Župan pozvao na jedinstvo i priključenje projektu besplatnih udžbenika

Na 7. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji koja je u četvrtak održana u Velikoj vijećnici Međimurske županije je konačno pokrenuto i pitanje promjene županijskog prostornog plana kao i usklađivanje i dopune prostornih planova međimurskih općina i gradova.

Temeljem poziva župana Matije Posavca općine i gradovi su se trebali očitovati u kojem su dijelu zainteresirani za promjene ovog segmenta funkcioniranja jedinica lokalnih samouprava koji su za realizaciju mnogih projekata upravo ključni. – Ovim pozivom sam htio povezati sve općine i gradove da zajednički, a u skladu sa svim zakonskim regulativama i odredbama olakšamo i poboljšamo izradu prostornih planova. – u uvodu je napomenuo župan dok se Mirjana Pintar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije osvrnula na očitovanja od strane zainteresiranih općina i gradova.

Tako su se na upit očitovali Čakovec, Prelog, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica i Dekanovec.  Iako su mnogi upiti za  promjenama bili opravdani, neki su i zakonski neprihvatljivi dok su drugi opet područje funkcioniranja same općine ili grada.

– Ovo su prilike kada se možemo iz prve ruke informirati o nekim dijelovima zakonskih propisa i obveza koje imamo i mi na najnižim razinama, poput izrade prostornih planova. Ali napominjem da nikako ne smijemo žuriti jer i planovi na razini države su i izradi pa bi bilo najpametnije se pripremati i konačne prijedloge dati kada država završi sa svojim dijelom. – napomenuo je Posavec ističući da se time štede sredstva jer bi eventualnim promjenama koje nisu u skladu s planovima na najvišoj razini uzrokovali izradu novih izmjena i dopuna prostornih planova.


Ne smijemo problem udžbenika spustiti na razinu dnevnopolitičkih igara

A jedna od neizbježnih tema je svakako bilo sufinanciranje kupovine udžbenika učenicima u školskoj godini 2014./2015. Kako su pojedine općine poput Šenkovca i grada Čakovca i Preloga već pokrenule postupke u smjeru nabavke udžbenika učenicima, župan je dao prijedlog da se u svakom slučaju tom problemu krene jednoobrazno na razini cijele županije.

– Ovo je problem iz više razloga, a onaj temeljni su neplanirana sredstva u proračuna. Slijedeći je činjenica da je to u ovim teškim vremenima svakako potreba, ali, jednako kao i u prijevozu učenika koji je jedino na prostoru Međimurske županije u Hrvatskoj potpuno besplatan, trebamo se uskladiti i riješiti ga jednako za sve. – napomenuo je Posavec te pozvao sve općine i gradove da se priključe ovoj akciji te je jednako tako pozvao i na jedinstvo.

– Ovaj se problem ne smije spustiti na razinu dnevnopolitičkih izleta i nekih nerealnih poziva. Politička odgovornost leži na svima nama i od nje ne smijemo bježati, a ona pravna u provođenju odluka županije je prvenstveno na meni. Moram naglasiti da Međimurska županija na godinu izdvaja gotovo 2 milijuna kuna za prijevoz učenika koji je time u potpunosti besplatan.

U drugim se županijama plaća 100-200 kuna, pa ako uzmemo da je prosjek 150 kuna ovim projektom se roditeljima štedi 1.500,00 kuna godišnje samo na autobusnim kartama. – istaknuo je župan naglasivši da se oko ovoga ne smije dogoditi nikakav politički igrokaz.

– Uz dugovanja koja trenutno postoje, kao i navedeno plaćanje prijevoza, županija nema previše mjesta za nove velike projekte ovakvog tipa jer će nam biti potrebno gotovo milijun kuna samo iz županijskog proračuna. – rekao je župan ali i napomenuo da ukoliko bude suglasja međimurskih općina i gradova da će županija, kao osnivač većine škola, na sebe uz djelomični financijski preuzeti i organizacijski dio cjelokupnog projekta.

Kako je rečeno na Kolegiju ukupna vrijednost projekta besplatnih udžbenika je samo za osnovne škole 9,6 milijuna kuna, ako tome pribrojimo i srednje škole ukupni iznos se penje na 18 milijuna kuna. Također se raspravljalo i o Gorskoj službi spašavanja koja, na žalost, jedino u Međimurju još službeno ne postoji.

Nakon predstavljanja same službe i njihovog rada koji je nadaleko poznat i priznat diljem Europe, na Kolegiju je župan pozvao ekipu Gorske službe na sastanak na kojem će se dogovoriti i detalji osnivanja ove plemenite službe u Međimurju.  – Ovo je naša obveza jer iako se zovu gorska služba, oni rade puno više od toga. Naći ćemo se u srijedu i dogovoriti o planu i radu Gorske službe spašavanja Međimurske županije. – naglasio je župan Posavec.

Inspektor rada pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Srećko Tot je Kolegiju pružio osnovne informacije o radu za opće dobro bez naknade u jedinicama Iokalne i područne (regionalne) samouprave  provodenje mjera zaštite na radu sukladno zakonskim odredbama Zakona o zaštiti na radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije