Vijesti / Politika
Politika
VALENTINO ŠKVORC Ulaganje u obrazovanje i društvo nužno je za daljnji razvitak

VALENTINO ŠKVORC Ulaganje u obrazovanje i društvo nužno je za daljnji razvitak

Valentino Škvorc iz Male Subotice, 32-godišnjak s diplomom Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, za diplomiranog inženjera geotehnike, smjer hidrotehnički u polju građevinarstva. Paralelno s njim je završio i pedagoško - psihološku naobrazbu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Nezavisni je kandidat za načelnika Općine Mala Subotica zajedno sa Mladenom Lackovićem iz Držimurca i tom prilikom smo porazgovarali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otkud ambicije za kandidaturu za načelnika i ulazak u političke vode, dok svi mladi bježe od bilo kakvih političkih uključivanja?

- Od malih nogu sam društveno aktivan. Uvijek sam se trudio dati svoj maksimum za zajednicu u kojoj sam se nalazio, bila ona kulturna, sportska ili vjerska. Mladi ljudi su razočarani politikom jer se ona nažalost često puta povezuje s nepotizmom i nepoštenjem, ali ja politiku vidim kao 'alat' koji, ako se dobro koristi, može doprinijeti napredovanju naše zajednice.

Izlazite kao nezavisni kandidat kojemu je podršku dala Grupa birača Vladimira Domjanića, sadašnjeg načelnika i HDZ Općine Mala Subotica. Zašto baš te dvije opcije?

- Nezavisna lista Vladimira Domjanića i HDZ Općine Mala Subotica prvi su u meni prepoznali potencijal i dali mi podršku. Naravno, otvoreni smo i za suradnju s ostalima. Ja sam u njima prepoznao kvalitetne ljude koji posjeduju znanje i iskustvo te želju za suradnjom i razmjenom ideja.

U životopisu ste naveli da ste aktivni u društvenom životu općine - od KUU Zvon Mala Subotica gdje ste dirigent tamburaškoj sekciji, do Tamburaškog sastava 'Frikovi' gdje ste voditelj i svirate bas, u Puhačkom orkestru Općine Mala Subotica svirate klarinet, igrate nogomet u NK 'Omladinac' Držimurec - Strelec... Koliko su sport i kultura bitni u Vašem programu i budućem zalaganju na mjestu načelnika?

- Kultura je bitna sastavnica svakog društva, ona govori tko smo zapravo. Jako je bitno zadržati ono nešto po čemu smo posebni i po čemu se razlikujemo od drugih u današnjem svijetu globalizacije. Sport je također bitna sastavnica života, bilo da se njime bavimo profesionalno (igranjem u klubovima) ili rekreativno. Posebice je povoljan za zdrav rast i razvoj djece jer potiče na zdrav način života, kao i na uključivanje u zajednicu. Hobi je bitna stavka života jer može djelovati kao 'ispušni ventil' nakon svakodnevnih obaveza i briga.

Očekujete li s pravom najveću podršku u Maloj Subotici i Palovcu, pošto živite u Palovcu, a najveći dio života ste proveli u Maloj Subotici? Hoćete li se zalagati za ravnomjerni razvoj?

- Mještani Male Subotice i Palovca su me vjerojatno najviše upoznali kroz svakodnevni ritam života, ali siguran sam da je moj dosadašnji rad prepoznat i u okolnim naseljima. Kao budući načelnik, zalagat ću se za ravnomjeran razvoj svih dijelova Općine.

Imate već malo iskustva kako funkcionira rad u Općini. Svoje stručno osposobljavanje za rad upravo ste odradili u Općini Mala Subotica gdje ste i položili državni stručni ispit za višeg stručnog suradnika. Koliko će vam to znanje pomoći, a koliko odmoći što do sada niste imali priliku sudjelovati u radu Općinskog vijeća kao vijećnik, a kandidirate se za poziciju načelnika?

- Kroz stručno osposobljavanje imao sam priliku upoznati kompletan rad Jedinstvenog upravnog odjela i sudjelovati na sjednicama Općinskog vijeća, naravno, kao promatrač. Smatram da sam stekao dovoljno znanja za dobar rad.

Kao profesor radili ste u Graditeljskoj školi Čakovec, Gospodarskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Kako mislite s pozicije načelnika utjecati na život djece i mladih u Općini Mala Subotica?

- Ulaganje u obrazovanje je nešto što je nužno za daljnji razvitak. To će biti veoma bitna stavka u mom radu. Osim samog financijskog ulaganja, mlade ljude je potrebno motivirati i zainteresirati za aktivno uključivanje u društveni rad naše zajednice.

Ulaganje u društvo nije samo gradnja cesta, igrališta ili parkova. Bitnije je imati ljude koji će te ceste koristiti, djecu koja će ta igrališta popuniti. U svom radu zalagat ću se da sve ima svoj smisao i cilj i jednako cijeniti fizičko i psihičko zadovoljstvo mještana. Uvijek sam otvoren za nove ideje, potkrijepljene argumentima i činjenicama.

Imam znanje, želju, ideje i energiju, okružen sam kvalitetnim ljudima s dragocjenim iskustvom i opravdano smatram da smo najbolja opcija i temelj dobre budućnosti Općine Mala Subotica.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.