U Šenkovcu potpisani novi studentski stipendijski ugovori

Općina Šenkovec dodjelom novih stipendija i nadalje pomaže svojim budućim , akademski obrazovanim žiteljima. Naime, kako je istaknuo općinski načelnik Saša Horvat na potpisivanju stipendijskih ugovora s 9 studenata i njihovih roditelja, ovo je samo nastavak dobre tradicije stipendiranja koje je počelo još 2000. godine . – Poznato je, nastavlja Horvat, da je Općina Šenkovec u postotku visoko obrazovanih pri samom vrhu u Međimurskoj županiji. Ove godine tako će općinske stipendije primati 39 studenata, za što je u proračunu ova stavka povećana za 40.000 kuna i ona sada iznosi 180.000 kuna.

Povjerenstvo za prosvjetu, kulturu, sport, informiranje i mladež i ove je godine odlučilo dodijeliti stipendije svim studentima koji su se prijavili na natječaj bez nekakvih posebnih uvjeta i klauzula vezanih uz socijalni status ili ocjene. – Ovo su zapravo prvi novci koje su ti mladi ljudi zaradili zahvaljujući svojem trudu i učenju, dodaje Horvat, no u razgovoru s njima prilikom potpisivanja ugovora rekli smo im da se nadamo da će svoje školovanje završiti u predviđenom roku i da ukoliko se studij prekine i ne završi postoje “penali” odnosno biti će potrebno vratiti kompletni iznos stipendije.

Damir Simović student je informatike u Zagrebu i jedan je od onih koji su potpisali stipendijski ugovor s Općinom Šenkovec. – Ovih petsto kuna zasigurno je jedan lijepi dodatak studentskom budžetu koji je uvijek prazan, kazao je Simović i izrazio nadu da će se nakon završenog studija vratiti u Međimurje.

Osim za studente, ovih petsto kuna stipendije koje dobivaju oni koji se nalaze na fakultetima izvan Međimurja dobro došlo je i za roditeljske novčanike. Irena Katić majka jednog od općinskih stipendista tako je istaknula da je danas teško školovati djecu s plaćama kakve ima većina roditelja i da je ovaj potez Općine za svaku pohvalu.
O želji da se studenti jednoga dana vrate u svoj rodni kraj Katić je kazala kako je to zasigurno želja svakog roditelja, kako bi se tako uzvratilo za svu onu pomoć koju pruža Općina, ali s obzirom na situaciju, to će se ipak trebati prepustiti samim studentima , kao što je svaki roditelj prepustio i izbor samog studija svojem djetetu.

Spomenimo na kraju i to da svi oni studenti koje stipendira Općina Šenkovec, koji se školuju u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske dobivaju po petsto kuna stipendije, dok za one koji se školuju u Međimurju i Varaždinu ona iznosi tristo kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije