Konferencija za medije MDS: I opet su Međimurci zakinuti!

Predstavnici Međimurskog demokratskog saveza, Željko Pavlic, predsjednik stranke, Zlatko Bacinger, predsjednik Vijeća MDS-a i Josip Požgaj, predsjednik čakovečkog ogranka MDS-a, održali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na najavljenu poreznu reformu nove Vlade RH.

O najavljenoj poreznoj reformi stavove MDS-a iznio je Željko Pavlic.

– Ministar financija u novoj Vladi RH, Zdravko Marić proteklih je dana predstavio, kako je najavljeno, ključni projekt nove Vlade RH – sveobuhvatnu poreznu reformu koja bi se primjenjivala već od 1. siječnja 2017. godine s ciljevima, između ostalog, rasterećenja i rasta plaća i mirovina, što bi dovelo do naglašenije socijalne pravednosti, rekao je Pavlic.

-Međimurski demokratski savez na ove promjene gleda s regionalne, međimurske perspektive i ocjenjuje da predložene promjene neće imati gotovo nikakav utjecaj na povećanje plaća i mirovina u Međimurskoj županiji, a time i na poboljšanje standarda i životnih uvjeta Međimuraca, pogotovo onih koji primaju najniže plaće. Predloženo porezno rasterećenje obuhvatit će samo mali, gotovo zanemarivi, broj plaća i mirovina u Međimurskoj županiji, jer se odnosi samo na plaće i mirovine veće od 6 500 kuna, a 25 000 zaposlenih u gospodarstvu Međimurske županije dobiva prosječnu neto plaću od oko 4 000 kuna, dodao je.

– S obzirom da su najniže plaće, a takvih je mnogo u Međimurju, već porezno rasterećene, pa tu nema prostora za njihov rast, Vlada RH trebala je usporedno s ovom reformom predložiti i promjenu Zakona o minimalnoj plaći kojim bi se udio minimalne plaće u prosječnoj povećao na 50 %, to bi iznosilo oko 3100 kuna, a sada je 2450 kuna. Samo na taj način ostvario bi se cilj ostvarenja socijalne pravednosti i smanjenja socijalnih razlika, koje će provođenjem ove reforme postati još izraženije, naglasio je Pavlic.

Rekao je kako su najvažniji naglasci iz predstavljene reforme porezno rasterećenje plaća i mirovina, čime bi one trebale porasti. Predloženim promjenama predlaže se povećanje neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 2600 kuna na 3800 kuna, a definiraju se samo dvije stope za oporezivanje, ukinut će se stopa od 12 posto te će postojati samo dvije stope.

Porezna stopa od 24 posto primjenjivat će se za dohotke do 20.000 kuna, a sve više od toga oporezivat će se po stopi od 36 posto. Do sada je najviša stopa bila 40 posto.

Što to konkretno znači za zaposlenike u Međimurskoj županiji, pogotovo za one koji su zaposleni u gospodarstvu?

– Nažalost malo ili gotovo ništa, jer se efekti povećanja plaća temeljem ove reforme vide samo na neto plaćama većim od 6500 kuna, a takvih je u Međimurju malo. Evo i kalkulacija nekih medija koje to pokazuju, objasnio je predsjednik MDS.

Dodao je kako radnici u pojedinim branšama dobivaju i manje plaće – prema podacima iz 2013., a situacija se do danas nije bitno promijenila, prosječna plaća u proizvodnji odjeće bila je 2.892 kune, kože i obuće 2.982 kune, u građevinarstvu 3.352 kune, u trgovini 3.556 kuna.- Iz ove tablice vidljivo je da se efekti ove reforme pojavljuju na plaćama višim od 6500 kuna, a takvih je u međimurskom gospodarstvu malo. Prosječna neto plaća 25 316 zaposlenih u međimurskom gospodarstvu u 2015. godini iznosila je 4.085 kuna, kazao je Pavlic.

– Riječ je o prosječnim plaćama po branšama, što znači da je prosječna plaća radnika još i niža i da bi bili obuhvaćeni rastom plaća tek zakonskim povećanjem minimalne plaće, iznio je detalje Željko Pavlic.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije