OSVRT ‘Zavidna’ razina kvalitete življenja u Općini Domašinec

– U jednom lokalnom listu dana 14. travnja 2017. godine, u dodatku ‘Uzlet Međimurskih gradova i općina’, ukratko se donosi osvrt gradonačelnika i načelnika s područja Međimurja o stanju u njihovim gradovima odnosno općinama, koje pojedini lokalni čelnici koriste kao svoj promocijski materijal raznoseći ga dan nakon raspuštanja po Općini svakoj kući, stoga koristimo ovaj način da Vam najkraće ukažemo na naše viđenje stanja u našoj općini – kažu Perica Remenar, HDZ-ov vijećnik u Općini Domašinec i Mario Tomašek, predsjednik HSS-a Domašinec.

U nastavku pročitajte njihov osvrt.

‘U jednim lokalnim novinama od 14. travnja 2017. godine, u dodatku ‘Uzlet Međimurskih gradova i općina’, ukratko se donosi osvrt gradonačelnika i načelnika s područja Međimurja o stanju u njihovim gradovima odnosno općinama, koje pojedini lokalni čelni koriste kao svoj promocijski materijal. Tako je unutra i Općina Domašinec i osvrt na stanje u općini. Nakon što pročitate taj tekst, imate osjećaj da se radi o jednoj visoko razvijenoj općini, gdje žive sretni i zadovoljni ljudi, čije su gotovo sve potrebe zadovoljene. Ali na žalost to baš i nije tako.

Već činjenica da se nalazimo među nerazvijenima općinama zadnjih nekoliko godina je dokaz da stanje nije baš sjajno. Što misliti o razvijenosti općine, kad prvi čovjek općine izjavi, da je kvaliteta življenja na zavidnoj razini jer imamo struju, vodu, plin i telefon? I to u 21. stoljeću. To je jadnije od tvrdnje da je na moru dovoljno što imamo sunce i more i da će turisti dolaziti k nama samo zbog toga.

Nalazimo se na tzv. Murskoj magistrali. Od koje na žalost nemamo ništa. Činjenica da nas do spoja na autocestu dijeli tek 9 km, te da imamo samo 15-tak km do prvog graničnog prijelaza pridonose tome da smo dobro povezani sa županijskim središtem??? A svi znamo da se Čakovec, kao županijsko središte, nalazi na potpuno drugoj strani.

Tvrdnja da u Turčišću postoji niz sadržaja koji se odvijaju u prostoru Društvenog doma je za duboko razmišljanje. Svim stanovnicima naše općine, a i šire, dobro je poznata činjenica da se Društveni domovi, tj. Domovi kulture, u našoj Općini koriste samo nekoliko puta kroz godinu. Jedini sadržaj koji se odvijao u Društvenom domu u Turčišću bile su mise za one koji ne mogu odlaziti u Sv. Juraj u trnju. I to je sve. Prije nekoliko mjeseci se počela novouređena sala koristiti za treninge karatea. Ali nema tu nikakvog govora o bilo kakvim drugim sadržajima, pogotovo ne o nizu sadržaja.

Općina sufinancira boravak djece u vrtiću. Svaka čast. Samo, ima tu jedno ali, a to je da se sufinancira u postotku koji je među najnižima, ako ne i najniži u Međimurju, a vjerojatno i u široj okolici. Da se Općina pobrinula da mještani, koji su se odlučili na obnovu fasada, budu sufinancirani od strane Fonda je vrlo hrabra izjava.

Ako se u obzir uzme činjenica da se prijavilo puno više mještana od odobrenih 15, dovodi tu izjavu pod znak upitnika. Poznavajući agilnost našeg načelnika, prvo se treba zapitati koji ga je od načelnika susjednih općina koje su sudjelovale u tom projektu, informirao o toj mogućnosti. I zadnje vezano uz to, hoće li se i dalje Općina pobrinuti da i ostali stanovnici koji bi željeli iskoristiti tu mogućnost, dobe priliku za to?

A tek kad pogledate 5 najvećih aktualnih dostignuća. Uređena je zgrada Doma kulture. Istina, doduše, bilo je to 2011., ali to se valjda još računa pod aktualno.
Nekoliko infrastrukturnih projekata se pokrenulo upravo sada, neposredno pred lokalne izbore!!? Dječja igrališta, cesta u romskom naselju, dio ceste prema Velikom lešu? A do sad niti riječi o bilo čemu.

Groblje je priča za sebe. Mrtvačnica je izgrađena 1994., i do danas je u njezino održavanje uloženo skoro ništa. Osim kad se dogodio nekakav kvar. Projekt obnove postoji minimalno 3 godine, ali se tek sad, ponovno pred izbore, pokreće.

Javna rasvjeta, kao aktualno postignuće. Može, ako pričamo o 2013. godini, kada je taj projekt od stotinjak tisuća kuna dovršen, ali u 2017. teško. Isto tako treba napomenuti da se na cijelo noćni režim rada pokrenuo tek početkom ove godine i to na uporno inzistiranje grupe djelatnika koji rade 2 i 3 smjenu u poduzećima da na iste i sa istih de hodaju po mrklom mraku.

O najvećim izazovima pred Općinom samo kratko. Sportska dvorana. Tvrditi da se nije moglo namaknuti potrebnih 1,3 milijuna kuna, bez objašnjenja za što bi ti novci trebali ići, pa kad se sjetite svih događanja vezanih uz Šampion i uz to mnoge ne razjašnjene izračune, bacaju potpuno drugo svjetlo na sve to. Ostale dijelove nećemo niti komentirati.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije