Mihalic: Mala Subotica zakinuta u odnosu na ostala općinska naselja

Na trećoj sjednici Općinskog vijeća Općine Mala Subotica načelnik Vladimir Domjanić iznosi da je do potrebe rebalansa proračuna došlo zbog izdvajanja naselja Štefanec iz sastava Općine te zbog određenih investicija koje se neće ostvariti. Stavke proračuna koje se direktno ili indirektno odnose na naselje Štefanec rebalansom se korigiraju prema udjelu stanovništva ili se smanjuju na iznos 0,00 kuna. Tu su stavke planiranih investicija na području naselja Štefanec te stavke komunalne naknade, poreza na potrošnju, poreza na tvrtku, električne energije i dr.

Stavka prihoda od poreza na potrošnju trebala bi se povećati kao rezultat fiskalizacije, no taj posao obavlja Porezna uprava i u Općini nemaju nikakav utjecaj na to pa razmišljaju da upute upit Poreznoj upravi s prijedlogom da sami odrađuju poslove naplate tog poreza kako bi se što više naplatilo.

– Rebalansom je znatno povećana stavka rashoda za čišćenje snijega jer nas je prošla zima jako iznenadila, kazao je Domjanić. Povećani su i troškovi lokalnih izbora zbog neplaniranog drugog kruga izbora. Stavka rashoda za izgradnju parkirališta uz groblje Benkovec-Jurčevec podijeljena je na dvije stavke tako da uz navedenu stavku postoji i stavku uređenja pristupne ceste do groblja Benkovec – Jurčevec jer pregovori s vlasnicima zemljišta koje se planira otkupiti idu teško, a projekt bi trebao biti gotov kako bi proveli javnu nabavu i izveli investiciju do blagdana Svih svetih.

Mihalic: Mala Subotica zakinuta u odnosu na ostala općinska naselja

Vladimir Mihalic, koji je na trećoj sjednici Općinskog vijeća dao svečano prisegu kao vijećnik, istaknuo je da neće podržati ovaj rebalans proračuna jer je naselje Mala Subotica znatno zakinuto investicijama u odnosu na druga naselja. Smatra da stanovnici naselja Mala Subotica sudjeluju u prihodovnoj strani proračuna u znatno većoj mjeri nego u rashodovnoj strani. Načelnik Vladimir Domjanić ne slaže se s navedenim i nabraja investicije koje su izvedene ili su u tijeku ili će biti izvedene ove godine: Izvedba kanalizacije u Ulici A. Stepinca, uređenje parkirališta kod groblja Benkovec-Jurčevec, izvedba pješačko-biciklističke staze u dužini od 500 metara u Ulici A. Stepinca. Za investiciju izgradnje nadstrešnice na groblju Mala Subotica-Štefanec nije bilo sve spremno, a u međuvremenu je došlo do izdvajanja naselja Štefanec pa je potrebno s gradonačelnikom Grada Čakovca dogovoriti način sufinanciranja te investicije.

 
Križaić: U proračun neće stići novci za uređenje središta naselja Male Subotice
i rebalans se neće ostvariti

Vijećnik Mladen Križaić smatra da u proračun neće stići novci za uređenje središta naselja Mala Subotica i da se rebalans neće ostvariti na što načelnik Vladimir Domjanić pojašnjava da u slučaju da ti novci ipak budu odobreni trebat će Ministarstvu dostaviti stavku proračuna da su ta sredstva planirana.

Pintarić: Izgovor za nerealizaciju određenih investicija s “nema novaca” nije opravdanje

Vijećnik Miran Pintarić predlaže da se ubuduće kad će se slati ispravci materijala za sjednicu, navede gdje je došlo do ispravaka te traži da se za sljedeću sjednicu pripreme podaci o troškovima za javne radove koji uređuju zelene površine u odnosu na troškove koncesionara za iste poslove. Smatra da izgovor za nerealizaciju određenih investicija s “nema novaca” nije opravdanje za nešto što se nije niti pokušalo, gdje misli na namicanje novaca za investicije iz fondova EU.

Vijećnik Josip Horvat apelira da se što prije stavi znak križa na mrtvačnicu groblja Mala Subotica-Štefanec.

Prijedlog I. Izmjena i dopuna proračuna Općine Mala Subotica za 2013. godinu nije prihvaćen sa 7 glasova ZA i 5 PROTIV (V. Halić, J. Horvat, M. Križaić, V. Mihalic, M. Pintarić).

Usvajanje II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mala Subotica – ciljana izmjena o premještanju lokacije pročišćivača u Držimurcu

Pročelnik Franjo Janković pojašnjava da se ovdje radi o izmjenama i dopunama radi promjene lokacije pročišćivaća u naselju Držimurec sa stare lokacije, tik do vrtova domaćinstava, na novu lokaciju, bliže lokaciji šljunčare tvrtke Pavlic-asfalt-beton. Obzirom da se radi o ciljanoj izmjeni, ne održava se prethodna rasprava već je održana javna rasprava od 4. do 19. lipnja 2013. godine dok je javno izlaganje održano dana 11. lipnja ove godine. Odluka o utvrđivanju konačnog prijedloga II. Izmjena i dopuna PPUO Mala Subotica – ciljana izmjena donesena je 28. kolovoza tekuće godine dok je suglasnost Župana na isto data 2. rujna ove godine. Sukladno Zakonu sve susjedne općine bile su obavještene o održavanju javne rasprave. Ovaj prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije