FOTO Zašto su se u Međimurju okupile žene aktivne u politici?

Predavanjem i radionicom na temu ‘Osnaženog komuniciranja’ koju je održala Dijana Kobas Dešković, započeo je posjet više od 20 žena aktivnih u hrvatskoj lokalnoj i regionalnoj politici Međimurju.

Nakon Primorsko-goranske, domaćin 2. panela je Međimurska županija, koja je u dva dana pripremila niz aktivnosti za svoje gošće, s ciljem stavljanja u fokus političarki, kako bi uoči lokalnih izbora bile hrabrije i kandidirale se za izvršne funkcije u svojim općinama, gradovima i županijama. Projekt je inicijativa Hrvatske zajednice županija, koordinatora za popularizaciju Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, dok je domaćin u Međimurju zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U Međimurskoj županiji kao instituciji više od 50% žena

Neverbalna komunikacija, verbalna komunikacija, mentorstvo između kolegica, “žena ženi nije vuk”, podrška, odnos žena i muškaraca u politici, samo su neke od tema diskusije o kojima se raspravljalo tijekom uvodnog predavanja.

Nakon edukativne radionice i predavanja, žene aktivne u lokalnoj politici, svoje druženje nastavile su prijemom kod župana Međimurske županije Matije Posavca, a njemu se pridružio i potpredsjednik Vlade, ministar uprave Republike Hrvatske Ivan Kovačić, nakon radnog sastanka u Uredu župana. Župan i ministar iskoristili su priliku da se osvrnu na odnos žena i muškaraca aktivnih u politici.

Drago mi je da sam na poziv župana Posavca mogao pridružiti se prijemu žena aktivnih u lokalnoj politici. Kada bi se prema zakonskoj regulativi poštovao postotak od 40% zastupljenosti žena na izbornim listama, zasigurno bi iznjedrio vrlo kvalitetan kadar žena. Mnoge žene rade na visokim funkcijama, osobito na menadžerskim pozicijama te su lideri i mentori tvrtkama koje odlično posluju na tržištu”, objasnio je potpredsjednik Vlade te dodao da je vrlo vjerojatno Međimurska županija toliko uspješna, upravo zato jer zapošljava veći postotak žena.

Drago mi je da smo kao županijski tim ugostili dužnosnice iz hrvatskih županija i gradova, gdje obnašaju visoke funkcije i da smo razgovarali o ulozi žena u politici. Zadovoljstvo je tim veće kada možemo reći da smo mi sve parametre o kojima govorimo već zadovoljili, jer smo u Međimurskoj županiji svjesni kako ženama treba dati punu podršku, da znaju svoj posao, u kojem su često beskompromisne te nadasve uspješne, stoga i imamo više od 50% žena zaposlenih u Županiji”, rekao je međimurski župan te izrazio zadovoljstvo što će gošće imati priliku upoznati Međimurje, te nas predstaviti i drugim županijama, kako bi cjelokupna slika Međimurja bila još bolja i pozitivnija.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba: “Kvaliteta žena u politici izrodit će i kvantitetu”

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin kao predstavnica Hrvatske zajednice županija, ali i kao jedna od panelistica u Svetom Martinu na Muri, istaknula je važnost žena u politici.

Što se tiče odnosa kvalitete i kvantitete, na prvom mjestu se zalažem za kvalitetu koja će onda izroditi i kvantitetu. A to se u prvom redu odnosi da u svojim sredinama potičemo žene da se uključe u rad stranaka, da počinju aktivno same politički živjeti i doprinositi u manjoj sredini te jačati i doći do određenih pozicija”, istaknula je.

“Do sada smo odradile jednu radionicu, sutra nas očekuje panel kojim ćemo pred ove predstojeće lokalne izbore poslati jednu snažnu poruku i nadam se potaknuti i šefove političkih stranaka, ali i same žene da vode računa o zastupljenosti žena na listama, ne samo zbog kvota koje su određene ili novčanih kazni, već zbog toga da otvaraju prostor da se aktivno bave politikom i da uključivanje žena treba imati nadstranački karakter, što je jedan od glavnih zaključaka sa susreta u Rijeci”, osvrnula sepritom zamjenica međimurskog župana te time dala uvod u panel koji će se održati drugog dana njihovog boravka, u LifeClass Termama Sveti Martin.

Položaj žena, stereotipi s kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu, što je potrebno za napredak te kako uloviti korak sa zemljama koje nemaju problem sa zastupljenošću žena kako u lokalnoj, tako i u regionalnoj politici, samo su neke od tema panel rasprave.

Sudionice panela bit će zamjenica međimurskog župana Herman, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije Tajana Broz te bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije