Hoće li kaštel Feštetić u Pribislavcu postati dio osječkog Sveučilišta!?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca, jedno od vijećničkih pitanja upućenih načelnici Višnji Ivačić bilo je i ono vezano uz sudbinu dvorca (kaštela) Feštetić koji se nalazi u samom mjestu. Naime, kaštel Feštetić, kroz stoljeća je bio u vlasništvu više gospodara, među kojima su najpoznatiji članovi obitelji Zrinski u 16. i 17. stoljeću , te Feštetići u 19. i početkom 20. stoljeća.

Grof Eugen Feštetić, u dvorcu je boravio do 1923. godine a onda ga je odlučio prodati. Od tada je njegova namjena bila smještaj raznih državnih službenika, časnika, pa čak i djece ratnih izbjeglica. Nakon drugog svjetskog rata u kaštel se smjestila lokalna osnovna škola, koja ga koristi i danas.

S obzirom na to da Općina u suradnji sa Županijom ove godine kreće u izgradnju nove školske zgrade osnovne škole Vladimir Nazor, o sudbini popularnog kaštela općinska načelnica Višnja Ivačić je kazala kako se već drugu godinu provodi istraživački dio projekta za koji su sredstva osigurana iz proračuna Ministarstva kulture u iznosu od 300.000 kuna.

Pored do sada odrađenih skeniranja i arhitektonskih snimaka provodi se i glavni izvedbeni projekt u okviru kojeg je naravno i istraživački dio vezan uz buduću namjenu kaštela. Tako već postoji prijedlog da jedan manji dio dvorca Feštetić bude renovirani i sačuvan kao muzej, dok bi se ostatak iskoristio za razne oblike visokog učilišta ili postdiplomske studije.

Tu već traju i “pregovori” s osječkim Sveučilištem, odnosno u Općini i Međimurskoj županiji koja vodi korespondenciju uskoro očekuju i povratne informacije i pismo namjere iz Osijeka.

Treba naravno odmah reći, istaknula je Ivačić da kaštel neće postati nekakva konkurencija Međimurskom veleučilištu, ali postoji ideja da se u koordinaciji sa zainteresiranim partnerima dvorac pretvori u objekt za akademsku naobrazbu mladih u onim smjerovima kojih nema na MEV-u, kao što je na primjer studij agronomije.

Sve će to naravno proći i procjenu i analize, kako bi se već kod iseljenja osnovne škole iz kaštela imalo kvalitetnih rješenja o njegovoj budućoj namjeni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije