SUSJEDI Promet, kultura i ‘Spust ladji’ spaja Međimurje i Sloveniju

Vođeni primjerom dugogodišnje uspješne i bliske suradnje, u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je delegacija Općine Lendava iz susjedne Slovenije, predvođena županom Antonom Balažekom, uz pratnju predstojnika Ureda župana Marjana Drvariča i člana Sveta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Đanina Kutnjaka.

Pritom su ih u Maloj vijećnici Međimurske županije u okviru radnog sastanka dočekali domaćin, župan Međimurske županije Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

I Međimurje dijelom kandidature Lendave za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

Ključne točke koje povezuju Međimursku županiju i Općinu Lendavu spomenute su na sastanku, a označavaju zajedničke konkretne projekte, ponajviše u vidu gospodarske i prometne povezanosti. Ujedno je pritom dana podrška kod kandidature Lendave za Europsku kulturnu prijestolnicu 2025. godine.

S obzirom da se u pripremi, ali i u samoj toj godini očekuje milijun turista koji će biti dijelom svih događanja koji će se događati na ovom području, podrška s naše strane je neupitna. To je interesantno i za cijelu Međimursku županiju kako zbog smještajnih kapaciteta, tako i zbog razvoja turizma s jedne i druge strane granice”, rekao je Posavec.

Suradnja Lendave i Međimurske županije je tradicionalna dobra, veliku zaslugu za to ima Hrvatsko kulturno društvo u Lendavi. Prostor koji svi zajedno dijelimo iz našeg kuta gledišta je velika mogućnost turizma, jer imamo velike rezerve i potencijale, te mogućnosti da svi zajedno napravimo nešto sjajno”, rekao je Balažek prilikom svog posjeta te pritom zahvalio županu na potpori koju im kontinuirano iskazuje, kako sudjelovanjem u projektima, podrškom u manifestacijama i posjetima pograničnom prostoru.

Promet, kultura i ‘Spust ladji’ spaja Međimurje i Sloveniju

Kako je istaknuto, uz mnogobrojne dnevne migracije Međimuraca i Slovenaca, jedna od najaktualnijih je vožnja vlakom koja spaja Lendavu i Čakovec, te na taj način još više povezuje u svim poljima.

Mala regija koja spaja dvije države, svoju prepoznatljivost vam granica stvara i aktivnostima Hrvatskog kulturnog društva koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će, kako je rečeno, prenamijeniti dio prostora svog Hrvatskog kulturnog doma u Hrvatski turistički centar, gdje će se prezentirati ne samo Međimurje, već i cijela Hrvatska. Očekuje se skora suradnja na rekonstrukciji zgrade doma.

Ujedno je u pripremi zajednički projekt rekonstrukcije zgrade Majura u Štrukovcu, prijavom na prekogranični program Ineterreg Slovenija – Hrvatska, za razdoblje od 2014. do 2020.

Također, suradnja tri destinacije u turizmu, zajedno s Mađarskom, podrazumijeva jedan veliki projekt obnove postojećih toplica, kako je objasnio Grula, i to na području Lendave, mađarskog grada Harkanja, kao i u Međimurju, Termi LifeClass Sveti Martin.

Na samom kraju susreta dvojice župana i gradonačelnika, ujedno je dogovoreno da će se 25. lipnja 2017. održati “Međunarodni spust murskih ladji”, kao dio proslave Dana državnosti Hrvatske i Slovenije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije