ZADNJA SJEDNICA Hoće li Čakovec dobiti tri nove benzinske postaje?

U četvrtak je održana 22. posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca u aktualnom sazivu. Pred vijećnicima se našlo 28. točaka dnevnog reda, a većina njih jednoglasno je prihvaćena.

Sama sjednica počela je fotografiranjem još uvijek aktualnog sazva Gradskog vijeća ispred zgrade Gradske uprave, a nastavljena aktualnim satom. Vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, planira li se uređenje dječjih igrališta po gradu, u kojoj je fazi rješavanje spora oko prometovanja traktora kroz Novo Selo Rok, je li izlijevanje rashladne tekućine kod klizališta postavljenog tijekom zime na Trgu Republike prouzročilo ekološke štete te tko je to plato, što se planira na prostoru bivšeg MTČ-a, provodi li Zavod za javno zdravstvo bilo kakve akcije vezane uz monitoring povećanja broja oboljelih od karcinoma, hoće li grad kupiti aplikaciju e-Redar, kad će se postaviti rasvjeta u ulici Ivana Sokača…

– Nastojimo izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje “ugurati” u Državni proračun za iduću godinu, već idući tjedan imamo sastanak s ministarstvu znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavom Barišićem, rekao je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, istaknuvši da je izgradnja ovog objekta najvažniji obrazovni projekt u gradu. Već je počelo proljetno uređivanje igrališta, novim igralima opremit će se ono na čakovečkom jugu, a na dvije lokacije bit će postavljene i vježbališta na otvorenom.

Izlijevanje rashladne tekućine prouzročili su neodgovorni pojedinci, rekao je gradonačelnik, trošak su platili vlasnici klizališta, a ekoloških posljedica nema. Što se tiče prostora MTČ-a, privatni investitor lani je kupio nekretnine bivšeg čakovečkog tekstilnog diva, na njemu namjerava urediti stambeno poslovnu zonu, a Gradu Čakovcu predložio je izgradnju nove tržnice. Ovaj projekt se meni kao građaninu sviđa, mislim da je bolje rješenje od postojeće tržnice, no naravno, posljednju riječ dat će građani putem javne rasprave, rekao je Kovač.

Pred vijećnicima su se našao Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Čakovca za 2016. godinu. Suglasnost GKP Čakomu za davanje suglasnosti za zaduživanje, te Izvješća o poslovanju ustanova kojima je osnivač Grad Čakovca. Izvješća ustanova su nakon rasprave, usvojena jednoglasno. Što se tiče suglasnosti Čakomu, riječ je o kreditnom zaduživanju za uređenje prostora cvjećarne “Fiolica” na gradskoj tržnici.

Tamo bi se uredile Čakomove blagajne, koje se sad nalaze u iznajmljenom prostoru u blizini Gradske uprave. Direktorica GKP Čakom rekla je da se prostor u kojem se trenutno nalaze zbog povrata vlasnicima, moraju isprazniti početkom 2018. Prostor cvjećare u vlasništvu je ČAKOM-a, te smatra da se tamo kvalitetno mogu urediti blagajne. Odluka je usvojena većinom glasova.

Pred vijećnicima su se našlo i nekoliko točaka vezanih uz izmjene GUP-a odnosno UPU-a “Martane istok”. Naime, privatni investitori iskazali su interes za gradnju tri benzinske postaje u Čakovcu. Dvije bi se nalazile na južnoj zaobilaznici, a jedna na sjevernoj, u neposrednoj blizini galerije Sjever. Izmjenama GUP-a odnosno UPU-a omogućuje se gradnja, odnosno prodaja zemljišta.

Raspravu je izazvala i Odluka o porezima, koja, među ostalim predviđa pripremne radnje za uvođenje Poreza na nekretnine. Naime, vijećnike smeta što su samo nabrojeni kriteriji za određivanje visine tog poreza, bez konkretnih podataka. Pročelnica UO za financiranje i proračun Lidija Jaklin rekla je da se ova odluka mora donijeti zbog zakonskih rokova, a da bez obzira na to, još uvijek postoje nepoznanice, odnosno nejasnoće oko uvođenja Poreza na nekretnine. On bi od sljedeće godine trebao zamijeniti komunalnu naknadu, no zbog brojnih nepoznanica, rok će se najvjerojatnije produžiti.

Vijećnici su izglasali i promjenu u mreži škola, kojom su promijenjene granice upisnih područja u Čakovcu. Naime, neke ulice koje iz kojih su djeca po mreži upisivala II. osnovnu, prebačene su u III. odnosno I. osnovnu školu. Naime, zbog broja djece koja bi ove godine trebala upisati 1. razred u II. osnovnoj školi, u njoj više nema prostornih mogućnosti za odvijanje jednosmjenske nastave, dok s druge strane u III. i I. osnovnoj pada broj djece.

Vijećnik Dražen Blažeka rekao je da mreža škola na području Grada Čakovca zahtjeva temeljitu rekonstrukciju, a izrazio je i nezadovoljstvo što ravnatelji upisuju djecu izvan upisnog područja. Ovom problematikom, rekao je, trebat će se što prije početi ozbiljno baviti. Donesena je i odluka o financiranju decentraliziranih funkcija osnovnih škola Grada Čakovca za 2017. godinu.

Donesene su i odluke o raspisivanju i provedbi izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva. Kako je ovo bila posljednja planirana radna sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu, predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat zahvalio se svi vijećnicima na suradnji.

– Zahvaljujem se svima koji su u ove četiri godine, svojim raspravama, prijedlozima, kritikama omogućili da se Čakovec razvija, napreduje, te da danas bude bolji od onog lipanjskog dana 2013. godine kad smo u ovom sazivu sjeli u vijećničke klupe. Od samog početka, krenuli smo punom parom, donijeli mnoge odluke za koje duboko vjerujem da su bile u interesu građana Čakovca. Zahvaljujem se i gradonačelniku i njegovim zamjenicima na suradnju, kao i gradskim službama koje su pripremale materijale te bile podrška radu Gradskog vijeća. Također, hvala i medijima na korektnom izvještavanju sa sjednica”, rekao je, među ostalim predsjednik Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije