Vlada reže povlaštene mirovine iznad 5000 kn za 10 posto

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačan prijedlog zakona o mirovinskom osiguranju te odluku o smanjenju povlaštenih mirovina.

– Moći će se ići u mirovinu s 40 godina radnog staža ili sa 67 godina nakon 2030. godine, izjavio je ministar Mirando Mrsić i dodao kako će od siječnja povlaštene mirovine iznad 5.000 kuna biti umanjene za 10% što bi trebalo donijeti uštedu od  303 milijuna kuna u 2014. i 326 milijuna kuna u 2015. Od smanjena mirovina izuzeti su 100 postotni invalidi Domovinskog rata.

Izmjene ovršnog zakona predstavio je ministar Miljenić:

– Uvodimo pravilo da se o jednostavnijim prigovorima odlučuje na istom sudu, rekao je Miljenić i dodao kako se zakonom širi opseg od izuzeća nad provedbom ovrhe u koje će sada spadati dar za djecu i putni troškovi.

– U ovrhe nad nekretninama uključujemo FINU kako bismo spriječili prodaju nekretnina ispod cijene. FINA će raditi katalog nekretnina s utvrđenim lokacijama i cijenama, kaže Miljenić. – Mogućnost da se prekršaji plaćaju po 50% nižoj cijeni na licu mjesta sada se proširuje i na tri dana nakon počinjenja prekršaja, rekao je Miljenić i dodao kako oni koji ne plate neće moći dobiti dozvole poput vozačke.

Ministar Grčić predstavio je izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije te istaknuo kako je Hrvatska iz svih programa EU dobila 1,12 milijardi eura, a dosad je ugovoreno 806 milijuna ili 82 posto.  – U potpunosti smo spremi za apsorpciju novca iz EU fondova. Do kraja godine očekuje se provedba 380 milijuna eura vrijednih projekata, kaže Grčić.

Donesena je i odluka o razmjernom umanjenju plaće zdravstvenim radnicima koji su u studenom sudjelovali u štrajku zdravstvenih radnika.

– Novac za referendum nije bačen novac, ali mogao se bolje iskoristiti, komentirao je premijer Milanović odluku o visini naknade predsjedniku i članovima povjerenstava za provedbu državnog referenduma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije