrodošlice okupljenima je uputio predsjednik Općinskog vijeća Josip Jambrešić (HSLS) koji je s ponosom kazao kako Općina s ovom svečanošću obilježava četvrt stoljeća od njenog osnivanja i aktivnoga rada.

Prisjetio se puta od početničkih pokušaja da se na ovom teritoriju formiraju općine, njihove spremnosti za suradnju sa svim donjomeđimurskim naseljima čije suradničke ruke u tom trenutku nisu dobili te su se odlučili na hrabri potez samostalnog djelovanja, i kako je kazao, u tome nisu pogriješili. Spomenuo je ovdje svoga stranačkog kolege i prijatelja Ivana Vidovića koji još i danas obnaša dužnost vijećnika, a istaknuo je u svemu tome i nemjerljivu ulogu Josipa Griveca koji nedugo potom postao njen čelni čovjek.

Svečanu sjednicu je vodila Monika Cenko, naglasivši kako se Donji Vidovec prvi puta spominje daleke 1226. godine, a što je najstariji pisani trag u kojem se spominje njihov cvjetnjak, njihov dragi kraj.

– Živjelo se tu i prije, posezalo za ovim prelijepim kutkom naše domovine, no još uvijek smo tu, tu ćemo i ostati – istaknula je ponosno i dodala:

– Naporno je razdoblje iza nas, što potvrđuju postignuti rezultati u općinskome djelovanju. Poznato je kako je Donji Vidovec mjesto brojnih zanata, a posebno smo ponosni tradicijom ispiranja zlata na rijeci Dravi. Trenutno je u fazi realizacija adaptacije zgrade i opremanje Spomen doma vidovski zlatari čime će se naš stari zanat sačuvati od zaborava, te prenijeti mladim generacijama – rekla je.

Dodala je kako su dobivena značajna bespovratna sredstva za rekonstrukciju javne rasvjete i da je u pripremi projekt za izgradnju Dječjeg vrtića. Općina ima i nekoliko projekata koji su trenutno u konceptulanoj fazi, kao što je uređenje župnog vrta u suradnji s mjesnim župnikom i Pastroralnim vijećem uz ‘blagoslov’ Varaždinske biskupije.

– U fazi idejnog projekta je i gradnja na principu javno-privatnog partnerstva EKO-kampa, te se vodi javna rasprava o revitalizaciji potoka Bistrec s praljiščem – rekla je na kraju predajući riječ općinskom načelniku Josipu Matulinu (HSLS) koji je govorio o željnoj realizaciji mjesne kanalizacijske mreže, a što će biti i preduvjete da dođe konačno do rješenja uređenje nerazvrstanih cesta, odnosno mjesnih ulica.

Načelnik se je zahvalio svima koji rade na realizaciji programskih zadaća vezanih uz razvitak mjesta, no istaknuo je i nedostanu angažiranost onih koji bi mogli i morali ‘potegnuti’ za još dinamičnijim razvojem.

– Hvala kolegama načelnicima koji mi pomažu savjetima, ali i kritikama, jer ja sam ipak na toj funkciji najmlađi! – dodao je.

U ime susjednih općina i Grada Preloga, čestitke Općini za rast i razvoj uputio je Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava, koji je rekao kako Donji Vidovec i Donja Dubrava imaju mnogo toga zajedničkog, od vrtića do škole, a u fazi su realizacije i nekih zajedničkih projekata. Povodom 25. rođendana, zaželio je da žiteljima Donjeg Vidovca bude svakim danom sve ljepše i bolje.

U ime prijateskog mađarskog naselja Fićehaz pozdrave i čestitke za postignuto izružio je dr. Jožef Takač kazavši na kraju kako mu je želja da naša Hrvatska danas pobjedi Nigeriju.

Zamjenik župana Josip Grivec skupu je prenio čestitke i pozdrave župana Matije Posavca. Govorio je o prvoj fazi decentralizacije države koja je proračune lokalnih zajednica učinila bogatijima, najavio je i skorašnju drugu fazu. Što se tiče Međimurske županije s ponosom je istaknuo kako ona maksimalno, u gotovo svim segmentima, pomaže ‘teren’ jer ona želi, a to već i je, biti partner lokalnim zajednicama te ih je pozvao da se javljaju na natječaje raspisne za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Sjednica je završila kulturnim programom kojem su obol dali ranije spomenuti zborski pjevači i nezaobilazni, akademski glazbenik Martin Srpak iz Zagreba, a čiji su korijeni u ovom međimurskom kutku.

Dani općine nastavljaju se i danas sportskim aktivnostima i Festivalom folklora i tradicije Vidovo 2018., dok je sutra na rasporedu mjesno proštenje i prijateljski nogometni susret domaćeg NK Vidovčan i NK Mladost iz Svete Marije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije