KOTORIBA Nakon poticaja, Općina kreće i u kupnju starih kuća

Kako bi Općina napravila dodatni korak subvencioniranju o kupnji nekretnina, Općinsko vijeće Kotoribe je na posljednjoj sjednici uz dosta rasprava, s jednim glasom PROTIV i šest ZA donijelo Odluku o kupnji nekretnina za pripremu parcela-gradilišta za gradnju stambenih objekata na općinskome području.

Ovom odlukom uređuju se opći uvjeti i postupak kupnje nekretnina unutar građevinskog područja općine Kotoriba.

Što je ponukalo Općinu na taj korak?

U Odluci stoji kako na općinskome području nema slobodnih parcela-gradilišta za gradnju stambenih objekata. Upravo glede toga Općina će kupovati nekretnine unutar građevinskog područja za pripremu parcele za stambenu izgradnju. Općina će za istu moći izdvojiti najviše 50.000 kuna.

Postupak kupnje nekretnine započinje ponudom za prodaju jednog ili više vlasnika nekretnine 1/1 dijela uz posebne administrativne procedure. Nakon ponude vlasnika Općina će naručiti službenu procjenu nekretnine od ovlaštenog procjenitelja.

U raspravi se prije njenog donošenja moglo čuti kako Općina donošenjem te Odluke neće riješiti problem napuštanih gruntišta i kako bi Odluku trebalo doraditi, ali od nje nikako odustati.

Kao zanimljivim izdvajamo opservaciju vijećnika Željka Šebeštjana (HSS), koji je bio protiv, gdje on kaže kako se može dogoditi da Općina ‘skuplja’ parcele, a neće imati interesenata za kupnju.

Isto tako je naveo kako će se Općina na taj način pretvoriti u ‘agenciju’ za tržište nekretninama. Vijećnik HDZ-a Stanislav Trestenjak, vezano uz to, smatra da se Odluka uvijek može promijeniti ako se u praksi pokaže krivom.

S obzirom na rezultat glasovanja Odluka će biti provediva u trenutku kada se u općinskome proračunu za te namjene osiguraju financijska sredstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije