MATIJA LADIĆ Želimo Pribislavec koji će biti radost i ponos svih mještana

Matija Ladić za načelnika i Saša Rakić za zamjenika načelnika, SDP-ovi su aduti u općini Pribislavec. Donosimo kratki razgovor s kandidatom za načelnika koji, između ostalog, govori o propustima aktulne garniture, volonterskom obnašanji izvršne vlasti i problemu s romskom populacijom u toj općini.

Zašto ste Vi bolji izbor za čelništvo općine za idući mandat i što je to po Vašem mišljenju propustila napraviti aktualna garnitura?

Prema mojem mišljenju prvo kao mještanina Općine Pribislavec, a zatim i kandidata za načelnika općine, nije se dovoljno vodila briga o svim mještanima Pribislavca kao cjeline, kao ni o izgledu mjesta. Pojedini dijelovi Pribislavca bili su izrazito zapostavljeni od strane aktualne vlasti. Dječja igrališta izrađena prije više desetaka godina su potpuno zapuštena i tek minimalno obnavljana.

Zatim, dio uz rekonstruiranu cestu od poligona do središta sela pretvara se u blatnu kaljužu kad pada i najmanja kiša, pa na tom dijelu zemljane trase ne raste trava nego samo korov. I samo središte Pribislavca, koje čeka rekonstrukciju glavne prometnice, također je u lošem stanju. Sve to pokazuje da se o izgledu mjesta proteklih godina nije vodila gotovo nikakva briga, jer je na tom planu aktualna općinska vlast radila malo ili nikako. Što se tiče glavne prometnice, o čemu se već pisalo i na Vašem portalu, najavljena je njezina rekonstrukcija s izgradnjom oborinske kanalizacije.

Nakon što je dio mjesta na potezu od Omege dio Belice 2014. godini bio u više navrata poplavljen, krenulo se u sanaciju štete da bi se kasnije ipak donijela odluka o izgradnji oborinske kanalizacije na tom potezu. Ispada da u datom trenutku do 2014. dio Pribislavca nazvan “Lopatke” nije ni morao imati oborinsku kanalizaciju što je mještane tog dijela stavilo u neravnopravan položaj.

Ono za što se zalažem kao kandidat za načelnika je isti, tj ravnopravan položaj svih mještana Općine Pribislavec. Također ono što većina mještana zamjera aktualnoj vlasti je nepotizam. Neki radovi na objektima u vlasništvu općine bili su izvedeni od strane općinskih vijećnika koji su činili većinu u Općinskom vijeću. I sam sam kao vijećnik bio dio te većine, ali SDP-a nikad nisam bio uključen u raspravu o izvođenju radova koje sam prije naveo.

Siguran sam da mještani Pribislavca vrlo dobro znaju o čemu govorim, jer ljudi itekako dobro vide i primjećuju što se događa u njihovom mjestu. Takvo je ponašanje nedopustivo i to su stvari i odnosi koje u Općini Pribislavec trebamo mijenjati. Slažem se da radove koji se izvode na području općine treba ponuditi izvođačima s našeg područja, ali trebaju ih dobiti i izvoditi oni koji su najbolji i najpovoljniji, a ne oni koji su podobni.

Također ono na što se moram osvrnuti je financiranje udruga i sportskih društava. Mišljenja sam da nisu isti principi primjenjivani na sve klubove i na sva društva. Definitivno se zalažem da svi klubovi i društva budu financirani po istom principu i ukoliko se jedna stavka iz proračuna plaća klubu kojem je predsjednik iz redova vladajuće većine, isti kriterij se treba primijeniti i na sve ostale klubove i društva, neovisno o tome tko im je predsjednik.

Pribislavec moramo izgraditi kao mjesto koje će biti na radost i ponos svih mještana, uz poseban naglasak na stalnu komunikaciju s ljudima, jer načelnik ili načelnica ne smiju općinu voditi iz ureda te se mora kretati po terenu. A to, dosada, uglavnom nije bio slučaj.

Najavili ste da ćete kao načelnik, zajedno sa svojim zamjenikom, volontirati za Općinu u cijelom mandatu. Koliku uštedu planirate i kamo ćete te novce usmjeriti? Možete li kao volonteri biti jednako produktivni kao i profesionalci?

Točno, naš plan je da kao načelnik i zamjenik načelnika u cijelom mandatu budemo volonteri. Procjenjujemo da će ušteda iznositi oko pola milijuna kuna, ako uzmemo u obzir plaću načelnika i zamjenika kroz period od 4 godine. I do sada zamjenik načelnice iz redova SDP-a nije primao naknadu za svoj rad te je na taj način uštedio Općini proračunska sredstva.

Kolega Rakić i ja ulazimo u ovo svjesno, jer nam je primarni interes razvoj Općine Pribislavec kao kulturnog i turističkog središta, a ne naša primanja. Potencijali koje Pribislavec ima su golemi. Uz dvorac Kaštel koji će biti dostupan nakon što se izgradi započeta zgrada Osnovne škole te pripadajuće školske dvorane, aerodrom po čemu smo jedinstveni, teniski i nogometni tereni, ribnjak. Sve to je blago i ogroman potencijal kojeg Pribislavec ima, samo moramo biti spremni i sposobni sve to iskoristiti na najbolji mogući način.

Što se tiče efikasnosti nas kao volontera, mišljenja sam da ako stavimo glave skupa da možemo biti jedinstveni te da možemo projekte odrađivati jednako kvalitetno kao i profesionalci. Obojica smo zaposleni u Županijskoj bolnici Čakovec. Kolega Rakić radi smjenski rad tako da će vodstvo Općine biti pokriveno u svakom trenutku. U svakom trenutku kada će biti potrebno jedan od nas biti će dostupan.

Proračunska sredstva u iznosu od oko 500 000 kn nisu mali iznos. Za to možemo urediti i rekonstruirati sva dječja igrališta na području Općine ili rekonstruirati dio prometnica na području Općine koje su zasad samo pokrpane nakon izgradnje kanalizacijskog sustava. Isto tako taj iznos može se utrošiti u privlačenje sredstava iz EU fondova iz kojih trenutno dobivamo zanemarivo male iznose.

Ima li problema s romskom populacijom u Pribislavcu, kako je rijesiti i u cemu se najvise ogleda?

Gledajte, problema ima sa dijelom romske populacije, ali do sada je suradnja između Općinske vlasti i zamjenika načelnice bila skoro pa nikakva tako da se problemi nisu ni rješavali. Mještani Pribislavca zaslužuju da suradnja između te dvije strukture bude bolja, da se lakše komunicira na svim razinama i da se spriječe problemi do kojih dolazi.

Na svima nama je da pokušamo riješiti taj problem, bili mi na vlasti li oporba. Boljom komunikacijom, boljom suradnjom s predstavnicima romske nacionalne manjine problemi se mogu svesti na najmanju moguću mjeru.

PLAN I PROGRAM RADA ZA NAREDNI PERIOD:

• Završetak započetih i otvorenih projekata na području Općine Pribislavec (dovršetak izgradnje škole, dovršetak izgradnje kanalizacije, otvaranje stambene zone u pojasu tzv. vojni poligon…)

• Potpora i briga za OPG-ove te stvaranje uvjeta za postavljanje sajma na području Općine

• Razvoj i sanacija postojećih dječjih igrališta te izgradnja novih

• Transparentno i pravednije financiranje udruga i sportskih društava

• Vizualna promjena centra mjesta te postavljenje infopulta

• Izgradnja tzv. “generacijskih parkova” koji će biti dostupni svim mještanima Općine bez obzira na dob

• Formiranje tima u sklopu Općine sa zadaćom privlačenja sredstava iz EU fondova te pomoć mještanima pri aplikaciji na iste

• Osnivanje socijalnog tima na području Općine u svrhu zbrinjavanja socijalno ugroženih stanovnika

• Revitalizacija poslovno-industrijske zone te poboljšanje investicijske klime

• Rekonstrukcija ŽC 2018 te LC 20023 (na potezu od središta mjesta do Belice)

• Sanacija lokalnih prometnica te poljskih puteva

• Revitalizacija područja aerodroma u vidu turizma te industrije

• Poticanje i stvaranje uvjeta za otvaranje udomiteljskih obitelji

• Izgradnja doma za starije i nemoćne osobe

• Suradnja sa LAG-om “Međimurski doli i bregi”

• Zamjena postojeće javne rasvjete LED rasvjetom

• Multimedijska dvorana u sadašnjoj dvorani Društvenog doma, kada se za to stvore uvjeti

• Otvaranje suvenirnice

• Organiziranje predavanja zdravstvenih djelatnika raznih struka na mjesečnoj razini u svrhu prevencije bolesti i očuvanja zdravlja

• Razvoj sportskog turizma u smjeru biciklizma i trčanja te boljeg iskorištavanja sportsko-rekreativnih prostora na području Općine

• Izgradnja reciklažnog dvorišta

• Razvoj turizma te iskorištavanje potencijala u turističke svrhe (aerodrom, dvorac Kaštel, obitelj Feštetić, ribnjak… )

Naš cilj je jasan: unaprijediti Pribislavec, razviti ga kao turističko središte s potencijalima koje ima te ga učiniti mjestom ugodnim za život svakom mještaninu. Kao što i naš moto za ove izbore kaže: ZAJEDNO MOŽEMO!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije